Są soczyste i pachną tak, że trudno się oprzeć. Te niepozorne kotleciki to mój nowy hit

Kurczaka jemy na obiad czasami nawet kilka razy w tygodniu. Nic dziwnego, że nowe przepisy na drób cieszą się zawsze powodzeniem. Te kotleciki mają szansę długo się nie znudzić. Są pyszne i łatwe do przygotowania.

Delikatne kotleciki w cieście sprawdzą się na obiadDelikatne kotleciki w cieście sprawdzą się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nadia-nb
Dorota Gepert

Najszybszy sposób na filety z kurczaka? Wystarczy je lekko rozbić i obtoczyć w mące czy jajku i bułce. Klasyczna panierka zawsze się sprawdza, jednak kiedy takie kotlety robimy na okrągło, po prostu mogą się znudzić. Warto od czasu do czasu przygotować je trochę inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Czym zastąpić panierkę?

Ostatnio, zamiast panierować mięso z kurczaka, postanowiłam obtoczyć je w cieście. Dzięki niemu kotleciki świetnie zachowuje wilgotność. Aby je przygotować, wystarczy jogurt naturalny wymieszać z mąką i dodać odpowiednio dobrane przyprawy. Istotny jest jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety zyskują wyjątkowy smak. To drobno starty ser gouda.

Jak przygotować ciasto?

Połączenie drobiu z serem zawsze się dobrze sprawdza. Warto użyć takiego, który świetnie się topi. Idealnie sprawdzi się ser typu gouda. Ma on delikatny smak, dobrze komponuje się z drobiem, a także z ziołami. Aby podkręcić smak kotletów, postaw na świeżą natkę lub koperek. Dobrze sprawdzą się także te suszone, na przykład mieszanka ziół prowansalskich.

Ważne!

Kotlety przygotowane według tego przepisu, świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego można je podać na obiad z ziemniakami i surówkami. Kiedy usmaży się ich więcej, można zjeść je także z pieczywem.

Kotleciki drobiowe z serem i ziołami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki startego żółtego sera, np. typu gouda,
  • sól i pieprz do smaku,
  • drobno pokrojony koperek lub natka,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie),
  • papryka do smaku,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyść, pokrój wzdłuż na grubsze paski.
  2. Wymieszaj jogurt z jajkiem i mąką. Na końcu dodaj wybrane przyprawy i ponownie wymieszaj.
  3. W cieście zanurzaj kawałki kurczaka, możesz je też wcześniej lekko rozbić tłuczkiem.
  4. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców