Zamiast surówki, robię z nich kotlety. Są pyszne, sycące i bardzo ekonomiczne

O tym, że są świetne do surówek, sałatek czy zup, nikogo nie trzeba przekonywać. Ale kotlety? Buraki i w tym daniu sprawdzają się doskonale. Ratują sytuację zwłaszcza pod koniec miesiąca, kiedy przepisy na ekonomiczne dania są szczególnie mile widziane.

Kotlet z buraka z frytkami z seleraKotlet z buraka z frytkami z selera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Warzywne kotlety coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy do nich ziemniaki, brokuły, fasolę czy kalafiora. Idealnie nadają się do nich też buraki. Takie kotlety są lżejsze i delikatniejsze niż te mięsne. Dania wegetariańskie często mają opinię pracochłonnych. W tym przypadku wcale tak nie jest.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Dlaczego warto robić kotlety z warzyw?

Kotlety z buraków wypróbuj, gdy szukasz zdrowszych, warzywnych alternatyw dla tradycyjnych dań. Nie bez znaczenia jest także to, że takie kotlety są bardzo ekonomiczne w przygotowaniu. Nie są potrzebne żadne wymyślne składniki. Bazują na burakach i kaszy jaglanej. Warzywa nadają im ładny kolor i naturalną słodycz, a dodatek przypraw sprawia, że mają oryginalny posmak. Takich kotletów nie trzeba też smażyć. Można je upiec w piekarniku, a wtedy będą zdecydowanie bardziej lekkostrawne. Twoje dzieci uwielbiają burgery? Buraczane kotlety sprawdzają się w tej roli bez najmniejszych zastrzeżeń.

Kotlety mają składniki ważne w zimowej diecie

Kotlety z buraków spełnią jeszcze jedno ważne zadanie. Dzięki nim w diecie będzie więcej warzyw i kaszy, a często zimą jemy ich zbyt mało. Wraz z nimi dostarczymy sobie cennych składników odżywczych. Zarówno buraki, jak i kasza jaglana mają dużo błonnika wspomagającego trawienie i ułatwiającego przemianę materii. Zawierają także mnóstwo witamin i minerałów. Razem jeszcze skuteczniej zadbają o odporność.

Kotlety z buraków i kaszy

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • ziarna słonecznika lub sezamu do smaku,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • papryka, kolendra, kmin do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W misce połącz buraki, czosnek, kaszę jaglana, jajko. Wymieszaj i dodaj bułki tartej, tak by masa miała dość gęstą konsystencję.
  3. Dopraw ją do smaku przyprawami, dodaj nasiona.
  4. Z masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smażę kotlety z obu stron na złoty kolor. Przekładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis