Zamiast surówki, robię z nich kotlety. Są pyszne, sycące i bardzo ekonomiczne
O tym, że są świetne do surówek, sałatek czy zup, nikogo nie trzeba przekonywać. Ale kotlety? Buraki i w tym daniu sprawdzają się doskonale. Ratują sytuację zwłaszcza pod koniec miesiąca, kiedy przepisy na ekonomiczne dania są szczególnie mile widziane.
Warzywne kotlety coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy do nich ziemniaki, brokuły, fasolę czy kalafiora. Idealnie nadają się do nich też buraki. Takie kotlety są lżejsze i delikatniejsze niż te mięsne. Dania wegetariańskie często mają opinię pracochłonnych. W tym przypadku wcale tak nie jest.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Dlaczego warto robić kotlety z warzyw?
Kotlety z buraków wypróbuj, gdy szukasz zdrowszych, warzywnych alternatyw dla tradycyjnych dań. Nie bez znaczenia jest także to, że takie kotlety są bardzo ekonomiczne w przygotowaniu. Nie są potrzebne żadne wymyślne składniki. Bazują na burakach i kaszy jaglanej. Warzywa nadają im ładny kolor i naturalną słodycz, a dodatek przypraw sprawia, że mają oryginalny posmak. Takich kotletów nie trzeba też smażyć. Można je upiec w piekarniku, a wtedy będą zdecydowanie bardziej lekkostrawne. Twoje dzieci uwielbiają burgery? Buraczane kotlety sprawdzają się w tej roli bez najmniejszych zastrzeżeń.
Kotlety mają składniki ważne w zimowej diecie
Kotlety z buraków spełnią jeszcze jedno ważne zadanie. Dzięki nim w diecie będzie więcej warzyw i kaszy, a często zimą jemy ich zbyt mało. Wraz z nimi dostarczymy sobie cennych składników odżywczych. Zarówno buraki, jak i kasza jaglana mają dużo błonnika wspomagającego trawienie i ułatwiającego przemianę materii. Zawierają także mnóstwo witamin i minerałów. Razem jeszcze skuteczniej zadbają o odporność.
Kotlety z buraków i kaszy
Składniki:
- 2 buraki,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- ziarna słonecznika lub sezamu do smaku,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- papryka, kolendra, kmin do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W misce połącz buraki, czosnek, kaszę jaglana, jajko. Wymieszaj i dodaj bułki tartej, tak by masa miała dość gęstą konsystencję.
- Dopraw ją do smaku przyprawami, dodaj nasiona.
- Z masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smażę kotlety z obu stron na złoty kolor. Przekładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.