W sezonie zajadamy na kilogramy. Niewielu wie, jak dokładnie wpływają na organizm

Cytrusy często kojarzymy ze świętami. Choć można jeść je przez cały rok, to właśnie od późnej jesieni do wiosny są najsmaczniejsze. Słyną z dużej zawartości witaminy C. Ostatnie badania naukowców wykazują, że te owoce mają jeszcze inne ważne zalety.

Pomarańcza pokrojona w plastryPomarańcza pokrojona w plastry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Od dawna pomarańcze są doceniane w diecie w okresie jesienno-zimowym ze względu na witaminę C. Ma ona świetny wpływ na odporność, a wiadomo, że w tym czasie bardzo zależy nam, by skutecznie zapobiegać infekcjom. Teraz okazuje się, że te owoce mogą pomóc nam również w innych kwestiach zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Ułatwiają walkę ze zbędnymi kilogramami

Kanadyjskich naukowców zainteresował konkretny składnik pomarańczy. Chodzi o nobiletynę. Na University of Western Ontario przeprowadzano badanie na myszach, które wykazało, że ta substancja powoduje mniejsze przybieranie na wadze. Kiedy nie brakuje jej w diecie, zmniejsza się też skłonność do insulinooporności i poziom cholesterolu. Dodatkowo pod wpływem nobiletyny proces chudnięcia jest szybszy.

Najlepiej przez cały rok

To pozwala naukowcom wysnuć wnioski, że nobiletyna może pomóc w walce z otyłością i cukrzycą, choć nie do końca jeszcze znają mechanizm jej działania. Jedna z teorii sugeruje, że nobiletyna ma wpływ na mechanizm regulowania łaknienia i metabolizmu tłuszczów. Według naukowców nobiletyna zmniejsza też odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Dzięki temu chroni nas przed miażdżycą i jej konsekwencjami, w tym zawałem serca czy udarem mózgu. Ta substancja ma także działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jakie są ich zalecenia? Cytrusy warto jeść nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale regularnie przez cały rok.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej