Wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Żeberka będą tak mięciutkie, że dosłownie rozpłyną się w ustach

Pieczone żeberka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste mięso, złocista skórka i aromatyczny sos – nic dziwnego, że potrawa ta króluje na stołach podczas rodzinnych obiadów i spotkań z przyjaciółmi. Choć przygotowanie żeberek może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości jest niezwykle proste. Wystarczy znać kilka sekretów, które gwarantują sukces.

Wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Żeberka będą tak mięciutkie, że dosłownie rozpłyną się w ustachWymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Żeberka będą tak mięciutkie, że dosłownie rozpłyną się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o mięciutkich i aromatycznych żeberkach, które rozpływają się w ustach? Nie musisz być mistrzem kuchni, aby przygotować to wyśmienite danie. Wystarczy kilka prostych kroków, aby uraczyć swoich gości czy zaskoczyć rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Marynata – klucz do kruchości i smaku żeberek

Sekretem idealnych żeberek jest odpowiednia marynata. To ona nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat, a także sprawia, że staje się ono kruche i delikatne. Do przygotowania marynaty możesz użyć różnych przypraw, ziół i warzyw. Doskonale sprawdzi się mieszanka papryki słodkiej i ostrej, czosnku, oregano, tymianku, rozmarynu, a także cytryny i miodu. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wmasować je w mięso. Im dłużej żeberka będą marynować, tym lepszy będzie efekt.

Tajemnica idealnych żeberek - prosty przepis

Składniki na perfekcyjne żeberka

  • 1 kg żeber wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża łyżka papryki w proszku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Drobno posiekaj czosnek i utłucz go w moździerzu z solą na pastę.
  2. Podziel żeberka na porcje i umieść je w misce.
  3. Dodaj pastę czosnkową, paprykę, sól i pieprz.
  4. Wlej olej i dokładnie wmasuj marynatę w żeberka.
  5. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i wymieszaj całość.
  6. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą dobę.

Pieczenie żeberek

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż cienką warstwę cebuli.
  3. Ułóż marynowane żeberka na cebuli.
  4. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około godzinę.
  5. Zdejmij folię, dodaj pół szklanki wody, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 30-40 minut, aż żeberka nabiorą złocistego koloru.

Żeberka możesz podawać z ulubionym sosem, np. barbecue lub grzybowym. Doskonale sprawdzą się również z pieczonymi ziemniakami lub surówką.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy