Do tego mięsa owoce pasują wręcz doskonale. To dobra propozycja nie tylko na elegancki obiad

Kiedy latem zapraszasz gości na elegancki obiad lub kolację, zastanawiasz się, co przygotować, by było pysznie, wykwitnie, a jednocześnie by nie trzeba było nie stać pół dnia w upalnej kuchni. Wtedy pomysł na kaczkę z owocami jest na wagę złota.

Kaczka i owoce to doskonała para. Kaczka i owoce to doskonała para.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kaczka to ten rodzaj drobiu, po który sięgamy rzadko. Kurczak i indyk są zdecydowanie bardziej popularne. Na pewno wpływ ma na to cena. Kaczka nie należy do tanich, ale na szczególne okazję warto ją przygotować. Zwłaszcza, że z owocami filety z kaczki komponują się doskonale i smakują jak danie restauracyjne.

Kaczka to najszlachetniejszy rodzaj drobiu

Kaczka, uznawana za najszlachetniejszy rodzaj drobiu, zachwyca smakiem, który zdecydowanie odróżnia ją od kurczaka czy indyka. Kaczkę można przyrządzić w całości. Wtedy polecane są jednak młode okazy o wadze 1,5-2 kg. Niestety proces pieczenia jest wówczas dość długi, nagrzewa się mieszkanie i kaczkę dość trudno elegancko podzielić. Dlatego lepszym wyborem są filety z kaczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry

Jakie owoce pasują do kaczki?

Choć w polskiej kuchni połączenie mięsa z owocami nie jest zbyt popularne, to jednak do kaczki przylgnęło na dobre. Tradycyjnie były to jabłka lub pomarańcze. Jednak w sezonie na świeże owoce warto tę listę odświeżyć. Do delikatnego filetu z piersi kaczej pasuje sos z wiśni, grillowane brzoskwinie, rabarbar i oczywiście maliny. To wszystko kwestia naszej i naszych gości otwartości na smaki. Zawsze można bezpiecznie sięgnąć po jabłka lub cytrusy.

Jak dobrze przygotować kaczkę?

Filet z kaczki z owocami możesz przygotować na dwa sposoby. Tradycyjny to po prostu upieczenie mięsa z cząstkami jabłek lub pomarańczy. Kolejny? Pieczesz kaczkę, a potem podajesz ją z owocowym sosem, na przykład z wiśni lub malin. Za każdym razem podstawą jest dobrze upieczone mięso. Dlatego filety wyjmij godzinę wcześniej przed przygotowywaniem dania, by miały temperaturę pokojową. Oczyść, umyj i ponacinaj skórę. Ułóż je na patelni skórą do dołu, by wytopił się z niej tłuszcz. Potem przekręć je na drugą stronę. Tak przygotowane filety można zapiekać w piekarniku.

Filety z kaczki z owocami na dwa sposoby

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki,
  • 45 ml soku pomarańczowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, miód, ulubione zioła do smaku,
  • 3 jabłka lub pomarańcze.


Sposób przygotowania:

  1. Filety z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę.
  2. W misce wymieszaj olej, miód, sok z pomarańczy oraz przyprawy i zioła. Do marynaty włóż filety i pozostaw na godzinę.
  3. Na suchej patelni podsmaż kaczkę z obu stron, około 5 minut z każdej.
  4. Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut, a potem dodaj cząstki owoców.
  5. Piecz kolejne 25 minut (lub krócej, zależy jaki sposób wypieczenia lubisz).

Możesz też kaczkę upiec bez owoców i przygotować sos z malin.

Sos malinowy

Składniki:

  • 200 g malin,
  • niepełna szklanka czerwonego wina,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz, imbir, cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wino zagotuj z przyprawami i zagotować.
  2. Dodaj maliny i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty.
  3. Na koniec dodać miód. Gotuj jeszcze chwilę na niewielkiej mocy palnika, by nadmiar płynu odparował.
  4. Upieczone filety z kaczki podawaj polane sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste