Kroję pomarańcze i dokładam do kurczaka. Lepszego dawno nie jadłam

Dodatków do kurczaka jest mnóstwo. Jego delikatne mięso świetnie komponuje się z warzywami, serami, grzybami, ziołami... Zawsze gdzieś na końcu listy są owoce. To połączenie w kuchni polskiej nie jest zbyt popularne.

Kurczak w pomarańczach smakuje wybornieKurczak w pomarańczach smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alex
Dorota Gepert

Mięso z owocami to nie jest popularny duet. Czasami wydaje się nam, że jest eleganckie i wytworne, kojarzy się z daniami świątecznymi. A tymczasem bardzo łatwo w ten sposób odmienić nawet codzienny obiad. O tej porze roku warto postawić na cytrusy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Nowe pomysły mile widziane

Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs. Choć wydaje się, że daje nieograniczone wręcz możliwości kulinarne, to jednak czasami może brakować pomysłu jak go przygotować. Wtedy warto pomyśleć o cytrusach, a konkretnie o pomarańczach. Trwa właśnie na nie sezon. Dodają nuty świeżości, a mięso nigdy nie wychodzi przesuszone. Do takiego kurczaka wystarczy dogotować ryż. Razem smakuję doskonale.

Słodkie pomarańcze do mięsa? Tak!

Niektórzy, gdy tylko usłyszą o takim połączeniu, są na nie. Jednak żeby kurczak zyskał przyjemny aromat, wcale nie trzeba dużej ilości pomarańczy. W dodawaniu cytrusów do mięsa nie chodzi o to, by powstał z nich sos. Mają być tylko dodatkiem, który zbuduje przyjemny kontrast smaków. Pomarańcze warto wykorzystywać zarówno do kurczaka pieczonego w całości, jak i wtedy gdy przygotowujesz go w kawałkach.

Kurczak pieczony z pomarańczami

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka lub 6 udek,
  • 2 pomarańcze,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 2-3 ząbki czosnku.

Na marynatę:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz, papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Dodaj do niego pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.
  2. Marynatą zalej kurczaka. Najlepiej odstaw go na około godzinę.
  3. Pozostałe pomarańcze dokładnie umyj i pokrój na grubsze plastry.
  4. Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż obok ząbki czosnku. Piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Potem dołóż plasterki pomarańczy oraz gałązkę rozmarynu.
  6. Piecz całość jeszcze około 35 minut. Pod koniec pieczenia możesz użyć funkcji grill, by kurczak był ładnie zarumieniony.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"