Kaczka w sosie mandarynkowym robi furorę. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Masz dość robienia obiadów ze schabem i kurczakiem w roli głównej? Postaw na zupełnie inne połączenie, które zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Z czego się składa i jak je przygotować? Już tłumaczę!
07.04.2024 | aktual.: 07.04.2024 11:47
Choć mamy do wyboru całą masę mięsnych kęsków, na co dzień pracujemy głównie z kurczakiem, wieprzowiną i wołowiną. A przecież to zaledwie początek listy, w której powinniśmy uwzględnić również kaczkę.
Moim zdaniem taki stan rzeczy wynika z dwóch kwestii. Po pierwsze nie mamy pomysłu, jak ją przygotować. Po drugie, boimy się, że pomimo najlepszych chęci efekt końcowy nie będzie zadowalający. To się może jednak zmienić! A wszystko za sprawą sprawdzonego przepisu. Zrób kaczkę zgodnie z naszą instrukcją, a jeszcze dziś na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia, której nikt nie będzie mógł się oprzeć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierś z kaczki w sosie mandarynkowym w towarzystwie ziemniaków. Przepis na udany obiad dla całej rodziny
Składniki:
Zalewa:
- sok z 3 mandarynek,
- ⅓ szkl. miodu,
- 3 łyżki octu winnego.
Pozostałe składniki:
- 2 piersi z kaczki,
- przyprawy: sól i pieprz według uznania,
- 2 mandarynki,
- 3 gałązki świeżego tymianku.
Dodatki:
- ziemniaki,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zalewy. W tym celu wyciskam sok z jednej mandarynki, po czym łączę go z miodem oraz octem.
Wszystko dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej i odstawiam na bok. Przechodzę do kolejnego etapu pracy nas przepisem.
Krok 2. Następnie zajmuję się mięsem. Oczyszczone oraz osuszone piersi z kaczki układam na desce do krojenia i nacinam je na wierzchu w taki sposób, aby powstał wzór szachownicy. Na koniec doprawiam każdy kawałek solą i pieprzem.
Krok 3. Wracam do pracy z zalewą. Na palniku ustawiam garnek, do którego (przez małe sitko) przelewam wcześniej przygotowany roztwór. Następnie zalewę zagotowuję i zdejmuję z palnika.
Krok 4. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładam kawałki kaczki i smażę je z każdej strony po ok. 10 minut. Kiedy mięso nabiera złocistych kolorów, dorzucam obrane i podzielone na mniejsze kawałki mandarynki.
Krok 5. Następnie dodaję świeży tymianek. Jako ostatni składnik na patelni ląduje wcześniej przygotowana zalewa. Całość duszę przez ok. 5 minut.
Krok 6. Gdy piersi z kaczki są gotowe, kroję je w plastry i przekładam na talerz. Na koniec polewam sosem mandarynkowym i dekoruję świeżym tymiankiem. Kaczkę w takim wydaniu najczęściej serwuję z ziemniakami.