Pasuje do sernika i pieczonych mięs. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole

Sos to akcent, który każde danie podnosi poziom wyżej. Przyda się także do świątecznych przysmaków. Tyle pracy, że nawet nie masz czasu pomyśleć o takim dodatku? Zrób tylko jeden, ale taki, który pasuje zarówno do deserów, jak i do mięsa.

Sos pomarańczowy pasuje do mięs i deserówSos pomarańczowy pasuje do mięs i deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | eva09468
Dorota Gepert

Wciąż wielu z nas zapach pomarańczy kojarzy się ze świętami. Właśnie w tym okresie cytrusy są najsmaczniejsze. A kiedyś pomarańcze były dostępne tylko na Boże Narodzenie. Aromat tych cytrusów pięknie komponuje się z przyprawami korzennymi, zimową herbatą i nie ma co ukrywać - dobrze nastraja i od razu poprawia humor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Dobrze mieć sos pomarańczowy w lodówce

Sos pomarańczowy można nazwać uniwersalnym, bo świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi wypiekami, jak i z mięsem. Na pewno najbardziej udane połączenia to te z sernikiem czy piernikiem. Idealnie pasuje też do kaczki, kurczaka czy indyka. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie ma mowy, by się nie udał. Ponieważ wykorzystuje się do niego także skórkę, warto kupić pomarańcze ekologiczne. Takie owoce nie są pryskane środkami konserwującymi ani woskowane. Ścierając pomarańcze trzeba uważać, by skupić się tylko na skórce, bo biała warstwa jest gorzka i może mieć niekorzystny wpływ na smak sosu.

Sos pomarańczowy

Składniki:

  • 2 średnie pomarańcze,
  • 2 łyżki masła,
  • miód do smaku.
  • dżem pomarańczowy do smaku (opcjonalnie),
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 50 ml wody,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • cynamon, imbir, kardamon do smaku,
  • przyprawa piernikowa zamiast przypraw, opcjonalnie,

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyparz i zetrzyj z nich skórkę.
  2. Następnie wyciśnij z nich sok.
  3. Rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj miód i dżem.
  4. Gdy masło się rozpuści, dołóż otartą skórkę pomarańczową i krótko wymieszaj całość.
  5. Dolej sok pomarańczowy i wodę, a następnie dopraw całość przyprawami do smaku. Zagotuj i zmniejsz moc palnika.
  6. Wymieszaj mąkę w małej ilości wody, dodaj zawiesinę do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
  7. Sos gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw go solą i pieprzem do smaku.
  8. Jeśli chcesz by sos miał aksamitną konsystencję, przelej go przez sitko o drobnych oczkach.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka