Pasuje do sernika i pieczonych mięs. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole

Sos to akcent, który każde danie podnosi poziom wyżej. Przyda się także do świątecznych przysmaków. Tyle pracy, że nawet nie masz czasu pomyśleć o takim dodatku? Zrób tylko jeden, ale taki, który pasuje zarówno do deserów, jak i do mięsa.

Sos pomarańczowy pasuje do mięs i deserówSos pomarańczowy pasuje do mięs i deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | eva09468
Dorota Gepert

Wciąż wielu z nas zapach pomarańczy kojarzy się ze świętami. Właśnie w tym okresie cytrusy są najsmaczniejsze. A kiedyś pomarańcze były dostępne tylko na Boże Narodzenie. Aromat tych cytrusów pięknie komponuje się z przyprawami korzennymi, zimową herbatą i nie ma co ukrywać - dobrze nastraja i od razu poprawia humor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Dobrze mieć sos pomarańczowy w lodówce

Sos pomarańczowy można nazwać uniwersalnym, bo świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi wypiekami, jak i z mięsem. Na pewno najbardziej udane połączenia to te z sernikiem czy piernikiem. Idealnie pasuje też do kaczki, kurczaka czy indyka. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie ma mowy, by się nie udał. Ponieważ wykorzystuje się do niego także skórkę, warto kupić pomarańcze ekologiczne. Takie owoce nie są pryskane środkami konserwującymi ani woskowane. Ścierając pomarańcze trzeba uważać, by skupić się tylko na skórce, bo biała warstwa jest gorzka i może mieć niekorzystny wpływ na smak sosu.

Sos pomarańczowy

Składniki:

  • 2 średnie pomarańcze,
  • 2 łyżki masła,
  • miód do smaku.
  • dżem pomarańczowy do smaku (opcjonalnie),
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 50 ml wody,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • cynamon, imbir, kardamon do smaku,
  • przyprawa piernikowa zamiast przypraw, opcjonalnie,

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyparz i zetrzyj z nich skórkę.
  2. Następnie wyciśnij z nich sok.
  3. Rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj miód i dżem.
  4. Gdy masło się rozpuści, dołóż otartą skórkę pomarańczową i krótko wymieszaj całość.
  5. Dolej sok pomarańczowy i wodę, a następnie dopraw całość przyprawami do smaku. Zagotuj i zmniejsz moc palnika.
  6. Wymieszaj mąkę w małej ilości wody, dodaj zawiesinę do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
  7. Sos gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw go solą i pieprzem do smaku.
  8. Jeśli chcesz by sos miał aksamitną konsystencję, przelej go przez sitko o drobnych oczkach.

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak