Ciasto mandarynkowe z patelni. Błyskawiczny deser bez foremki i piekarnika

Ciasto mandarynkowe to idealny przepis dla osób, które nie mają piekarnika. Mało tego- do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet żadnej foremki. Wystarczy zwykła patelnia aby stworzyć pyszne i delikatne ciasto z owocami.

ObrazekCiasto mandarynkowe- Pyszności
Ewa

Przepisów na słodkości nie brakuje- ciasta, ciasteczka, torty... jest w czym wybierać. Większość z nich wymaga jednak użycia piekarnika. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to podstawowy sprzęt w kuchni, to nie każdy ma zawsze do niego dostęp lub chęci, aby go odpalać. Przepis na ciasto mandarynkowe powstał podczas jednego z naszych wypadów wakacyjnych. Wieczorem naszła nas ochota na pyszne ciasto, ale w wakacyjnym wyposażeniu nie było piekarnika. W ten sposób stworzyliśmy ciasto, które w całości przygotujesz na patelni. Pyszny deser zrobisz w mniej niż 30 minut.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube: 

Ciasto mandarynkowe- składniki

1 jajko

⅓ szkl. cukru

¼ szkl. oleju roślinnego

⅓ szkl. mleka

2 łyżki mąki tortowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

3 mandarynki

Przepis na ciasto bez piekarnika

Zacznij od przygotowania masy. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem aż powstanie jednolita, jaśniejsza masa.

Obrazek
Jajka z cukrem- Pyszności

Następnie dolej olej roślinny i mleko. Wymieszaj całość. Partiami dodawaj przesianą wcześniej mąkę, cały czas mieszając. Dzięki temu unikniesz grudek w cieście. Na koniec dosyp proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Będzie to baza na nasze ciasto mandarynkowe.

Obrazek
Ciasto z patelni- Pyszności

Na patelni rozgrzej masło i dodaj cukier. Pamiętaj, żeby robić to na małym ogniu- dzięki temu nie spalisz całości. Całość wymieszaj. Mandarynki obierz ze skóry i pokrój w plastry. Plastry wyłóż na patelnię z cukrem. Dzięki temu pysznie się skarmelizują i powstanie chrupiąca, słodka skorupka.

Obrazek
Ciasto z mandarynkami- Pyszności

Na przygotowane owoce wylej ciasto i rozprowadź po całej powierzchni przy pomocy łyżki lub szpatułki. Przykryj patelnię pokrywką i piecz na małym ogniu przez ok. 20-25 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe.

Obrazek
Ciasto bez piekarnika- Pyszności

Po tym czasie przekręć ciasto tak, aby owoce znajdowały się na górze. Udekoruj całość cukrem pudrem po wystudzeniu. Ciasto mandarynkowe nie dość, że prezentuje się znakomicie, to na dodatek jest słodkie i pyszne. Smacznego!

Obrazek
Ciasto mandarynkowe- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy