Kurczak po ustrzycku jest obiadowym hitem. Jeden składnik szczególnie podkręca jego smak
Do wyjazdu na ferie jeszcze daleko, a masz apetyt na górski serek? To danie może być bardzo smaczną namiastką. Kurczak po ustrzycku jest pyszny, a z jego przygotowaniem nie będziesz miał najmniejszego kłopotu.
Filet z kurczaka na obiad zawsze się sprawdza. To delikatne i lekkostrawne mięso, które ma dużo białka. Pasuje do niego mnóstwo dodatków, na pewno wiele z nich już wypróbowałeś. Proponujemy jeszcze jeden, który sprawi, że danie nabierze bardziej zdecydowanego charakteru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Co warto wiedzieć o roladzie ustrzyckiej
Do przygotowania tej potrawy będzie potrzebny konkretny ser, a mianowicie rolada ustrzycka. Mimo że powstała ona faktycznie w Ustrzykach Dolnych, teraz ma ją w ofercie wiele spółdzielni mleczarskich i bez problemu można ją kupić w całym kraju. To ser naturalnie wędzony, ma więc zdecydowany charakter. Dlatego tworzy świetny duet z delikatnym kurczakiem. Powstaje bardzo ciekawa kompozycja smakowa, a przy okazji ser powoduje, że filet nie jest suchy. Do potrawy potrzebne są też grzyby. O tej porze roku najlepiej użyć pieczarek.
Kurczak po ustrzycku
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 8 plastrów rolady ustrzyckiej,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka bulionu,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- gałązka świeżego rozmarynu, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek i podziel je na mniejsze części. Każdy kawałek delikatnie rozbij. Kotleciki posyp z każdej strony solą oraz pieprzem, następnie obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim mięso. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po usmażeniu przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Grzyby dokładnie oczyść i wypłucz, pokrój je w plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na tej samej patelni, na której smażony był kurczak podsmaż warzywa i grzyby.
- Bulion podgrzej. Łyżeczkę mąki dodaj do niewielkiej ilości bulionu, wymieszaj. Mieszankę wlej do sosu i ponownie wymieszaj.
- Na kawałkach mięsa rozłóż pieczarki z cebulą. Całość przykryj plasterkami sera i zalej bulionem.
- Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 35 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, połóż na wierzchu rozmaryn i pozostaw na następne 10 minut, by ser mógł się podpiec.