Są soczyste i pachną tak, że trudno się oprzeć. Te niepozorne kotleciki to mój nowy hit

Kurczaka jemy na obiad czasami nawet kilka razy w tygodniu. Nic dziwnego, że nowe przepisy na drób cieszą się zawsze powodzeniem. Te kotleciki mają szansę długo się nie znudzić. Są pyszne i łatwe do przygotowania.

Delikatne kotleciki w cieście sprawdzą się na obiadDelikatne kotleciki w cieście sprawdzą się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nadia-nb
Dorota Gepert

Najszybszy sposób na filety z kurczaka? Wystarczy je lekko rozbić i obtoczyć w mące czy jajku i bułce. Klasyczna panierka zawsze się sprawdza, jednak kiedy takie kotlety robimy na okrągło, po prostu mogą się znudzić. Warto od czasu do czasu przygotować je trochę inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Czym zastąpić panierkę?

Ostatnio, zamiast panierować mięso z kurczaka, postanowiłam obtoczyć je w cieście. Dzięki niemu kotleciki świetnie zachowuje wilgotność. Aby je przygotować, wystarczy jogurt naturalny wymieszać z mąką i dodać odpowiednio dobrane przyprawy. Istotny jest jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety zyskują wyjątkowy smak. To drobno starty ser gouda.

Jak przygotować ciasto?

Połączenie drobiu z serem zawsze się dobrze sprawdza. Warto użyć takiego, który świetnie się topi. Idealnie sprawdzi się ser typu gouda. Ma on delikatny smak, dobrze komponuje się z drobiem, a także z ziołami. Aby podkręcić smak kotletów, postaw na świeżą natkę lub koperek. Dobrze sprawdzą się także te suszone, na przykład mieszanka ziół prowansalskich.

Ważne!

Kotlety przygotowane według tego przepisu, świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego można je podać na obiad z ziemniakami i surówkami. Kiedy usmaży się ich więcej, można zjeść je także z pieczywem.

Kotleciki drobiowe z serem i ziołami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki startego żółtego sera, np. typu gouda,
  • sól i pieprz do smaku,
  • drobno pokrojony koperek lub natka,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie),
  • papryka do smaku,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyść, pokrój wzdłuż na grubsze paski.
  2. Wymieszaj jogurt z jajkiem i mąką. Na końcu dodaj wybrane przyprawy i ponownie wymieszaj.
  3. W cieście zanurzaj kawałki kurczaka, możesz je też wcześniej lekko rozbić tłuczkiem.
  4. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce