Co piątek na obiad robię pieczoną rybę z warzywami. Na jednej dokładce nigdy się nie kończy
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad? Przygotuj rybę w pieczonej wersji z dodatkiem kolorowych warzyw. Cała rodzina będzie zachwycona takim posiłkiem, a ty się przy nim w ogóle nie zmęczysz.
29.03.2024 11:23
Przygotowanie pysznego, ciekawego i jednocześnie oryginalnego obiadu jest nie lada wyzwaniem. Tym bardziej w piątek, kiedy wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Na szczęście taki dodatek można zastąpić, chociażby pyszną rybą, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze skrywa ogromny potencjał zdrowotny.
Niestety wiele osób błędne zakłada, że przygotowanie obiadu na bazie ryby, jest trudne i czasochłonne. A to wcale nie jest prawda, o czym świadczy najlepiej nasz pomysł na smaczny posiłek prosto z piekarnika. Wszystko, co musisz w tym przypadku zrobić, to tak naprawdę pokroić kolorowe warzywa oraz naciąć rybę, po czym doprawić produkty do smaku i upiec w piekarniku. Jak sam więc widzisz, prosty, szybki i smaczny obiad z rybą w roli głównej jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pieczoną rybę z kolorowymi warzywami stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo!
Składniki:
Podstawowe składniki:
- 2 bataty,
- 3 pomidory malinowe,
- 2 czerwone cebule,
- 50 g czarnych oliwek,
- 800 g ryby słodkowodnej,
- 1 cytryna (starta skórka),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 gałązki świeżego rozmarynu.
Marynata:
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- 4 ząbki czosnku,
- ⅓ szkl. natki pietruszki,
- ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania batatów. Najpierw je obieram, po czym kroję w kostkę.
Krok 2. Następnie na mniejsze kawałki dzielę też pomidory oraz czerwone cebule. Nie zapominam również o natce pietruszki, którą drobno siekam.
Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą obrany i drobno posiekany czosnek. Po chwili do środka wrzucam również zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
Krok 4. Do dużej miski przesypuję wcześniej przygotowane warzywa. Do środka trafiają również czarne oliwki, posiekana natka pietruszki, starta na tarce skórka z cytryny oraz domowa marynata. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 5. Następnie zajmuję się przygotowaniem ryby. Nacinam ją w kilku miejscach, po czym doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Krok 6. Mieszankę warzyw oraz rybę przekładam do formy do pieczenia. Do środka wrzucam dodatkowo świeże gałązki rozmarynu. Ponadto rybę dodatkowo polewam oliwą z oliwek. Tak przygotowane danie wstawiam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. I to wszystko, smacznego!