PrzepisSałatkiNikt nie robi takiej surówki z marchewki jak ja. Mam sprytny sposób

Nikt nie robi takiej surówki z marchewki jak ja. Mam sprytny sposób

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ra3rn
04.04.2024 09:45

Chociaż może się wydawać, że w surówce z marchewki nie ma nic skomplikowanego, to prosty patent sprawi, że będzie smakowała po prostu wybitnie. Przygotowana w ten sposób może stać w lodówce nawet 5 dni, ale jest tak smaczna, że znika o wiele szybciej.

Najczęściej do startej marchewki dodaje się sól, pieprz i sok z cytryny. Niektórzy dorzucają też nieco majonezu lub jogurtu czy też por, jabłko lub rodzynki. Ja stawiam jednak na zupełnie inne połączenie. Wyjątkowa marynata sprawi, że prosta surówka nabierze zupełnie nowego smaku. Przygotowanie to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa surówka z marchewki

Marchewka w zalewie to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu, grilla czy kanapek. Samo przygotowanie jest bardzo proste, jednak warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości, bo marynata musi dobrze wsiąknąć w starte warzywo. Po dwóch godzinach marynowania można jednak zabrać się za degustację.

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności© Canva

Marynowana surówka z marchewki świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs. Gdy tylko rusza sezon grillowy, robię ją na okrągło. Pozostały sos wykorzystuję do marynowania mięsa - jest tak pyszny, że aż szkoda go zmarnować.

Składniki:

  • 2-3 marchewki,
  • ok. pół szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 płaskie łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczkę płynnego miodu lub cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i umyj. Pokrój ją w drobne słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce wymieszaj dokładnie sok pomarańczowy, sos sojowy, miód i ocet. Wybierz sok pomarańczowy o 100 proc. zawartości owoców, najlepiej świeżo wyciskany.
  3. Do powstałej marynaty wrzuć marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj całość talerzykiem lub przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość naczynia.


Po tym czasie surówka jest już gotowa do zjedzenia. Możesz podać ją od razu do obiadu lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez 5 dni. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także