PrzepisDania mięsneDo tego mięsa owoce pasują wręcz doskonale. To dobra propozycja nie tylko na elegancki obiad

Do tego mięsa owoce pasują wręcz doskonale. To dobra propozycja nie tylko na elegancki obiad

Kaczka i owoce to doskonała para.
Kaczka i owoce to doskonała para.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.09.2024 14:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy latem zapraszasz gości na elegancki obiad lub kolację, zastanawiasz się, co przygotować, by było pysznie, wykwitnie, a jednocześnie by nie trzeba było nie stać pół dnia w upalnej kuchni. Wtedy pomysł na kaczkę z owocami jest na wagę złota.

Kaczka to ten rodzaj drobiu, po który sięgamy rzadko. Kurczak i indyk są zdecydowanie bardziej popularne. Na pewno wpływ ma na to cena. Kaczka nie należy do tanich, ale na szczególne okazję warto ją przygotować. Zwłaszcza, że z owocami filety z kaczki komponują się doskonale i smakują jak danie restauracyjne.

Kaczka to najszlachetniejszy rodzaj drobiu

Kaczka, uznawana za najszlachetniejszy rodzaj drobiu, zachwyca smakiem, który zdecydowanie odróżnia ją od kurczaka czy indyka. Kaczkę można przyrządzić w całości. Wtedy polecane są jednak młode okazy o wadze 1,5-2 kg. Niestety proces pieczenia jest wówczas dość długi, nagrzewa się mieszkanie i kaczkę dość trudno elegancko podzielić. Dlatego lepszym wyborem są filety z kaczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie owoce pasują do kaczki?

Choć w polskiej kuchni połączenie mięsa z owocami nie jest zbyt popularne, to jednak do kaczki przylgnęło na dobre. Tradycyjnie były to jabłka lub pomarańcze. Jednak w sezonie na świeże owoce warto tę listę odświeżyć. Do delikatnego filetu z piersi kaczej pasuje sos z wiśni, grillowane brzoskwinie, rabarbar i oczywiście maliny. To wszystko kwestia naszej i naszych gości otwartości na smaki. Zawsze można bezpiecznie sięgnąć po jabłka lub cytrusy.

Jak dobrze przygotować kaczkę?

Filet z kaczki z owocami możesz przygotować na dwa sposoby. Tradycyjny to po prostu upieczenie mięsa z cząstkami jabłek lub pomarańczy. Kolejny? Pieczesz kaczkę, a potem podajesz ją z owocowym sosem, na przykład z wiśni lub malin. Za każdym razem podstawą jest dobrze upieczone mięso. Dlatego filety wyjmij godzinę wcześniej przed przygotowywaniem dania, by miały temperaturę pokojową. Oczyść, umyj i ponacinaj skórę. Ułóż je na patelni skórą do dołu, by wytopił się z niej tłuszcz. Potem przekręć je na drugą stronę. Tak przygotowane filety można zapiekać w piekarniku.

Filety z kaczki z owocami na dwa sposoby

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki,
  • 45 ml soku pomarańczowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, miód, ulubione zioła do smaku,
  • 3 jabłka lub pomarańcze.


Sposób przygotowania:

  1. Filety z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę.
  2. W misce wymieszaj olej, miód, sok z pomarańczy oraz przyprawy i zioła. Do marynaty włóż filety i pozostaw na godzinę.
  3. Na suchej patelni podsmaż kaczkę z obu stron, około 5 minut z każdej.
  4. Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut, a potem dodaj cząstki owoców.
  5. Piecz kolejne 25 minut (lub krócej, zależy jaki sposób wypieczenia lubisz).

Możesz też kaczkę upiec bez owoców i przygotować sos z malin.

Sos malinowy

Składniki:

  • 200 g malin,
  • niepełna szklanka czerwonego wina,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz, imbir, cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wino zagotuj z przyprawami i zagotować.
  2. Dodaj maliny i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty.
  3. Na koniec dodać miód. Gotuj jeszcze chwilę na niewielkiej mocy palnika, by nadmiar płynu odparował.
  4. Upieczone filety z kaczki podawaj polane sosem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl