Ciasto mandarynkowe z patelni. Błyskawiczny deser bez foremki i piekarnika

Ciasto mandarynkowe to idealny przepis dla osób, które nie mają piekarnika. Mało tego- do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet żadnej foremki. Wystarczy zwykła patelnia aby stworzyć pyszne i delikatne ciasto z owocami.

ObrazekCiasto mandarynkowe- Pyszności
Ewa

Przepisów na słodkości nie brakuje- ciasta, ciasteczka, torty... jest w czym wybierać. Większość z nich wymaga jednak użycia piekarnika. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to podstawowy sprzęt w kuchni, to nie każdy ma zawsze do niego dostęp lub chęci, aby go odpalać. Przepis na ciasto mandarynkowe powstał podczas jednego z naszych wypadów wakacyjnych. Wieczorem naszła nas ochota na pyszne ciasto, ale w wakacyjnym wyposażeniu nie było piekarnika. W ten sposób stworzyliśmy ciasto, które w całości przygotujesz na patelni. Pyszny deser zrobisz w mniej niż 30 minut.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube: 

Ciasto mandarynkowe- składniki

1 jajko

⅓ szkl. cukru

¼ szkl. oleju roślinnego

⅓ szkl. mleka

2 łyżki mąki tortowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

3 mandarynki

Przepis na ciasto bez piekarnika

Zacznij od przygotowania masy. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem aż powstanie jednolita, jaśniejsza masa.

Obrazek
Jajka z cukrem- Pyszności

Następnie dolej olej roślinny i mleko. Wymieszaj całość. Partiami dodawaj przesianą wcześniej mąkę, cały czas mieszając. Dzięki temu unikniesz grudek w cieście. Na koniec dosyp proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Będzie to baza na nasze ciasto mandarynkowe.

Obrazek
Ciasto z patelni- Pyszności

Na patelni rozgrzej masło i dodaj cukier. Pamiętaj, żeby robić to na małym ogniu- dzięki temu nie spalisz całości. Całość wymieszaj. Mandarynki obierz ze skóry i pokrój w plastry. Plastry wyłóż na patelnię z cukrem. Dzięki temu pysznie się skarmelizują i powstanie chrupiąca, słodka skorupka.

Obrazek
Ciasto z mandarynkami- Pyszności

Na przygotowane owoce wylej ciasto i rozprowadź po całej powierzchni przy pomocy łyżki lub szpatułki. Przykryj patelnię pokrywką i piecz na małym ogniu przez ok. 20-25 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe.

Obrazek
Ciasto bez piekarnika- Pyszności

Po tym czasie przekręć ciasto tak, aby owoce znajdowały się na górze. Udekoruj całość cukrem pudrem po wystudzeniu. Ciasto mandarynkowe nie dość, że prezentuje się znakomicie, to na dodatek jest słodkie i pyszne. Smacznego!

Obrazek
Ciasto mandarynkowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥