Pasuje do sernika i pieczonych mięs. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole
Sos to akcent, który każde danie podnosi poziom wyżej. Przyda się także do świątecznych przysmaków. Tyle pracy, że nawet nie masz czasu pomyśleć o takim dodatku? Zrób tylko jeden, ale taki, który pasuje zarówno do deserów, jak i do mięsa.
Wciąż wielu z nas zapach pomarańczy kojarzy się ze świętami. Właśnie w tym okresie cytrusy są najsmaczniejsze. A kiedyś pomarańcze były dostępne tylko na Boże Narodzenie. Aromat tych cytrusów pięknie komponuje się z przyprawami korzennymi, zimową herbatą i nie ma co ukrywać - dobrze nastraja i od razu poprawia humor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień
Dobrze mieć sos pomarańczowy w lodówce
Sos pomarańczowy można nazwać uniwersalnym, bo świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi wypiekami, jak i z mięsem. Na pewno najbardziej udane połączenia to te z sernikiem czy piernikiem. Idealnie pasuje też do kaczki, kurczaka czy indyka. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie ma mowy, by się nie udał. Ponieważ wykorzystuje się do niego także skórkę, warto kupić pomarańcze ekologiczne. Takie owoce nie są pryskane środkami konserwującymi ani woskowane. Ścierając pomarańcze trzeba uważać, by skupić się tylko na skórce, bo biała warstwa jest gorzka i może mieć niekorzystny wpływ na smak sosu.
Sos pomarańczowy
Składniki:
- 2 średnie pomarańcze,
- 2 łyżki masła,
- miód do smaku.
- dżem pomarańczowy do smaku (opcjonalnie),
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
- 1 łyżeczka mąki,
- 50 ml wody,
- szczypta soli i pieprzu,
- cynamon, imbir, kardamon do smaku,
- przyprawa piernikowa zamiast przypraw, opcjonalnie,
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze wyparz i zetrzyj z nich skórkę.
- Następnie wyciśnij z nich sok.
- Rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj miód i dżem.
- Gdy masło się rozpuści, dołóż otartą skórkę pomarańczową i krótko wymieszaj całość.
- Dolej sok pomarańczowy i wodę, a następnie dopraw całość przyprawami do smaku. Zagotuj i zmniejsz moc palnika.
- Wymieszaj mąkę w małej ilości wody, dodaj zawiesinę do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
- Sos gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw go solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli chcesz by sos miał aksamitną konsystencję, przelej go przez sitko o drobnych oczkach.