PrzepisSałatkiSurówka z marchewki będzie smaczniejsza i znacznie zdrowsza. Wystarczy dodać jeden składnik

Surówka z marchewki będzie smaczniejsza i znacznie zdrowsza. Wystarczy dodać jeden składnik

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

08.01.2024 17:34, aktual.: 08.01.2024 17:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówki to obowiązkowy dodatek do obiadu. Aby zachęcić domowników do jedzenia porcji warzyw, warto zadbać o odpowiedni smak dodatku. Z pomocą przychodzi prosty przepis na surówkę z marchewki, którą zajadać się będzie cała rodzina.

Surówka z marchewki i jabłka znana jest od wielu pokoleń w polskich domach. I nic w tym dziwnego, bo jej przygotowanie jest ekspresowe i tanie. Taka surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań - podać można ją z duszonym mięsem, smażonym kotletem czy jajkiem sadzonym. Dodatek chrzanu nada wyrazistości i charakteru. Połączenie smaku słodkiej marchewki, kwaśnego jabłka i ostrego korzenia to po prostu strzał w 10.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z marchewki i jabłka

Marchewka i jabłko to witaminowa bomba. Zawiera dużą ilość witamin A, B, C oraz minerałów takich jak potas, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo. Nie brakuje w niej również kwasu foliowego czy flawonoidów, które wykazują działania przeciwnowotworowe.

Surówka z marchewki
Surówka z marchewki© Adobe Stock

Dodatek chrzanu jeszcze bardziej wzmocni właściwości surówki. Chrzan posiada ilość przeciwutleniaczy i różnych enzymów, w tym peroksydazę chrzanową. Dzięki tym substancjom może hamować rozwój bakterii i wirusów, a także zwalczać choroby oraz stany zapalne przy użyciu właściwości przeciwutleniających.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obieram, myję i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłko obieram i ścieram na większych oczkach.
  3. Chrzan obieram, płuczę i ścieram na tych oczach, co marchewkę. Skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  4. Starte warzywa i jabłko łączę, dodaję śmietanę i doprawiam do smaku cukrem oraz solą.

Jeśli obawiasz się, że surówka będzie zbyt ostra, chrzan dodawaj stopniowo. Jest smacznie, zdrowo i bardzo pysznie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także