Surówka z marchewki będzie smaczniejsza i znacznie zdrowsza. Wystarczy dodać jeden składnik

Surówki to obowiązkowy dodatek do obiadu. Aby zachęcić domowników do jedzenia porcji warzyw, warto zadbać o odpowiedni smak dodatku. Z pomocą przychodzi prosty przepis na surówkę z marchewki, którą zajadać się będzie cała rodzina.

Surówka z marchewki - PysznościSurówka z marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Surówka z marchewki i jabłka znana jest od wielu pokoleń w polskich domach. I nic w tym dziwnego, bo jej przygotowanie jest ekspresowe i tanie. Taka surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań - podać można ją z duszonym mięsem, smażonym kotletem czy jajkiem sadzonym. Dodatek chrzanu nada wyrazistości i charakteru. Połączenie smaku słodkiej marchewki, kwaśnego jabłka i ostrego korzenia to po prostu strzał w 10.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

Surówka z marchewki i jabłka

Marchewka i jabłko to witaminowa bomba. Zawiera dużą ilość witamin A, B, C oraz minerałów takich jak potas, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo. Nie brakuje w niej również kwasu foliowego czy flawonoidów, które wykazują działania przeciwnowotworowe.

Surówka z marchewki
Surówka z marchewki © Adobe Stock

Dodatek chrzanu jeszcze bardziej wzmocni właściwości surówki. Chrzan posiada ilość przeciwutleniaczy i różnych enzymów, w tym peroksydazę chrzanową. Dzięki tym substancjom może hamować rozwój bakterii i wirusów, a także zwalczać choroby oraz stany zapalne przy użyciu właściwości przeciwutleniających.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obieram, myję i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłko obieram i ścieram na większych oczkach.
  3. Chrzan obieram, płuczę i ścieram na tych oczach, co marchewkę. Skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  4. Starte warzywa i jabłko łączę, dodaję śmietanę i doprawiam do smaku cukrem oraz solą.

Jeśli obawiasz się, że surówka będzie zbyt ostra, chrzan dodawaj stopniowo. Jest smacznie, zdrowo i bardzo pysznie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa