Nikt nie robi takiej surówki z marchewki jak ja. Mam sprytny sposób

Chociaż może się wydawać, że w surówce z marchewki nie ma nic skomplikowanego, to prosty patent sprawi, że będzie smakowała po prostu wybitnie. Przygotowana w ten sposób może stać w lodówce nawet 5 dni, ale jest tak smaczna, że znika o wiele szybciej.

Surówka z marchewki - PysznościSurówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ra3rn
Ewa Malinowska

Najczęściej do startej marchewki dodaje się sól, pieprz i sok z cytryny. Niektórzy dorzucają też nieco majonezu lub jogurtu czy też por, jabłko lub rodzynki. Ja stawiam jednak na zupełnie inne połączenie. Wyjątkowa marynata sprawi, że prosta surówka nabierze zupełnie nowego smaku. Przygotowanie to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Wyjątkowa surówka z marchewki

Marchewka w zalewie to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu, grilla czy kanapek. Samo przygotowanie jest bardzo proste, jednak warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości, bo marynata musi dobrze wsiąknąć w starte warzywo. Po dwóch godzinach marynowania można jednak zabrać się za degustację.

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności © Canva

Marynowana surówka z marchewki świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs. Gdy tylko rusza sezon grillowy, robię ją na okrągło. Pozostały sos wykorzystuję do marynowania mięsa - jest tak pyszny, że aż szkoda go zmarnować.

Składniki:

  • 2-3 marchewki,
  • ok. pół szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 płaskie łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczkę płynnego miodu lub cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i umyj. Pokrój ją w drobne słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce wymieszaj dokładnie sok pomarańczowy, sos sojowy, miód i ocet. Wybierz sok pomarańczowy o 100 proc. zawartości owoców, najlepiej świeżo wyciskany.
  3. Do powstałej marynaty wrzuć marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj całość talerzykiem lub przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość naczynia.


Po tym czasie surówka jest już gotowa do zjedzenia. Możesz podać ją od razu do obiadu lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez 5 dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste