Kiedy podałam mazurek na obiad, moja teściowa złapała się za głowę. Ze smakiem zjadła 2 porcje

Mazurek wielkanocny kojarzy się przede wszystkim ze słodkim deserem z dodatkiem karmelu, orzechów i konfitury. Ja jednak serwuję go w inny, niecodzienny sposób, który mocno zaskoczył moją rodzinę. Wytrawny mazurek z białą kiełbasą szybko stał się świątecznym hitem.

Mazurek na słono - PysznościMazurek na słono - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Mazurek w wersji na słono początkowo wywołuje zdumienie, które po pierwszym kęsie zamienia się w zachwyt. Moja teściowa początkowo dość sceptycznie podchodziła do tego pomysłu, jednak po spróbowaniu od razy pokochała ten wielkanocny wypiek. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Mazurek na słono

Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą to idealna propozycja na Wielkanoc. W końcu łączy sobie to, co ze świątecznym śniadaniem kojarzy się nam najbardziej. To świetne połączenie tradycji z nowoczesnością, które przekona do siebie każde pokolenie.

Mazurek na słono - Pyszności
Mazurek na słono - Pyszności © Canva | pixelshot

Wytrawne połączenie aromatycznego chrzanu, delikatnych jajek i sycącej białej kiełbasy na kruchym cieście francuskim z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy. Dla ułatwienia przygotowania tego dania warto sięgnąć po ciasto francuskie. Dzięki temu pyszne danie wyczarujemy w mgnieniu oka. Trzymając się jednak nieco bardziej tradycyjnej formy, można śmiało przygotować wytrawny mazurek na kruchym spodzie.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g białej kiełbasy dobrej jakości,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ciastem francuskim wyłóż formę do tarty, wykładając również boki.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na połówki.
  3. Białą kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. W misce wymieszaj chrzan ze śmietaną, solą i pieprzem.
  5. Na cieście francuskim rozłóż równomiernie nadzienie chrzanowe.
  6. Na nadzieniu ułóż połówki jajek i plasterki białej kiełbasy.
  7. Brzegi ciasta zagnij do środka i posmaruj je olejem.
  8. Piecz mazurek w temperaturze 180 st. Celsjusza rzez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  9. Po upieczeniu możesz posypać mazurek szczypiorkiem (opcjonalnie).

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis