WideoKaczka w sosie mandarynkowym robi furorę. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Kaczka w sosie mandarynkowym robi furorę. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Kaczka w towarzystwie mandarynkowego sosu ma w sobie to  "coś"
Kaczka w towarzystwie mandarynkowego sosu ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
07.04.2024 11:06, aktualizacja: 07.04.2024 11:47

Masz dość robienia obiadów ze schabem i kurczakiem w roli głównej? Postaw na zupełnie inne połączenie, które zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Z czego się składa i jak je przygotować? Już tłumaczę!

Choć mamy do wyboru całą masę mięsnych kęsków, na co dzień pracujemy głównie z kurczakiem, wieprzowiną i wołowiną. A przecież to zaledwie początek listy, w której powinniśmy uwzględnić również kaczkę.

Moim zdaniem taki stan rzeczy wynika z dwóch kwestii. Po pierwsze nie mamy pomysłu, jak ją przygotować. Po drugie, boimy się, że pomimo najlepszych chęci efekt końcowy nie będzie zadowalający. To się może jednak zmienić! A wszystko za sprawą sprawdzonego przepisu. Zrób kaczkę zgodnie z naszą instrukcją, a jeszcze dziś na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w sosie mandarynkowym w towarzystwie ziemniaków. Przepis na udany obiad dla całej rodziny

Składniki:

Zalewa:

  • sok z 3 mandarynek,
  • ⅓ szkl. miodu,
  • 3 łyżki octu winnego. 

Pozostałe składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania,
  • 2 mandarynki,
  • 3 gałązki świeżego tymianku.

Dodatki:

  • ziemniaki,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zalewy. W tym celu wyciskam sok z jednej mandarynki, po czym łączę go z miodem oraz octem

Na początek przygotowuję zalewę na bazie mandarynek
Na początek przygotowuję zalewę na bazie mandarynek© Licencjodawca | Pyszności

Wszystko dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej i odstawiam na bok. Przechodzę do kolejnego etapu pracy nas przepisem.

Krok 2. Następnie zajmuję się mięsem. Oczyszczone oraz osuszone piersi z kaczki układam na desce do krojenia i nacinam je na wierzchu w taki sposób, aby powstał wzór szachownicy. Na koniec doprawiam każdy kawałek solą i pieprzem. 

Następnie zajmuję się kaczką
Następnie zajmuję się kaczką© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wracam do pracy z zalewą. Na palniku ustawiam garnek, do którego (przez małe sitko) przelewam wcześniej przygotowany roztwór. Następnie zalewę zagotowuję i zdejmuję z palnika. 

Mandarynkowy sos podgrzewam do zagotowania
Mandarynkowy sos podgrzewam do zagotowania© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładam kawałki kaczki i smażę je z każdej strony po ok. 10 minut. Kiedy mięso nabiera złocistych kolorów, dorzucam obrane i podzielone na mniejsze kawałki mandarynki

Do patelni z kaczką wrzucam owoce
Do patelni z kaczką wrzucam owoce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie dodaję świeży tymianek. Jako ostatni składnik na patelni ląduje wcześniej przygotowana zalewa. Całość duszę przez ok. 5 minut.

Czas połączyć wszystkie składniki
Czas połączyć wszystkie składniki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gdy piersi z kaczki są gotowe, kroję je w plastry i przekładam na talerz. Na koniec polewam sosem mandarynkowym i dekoruję świeżym tymiankiem. Kaczkę w takim wydaniu najczęściej serwuję z ziemniakami.

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także