Wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Żeberka będą tak mięciutkie, że dosłownie rozpłyną się w ustach

Wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Żeberka będą tak mięciutkie, że dosłownie rozpłyną się w ustach

Wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Żeberka będą tak mięciutkie, że dosłownie rozpłyną się w ustach
Wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Żeberka będą tak mięciutkie, że dosłownie rozpłyną się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.04.2024 16:35

Pieczone żeberka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste mięso, złocista skórka i aromatyczny sos – nic dziwnego, że potrawa ta króluje na stołach podczas rodzinnych obiadów i spotkań z przyjaciółmi. Choć przygotowanie żeberek może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości jest niezwykle proste. Wystarczy znać kilka sekretów, które gwarantują sukces.

Marzysz o mięciutkich i aromatycznych żeberkach, które rozpływają się w ustach? Nie musisz być mistrzem kuchni, aby przygotować to wyśmienite danie. Wystarczy kilka prostych kroków, aby uraczyć swoich gości czy zaskoczyć rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata – klucz do kruchości i smaku żeberek

Sekretem idealnych żeberek jest odpowiednia marynata. To ona nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat, a także sprawia, że staje się ono kruche i delikatne. Do przygotowania marynaty możesz użyć różnych przypraw, ziół i warzyw. Doskonale sprawdzi się mieszanka papryki słodkiej i ostrej, czosnku, oregano, tymianku, rozmarynu, a także cytryny i miodu. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wmasować je w mięso. Im dłużej żeberka będą marynować, tym lepszy będzie efekt.

Tajemnica idealnych żeberek - prosty przepis

Składniki na perfekcyjne żeberka

  • 1 kg żeber wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża łyżka papryki w proszku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Drobno posiekaj czosnek i utłucz go w moździerzu z solą na pastę.
  2. Podziel żeberka na porcje i umieść je w misce.
  3. Dodaj pastę czosnkową, paprykę, sól i pieprz.
  4. Wlej olej i dokładnie wmasuj marynatę w żeberka.
  5. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i wymieszaj całość.
  6. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą dobę.

Pieczenie żeberek

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż cienką warstwę cebuli.
  3. Ułóż marynowane żeberka na cebuli.
  4. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około godzinę.
  5. Zdejmij folię, dodaj pół szklanki wody, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 30-40 minut, aż żeberka nabiorą złocistego koloru.

Żeberka możesz podawać z ulubionym sosem, np. barbecue lub grzybowym. Doskonale sprawdzą się również z pieczonymi ziemniakami lub surówką.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także