Takiego schabu nie może zabraknąć jesienią w twojej kuchni. Lepszego farszu nie znajdziesz
Schab z farszem z jabłkami i śliwkami to świetny przepis na jesienny obiad dla całej rodziny. Słodki smak owoców delikatnie wnika w strukturę mięsa i sprawia, że jest ono aromatyczne i niesamowicie pyszne.
17.10.2023 08:06
Krucha i aromatyczne wieprzowina, skrywająca w sobie słodki farsz, to mój patent na obiad, który zaskakuje moich gości. Chociaż mogłoby się wydawać, że owoce i miód nijak pasują do schabu, to efekt końcowy jest naprawdę pyszny i warty uwagi. W połączeniu z pysznym sosem smakuje po prostu wybornie. Moja teściowa powiedziała, że tak dobrego i zaskakującego smakiem schabu nie jadła nigdy wcześniej i od razu poprosiła o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab faszerowany jabłkami
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego,
- 2 łyżki masła,
- 2 małe jabłka,
- 2 śliwki,
- 1/4 szklanki miodu,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżka suszonego majeranku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki przyprawy do mięs.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Śliwki również drobno kroję, ale bez obierania. Wrzucam owoce na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażam. Następnie dodaję do nich miód oraz suszony majeranek i mieszam. Dorzucam bułkę tartą, mieszam i chwilkę podsmażam.
Krok 2: Schab nacinam w środku tak, aby powstała kieszonka na farsz. Wypełniam wgłębienie przygotowanymi owocami z majerankiem.
Krok 3: Schab polewam olejem roślinnym i posypuję przyprawą do mięsa i zawijam w papier do pieczenia jak w cukierek, a następnie w folię aluminiową. Obsmażam chwilę na suchej patelni i przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
Krok 4: Upieczone mięso odwijam z folii i kroję w plasterki. Przekładam na talerz i polewam sosem pieczeniowym. Dekoruję natką pietruszki. Smacznego!