PrzepisProste przepisyKurczak po ustrzycku jest obiadowym hitem. Jeden składnik szczególnie podkręca jego smak

Kurczak po ustrzycku jest obiadowym hitem. Jeden składnik szczególnie podkręca jego smak

Do wyjazdu na ferie jeszcze daleko, a masz apetyt na górski serek? To danie może być bardzo smaczną namiastką. Kurczak po ustrzycku jest pyszny, a z jego przygotowaniem nie będziesz miał najmniejszego kłopotu.

Tak przygotowany kurczak sprawdzi się na obiad
Tak przygotowany kurczak sprawdzi się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Filet z kurczaka na obiad zawsze się sprawdza. To delikatne i lekkostrawne mięso, które ma dużo białka. Pasuje do niego mnóstwo dodatków, na pewno wiele z nich już wypróbowałeś. Proponujemy jeszcze jeden, który sprawi, że danie nabierze bardziej zdecydowanego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Co warto wiedzieć o roladzie ustrzyckiej

Do przygotowania tej potrawy będzie potrzebny konkretny ser, a mianowicie rolada ustrzycka. Mimo że powstała ona faktycznie w Ustrzykach Dolnych, teraz ma ją w ofercie wiele spółdzielni mleczarskich i bez problemu można ją kupić w całym kraju. To ser naturalnie wędzony, ma więc zdecydowany charakter. Dlatego tworzy świetny duet z delikatnym kurczakiem. Powstaje bardzo ciekawa kompozycja smakowa, a przy okazji ser powoduje, że filet nie jest suchy. Do potrawy potrzebne są też grzyby. O tej porze roku najlepiej użyć pieczarek.

Kurczak po ustrzycku

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 8 plastrów rolady ustrzyckiej,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i podziel je na mniejsze części. Każdy kawałek delikatnie rozbij. Kotleciki posyp z każdej strony solą oraz pieprzem, następnie obtocz je w mące.
  2. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim mięso. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po usmażeniu przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Grzyby dokładnie oczyść i wypłucz, pokrój je w plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na tej samej patelni, na której smażony był kurczak podsmaż warzywa i grzyby.
  4. Bulion podgrzej. Łyżeczkę mąki dodaj do niewielkiej ilości bulionu, wymieszaj. Mieszankę wlej do sosu i ponownie wymieszaj.
  5. Na kawałkach mięsa rozłóż pieczarki z cebulą. Całość przykryj plasterkami sera i zalej bulionem.
  6. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 35 minut.
  7. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, połóż na wierzchu rozmaryn i pozostaw na następne 10 minut, by ser mógł się podpiec.

Wybrane dla Ciebie