Kroję pomarańcze i dokładam do kurczaka. Lepszego dawno nie jadłam
Dodatków do kurczaka jest mnóstwo. Jego delikatne mięso świetnie komponuje się z warzywami, serami, grzybami, ziołami... Zawsze gdzieś na końcu listy są owoce. To połączenie w kuchni polskiej nie jest zbyt popularne.
Mięso z owocami to nie jest popularny duet. Czasami wydaje się nam, że jest eleganckie i wytworne, kojarzy się z daniami świątecznymi. A tymczasem bardzo łatwo w ten sposób odmienić nawet codzienny obiad. O tej porze roku warto postawić na cytrusy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu
Nowe pomysły mile widziane
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs. Choć wydaje się, że daje nieograniczone wręcz możliwości kulinarne, to jednak czasami może brakować pomysłu jak go przygotować. Wtedy warto pomyśleć o cytrusach, a konkretnie o pomarańczach. Trwa właśnie na nie sezon. Dodają nuty świeżości, a mięso nigdy nie wychodzi przesuszone. Do takiego kurczaka wystarczy dogotować ryż. Razem smakuję doskonale.
Słodkie pomarańcze do mięsa? Tak!
Niektórzy, gdy tylko usłyszą o takim połączeniu, są na nie. Jednak żeby kurczak zyskał przyjemny aromat, wcale nie trzeba dużej ilości pomarańczy. W dodawaniu cytrusów do mięsa nie chodzi o to, by powstał z nich sos. Mają być tylko dodatkiem, który zbuduje przyjemny kontrast smaków. Pomarańcze warto wykorzystywać zarówno do kurczaka pieczonego w całości, jak i wtedy gdy przygotowujesz go w kawałkach.
Kurczak pieczony z pomarańczami
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka lub 6 udek,
- 2 pomarańcze,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 2-3 ząbki czosnku.
Na marynatę:
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- sok z połowy pomarańczy,
- łyżeczka musztardy,
- pół łyżeczki miodu,
- sól i pieprz, papryka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Dodaj do niego pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.
- Marynatą zalej kurczaka. Najlepiej odstaw go na około godzinę.
- Pozostałe pomarańcze dokładnie umyj i pokrój na grubsze plastry.
- Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż obok ząbki czosnku. Piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Potem dołóż plasterki pomarańczy oraz gałązkę rozmarynu.
- Piecz całość jeszcze około 35 minut. Pod koniec pieczenia możesz użyć funkcji grill, by kurczak był ładnie zarumieniony.