Nikt nie robi takiej surówki z marchewki jak ja. Mam sprytny sposób

Chociaż może się wydawać, że w surówce z marchewki nie ma nic skomplikowanego, to prosty patent sprawi, że będzie smakowała po prostu wybitnie. Przygotowana w ten sposób może stać w lodówce nawet 5 dni, ale jest tak smaczna, że znika o wiele szybciej.

Surówka z marchewki - PysznościSurówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ra3rn
Ewa Malinowska

Najczęściej do startej marchewki dodaje się sól, pieprz i sok z cytryny. Niektórzy dorzucają też nieco majonezu lub jogurtu czy też por, jabłko lub rodzynki. Ja stawiam jednak na zupełnie inne połączenie. Wyjątkowa marynata sprawi, że prosta surówka nabierze zupełnie nowego smaku. Przygotowanie to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Wyjątkowa surówka z marchewki

Marchewka w zalewie to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu, grilla czy kanapek. Samo przygotowanie jest bardzo proste, jednak warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości, bo marynata musi dobrze wsiąknąć w starte warzywo. Po dwóch godzinach marynowania można jednak zabrać się za degustację.

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności © Canva

Marynowana surówka z marchewki świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs. Gdy tylko rusza sezon grillowy, robię ją na okrągło. Pozostały sos wykorzystuję do marynowania mięsa - jest tak pyszny, że aż szkoda go zmarnować.

Składniki:

  • 2-3 marchewki,
  • ok. pół szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 płaskie łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczkę płynnego miodu lub cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i umyj. Pokrój ją w drobne słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce wymieszaj dokładnie sok pomarańczowy, sos sojowy, miód i ocet. Wybierz sok pomarańczowy o 100 proc. zawartości owoców, najlepiej świeżo wyciskany.
  3. Do powstałej marynaty wrzuć marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj całość talerzykiem lub przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość naczynia.


Po tym czasie surówka jest już gotowa do zjedzenia. Możesz podać ją od razu do obiadu lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez 5 dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟