Ciasto mandarynkowe z patelni. Błyskawiczny deser bez foremki i piekarnika

Ciasto mandarynkowe to idealny przepis dla osób, które nie mają piekarnika. Mało tego- do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet żadnej foremki. Wystarczy zwykła patelnia aby stworzyć pyszne i delikatne ciasto z owocami.

ObrazekCiasto mandarynkowe- Pyszności
Ewa

Przepisów na słodkości nie brakuje- ciasta, ciasteczka, torty... jest w czym wybierać. Większość z nich wymaga jednak użycia piekarnika. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to podstawowy sprzęt w kuchni, to nie każdy ma zawsze do niego dostęp lub chęci, aby go odpalać. Przepis na ciasto mandarynkowe powstał podczas jednego z naszych wypadów wakacyjnych. Wieczorem naszła nas ochota na pyszne ciasto, ale w wakacyjnym wyposażeniu nie było piekarnika. W ten sposób stworzyliśmy ciasto, które w całości przygotujesz na patelni. Pyszny deser zrobisz w mniej niż 30 minut.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube: 

Ciasto mandarynkowe- składniki

1 jajko

⅓ szkl. cukru

¼ szkl. oleju roślinnego

⅓ szkl. mleka

2 łyżki mąki tortowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

3 mandarynki

Przepis na ciasto bez piekarnika

Zacznij od przygotowania masy. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem aż powstanie jednolita, jaśniejsza masa.

Obrazek
Jajka z cukrem- Pyszności

Następnie dolej olej roślinny i mleko. Wymieszaj całość. Partiami dodawaj przesianą wcześniej mąkę, cały czas mieszając. Dzięki temu unikniesz grudek w cieście. Na koniec dosyp proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Będzie to baza na nasze ciasto mandarynkowe.

Obrazek
Ciasto z patelni- Pyszności

Na patelni rozgrzej masło i dodaj cukier. Pamiętaj, żeby robić to na małym ogniu- dzięki temu nie spalisz całości. Całość wymieszaj. Mandarynki obierz ze skóry i pokrój w plastry. Plastry wyłóż na patelnię z cukrem. Dzięki temu pysznie się skarmelizują i powstanie chrupiąca, słodka skorupka.

Obrazek
Ciasto z mandarynkami- Pyszności

Na przygotowane owoce wylej ciasto i rozprowadź po całej powierzchni przy pomocy łyżki lub szpatułki. Przykryj patelnię pokrywką i piecz na małym ogniu przez ok. 20-25 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe.

Obrazek
Ciasto bez piekarnika- Pyszności

Po tym czasie przekręć ciasto tak, aby owoce znajdowały się na górze. Udekoruj całość cukrem pudrem po wystudzeniu. Ciasto mandarynkowe nie dość, że prezentuje się znakomicie, to na dodatek jest słodkie i pyszne. Smacznego!

Obrazek
Ciasto mandarynkowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu