PoradyOd zawsze tak smażę rybę i się nie rozpada. Patent zdradził mi szef kuchni

Od zawsze tak smażę rybę i się nie rozpada. Patent zdradził mi szef kuchni

Jak smażyć rybę w prawidłowy sposób?
Jak smażyć rybę w prawidłowy sposób?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nomad_Soul
23.03.2024 08:44, aktualizacja: 23.03.2024 09:22

Zamiast smażyć rybę na patelni, często ją pieczesz lub dusisz? Robisz to, bo ryba za każdym razem rozpada się na patelni? Wiem, jak temu skutecznie zaradzić.

Choć ryby to cenne źródło wielu wartości odżywczych, goszczą na naszych stołach stosunkowo rzadko. A to duży błąd, bo w końcu mogą wpływać korzystnie na nasze zdrowie. Co więcej, na ich bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. Tym samym nuda w kuchni na pewno nam nie grozi. 

To, że często unikamy ryb w kuchni, może wynikać w dużej mierze z konkretnej przyczyny. Po prostu nie potrafimy zająć się nimi w odpowiedni sposób. I świetnym przykładem jest tutaj smażenie ryby. Niby proste zadanie, ale kiedy przychodzi do praktyki, pojawiają się niemałe problemy. Jak im zaradzić? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażenie ryby wcale nie musi być wielką udręką

Do grona osób, które nie cierpią smażyć ryb, do niedawna należała moja koleżanka, Ania. Za każdym razem irytował ją fakt, że podczas przewracania ryby na patelni, ta rozpadała się na mniejsze kawałki. Dlatego też bardzo często unikała przepisów ze smażoną rybą.

Wszystko jednak zmieniło się, kiedy odwiedziła mnie w ostatni piątek, gdy byłam w trakcie przygotowania obiadu. Akurat skończyłam smażyć rybę i Ania była w ogromnym szoku, że jest ona w całości i nie rozpadła się na mniejsze kawałki, tak jak to wyglądało za każdym razem w jej przypadku. Wyjaśniłam jej wtedy, że od wielu lat stosuję sprawdzony patent od znajomego szefa kuchni. Nigdy mnie nie zawiódł, dlatego uważam, że przyda się również w twojej kuchni.

Ryby posiadają wiele wartości odżywczych, dlatego dobrze je jeść
Ryby posiadają wiele wartości odżywczych, dlatego dobrze je jeść© Adobe Stock | александр таланцев

Jak smażyć rybę w prawidłowy sposób?

Zanim zabierzesz się za smażenie ryby, pamiętaj o kilku ważnych faktach. Po pierwsze, do smażenia warto wybierać gatunki, które mają zwarte mięso, jak chociażby: morszczuk, łosoś czy dorsz. Po drugie, rybę przed smażeniem za każdym razem należy dokładnie osuszyć z każdej strony przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu zabiegowi proces smażenia przebiegnie szybko i sprawnie. Zadbaj również o patelnię. Musi być ona dobrze rozgrzananatłuszczona.

W tym celu najpierw rozprowadź i podgrzej na kuchennym gadżecie trochę oliwy z oliwek. Dopiero wtedy możesz dodać do środka rybę. Kiedy bok przylegający bezpośrednio do patelni ładnie się zarumieni, na patelnię wrzuć również masło. A gdy ostatni dodatek w pełni się roztopi, możesz przewrócić rybę na drugą stronę i kontynuować smażenie. 

Pamiętaj, że rybę należy przewracać na drugą stronę delikatnieostrożnie. Co więcej, nie zaleca się, aby przewracać ją co chwilę z jednej strony na drugą. Wręcz przeciwnie, takie ruchy ogranicz do minimum. I na koniec jeszcze jedna bardzo ważna rada, nie smaż ryby zbyt długo, bo będzie po prostu wysuszona. I to wszystko! Teraz już wiesz, co dokładnie zrobić, aby usmażyć rybę w perfekcyjny sposób za każdym razem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także