PrzepisSałatkiSurówka z marchewki będzie smaczniejsza i znacznie zdrowsza. Wystarczy dodać jeden składnik

Surówka z marchewki będzie smaczniejsza i znacznie zdrowsza. Wystarczy dodać jeden składnik

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
08.01.2024 17:34, aktualizacja: 08.01.2024 17:57

Surówki to obowiązkowy dodatek do obiadu. Aby zachęcić domowników do jedzenia porcji warzyw, warto zadbać o odpowiedni smak dodatku. Z pomocą przychodzi prosty przepis na surówkę z marchewki, którą zajadać się będzie cała rodzina.

Surówka z marchewki i jabłka znana jest od wielu pokoleń w polskich domach. I nic w tym dziwnego, bo jej przygotowanie jest ekspresowe i tanie. Taka surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań - podać można ją z duszonym mięsem, smażonym kotletem czy jajkiem sadzonym. Dodatek chrzanu nada wyrazistości i charakteru. Połączenie smaku słodkiej marchewki, kwaśnego jabłka i ostrego korzenia to po prostu strzał w 10.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z marchewki i jabłka

Marchewka i jabłko to witaminowa bomba. Zawiera dużą ilość witamin A, B, C oraz minerałów takich jak potas, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo. Nie brakuje w niej również kwasu foliowego czy flawonoidów, które wykazują działania przeciwnowotworowe.

Surówka z marchewki
Surówka z marchewki© Adobe Stock

Dodatek chrzanu jeszcze bardziej wzmocni właściwości surówki. Chrzan posiada ilość przeciwutleniaczy i różnych enzymów, w tym peroksydazę chrzanową. Dzięki tym substancjom może hamować rozwój bakterii i wirusów, a także zwalczać choroby oraz stany zapalne przy użyciu właściwości przeciwutleniających.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obieram, myję i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłko obieram i ścieram na większych oczkach.
  3. Chrzan obieram, płuczę i ścieram na tych oczach, co marchewkę. Skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  4. Starte warzywa i jabłko łączę, dodaję śmietanę i doprawiam do smaku cukrem oraz solą.

Jeśli obawiasz się, że surówka będzie zbyt ostra, chrzan dodawaj stopniowo. Jest smacznie, zdrowo i bardzo pysznie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także