PoradyW sezonie zajadamy na kilogramy. Niewielu wie, jak dokładnie wpływają na organizm

W sezonie zajadamy na kilogramy. Niewielu wie, jak dokładnie wpływają na organizm

Cytrusy często kojarzymy ze świętami. Choć można jeść je przez cały rok, to właśnie od późnej jesieni do wiosny są najsmaczniejsze. Słyną z dużej zawartości witaminy C. Ostatnie badania naukowców wykazują, że te owoce mają jeszcze inne ważne zalety.

Pomarańcza pokrojona w plastry
Pomarańcza pokrojona w plastry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.10.2024 13:32

Od dawna pomarańcze są doceniane w diecie w okresie jesienno-zimowym ze względu na witaminę C. Ma ona świetny wpływ na odporność, a wiadomo, że w tym czasie bardzo zależy nam, by skutecznie zapobiegać infekcjom. Teraz okazuje się, że te owoce mogą pomóc nam również w innych kwestiach zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ułatwiają walkę ze zbędnymi kilogramami

Kanadyjskich naukowców zainteresował konkretny składnik pomarańczy. Chodzi o nobiletynę. Na University of Western Ontario przeprowadzano badanie na myszach, które wykazało, że ta substancja powoduje mniejsze przybieranie na wadze. Kiedy nie brakuje jej w diecie, zmniejsza się też skłonność do insulinooporności i poziom cholesterolu. Dodatkowo pod wpływem nobiletyny proces chudnięcia jest szybszy.

Najlepiej przez cały rok

To pozwala naukowcom wysnuć wnioski, że nobiletyna może pomóc w walce z otyłością i cukrzycą, choć nie do końca jeszcze znają mechanizm jej działania. Jedna z teorii sugeruje, że nobiletyna ma wpływ na mechanizm regulowania łaknienia i metabolizmu tłuszczów. Według naukowców nobiletyna zmniejsza też odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Dzięki temu chroni nas przed miażdżycą i jej konsekwencjami, w tym zawałem serca czy udarem mózgu. Ta substancja ma także działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jakie są ich zalecenia? Cytrusy warto jeść nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale regularnie przez cały rok.

cytrusypomarańczemandarynki

Wybrane dla Ciebie