Kiedy podałam mazurek na obiad, moja teściowa złapała się za głowę. Ze smakiem zjadła 2 porcje

Mazurek wielkanocny kojarzy się przede wszystkim ze słodkim deserem z dodatkiem karmelu, orzechów i konfitury. Ja jednak serwuję go w inny, niecodzienny sposób, który mocno zaskoczył moją rodzinę. Wytrawny mazurek z białą kiełbasą szybko stał się świątecznym hitem.

Mazurek na słono - PysznościMazurek na słono - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Mazurek w wersji na słono początkowo wywołuje zdumienie, które po pierwszym kęsie zamienia się w zachwyt. Moja teściowa początkowo dość sceptycznie podchodziła do tego pomysłu, jednak po spróbowaniu od razy pokochała ten wielkanocny wypiek. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Mazurek na słono

Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą to idealna propozycja na Wielkanoc. W końcu łączy sobie to, co ze świątecznym śniadaniem kojarzy się nam najbardziej. To świetne połączenie tradycji z nowoczesnością, które przekona do siebie każde pokolenie.

Mazurek na słono - Pyszności
Mazurek na słono - Pyszności © Canva | pixelshot

Wytrawne połączenie aromatycznego chrzanu, delikatnych jajek i sycącej białej kiełbasy na kruchym cieście francuskim z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy. Dla ułatwienia przygotowania tego dania warto sięgnąć po ciasto francuskie. Dzięki temu pyszne danie wyczarujemy w mgnieniu oka. Trzymając się jednak nieco bardziej tradycyjnej formy, można śmiało przygotować wytrawny mazurek na kruchym spodzie.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g białej kiełbasy dobrej jakości,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ciastem francuskim wyłóż formę do tarty, wykładając również boki.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na połówki.
  3. Białą kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. W misce wymieszaj chrzan ze śmietaną, solą i pieprzem.
  5. Na cieście francuskim rozłóż równomiernie nadzienie chrzanowe.
  6. Na nadzieniu ułóż połówki jajek i plasterki białej kiełbasy.
  7. Brzegi ciasta zagnij do środka i posmaruj je olejem.
  8. Piecz mazurek w temperaturze 180 st. Celsjusza rzez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  9. Po upieczeniu możesz posypać mazurek szczypiorkiem (opcjonalnie).

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się