Kiedy podałam mazurek na obiad, moja teściowa złapała się za głowę. Ze smakiem zjadła 2 porcje
Mazurek wielkanocny kojarzy się przede wszystkim ze słodkim deserem z dodatkiem karmelu, orzechów i konfitury. Ja jednak serwuję go w inny, niecodzienny sposób, który mocno zaskoczył moją rodzinę. Wytrawny mazurek z białą kiełbasą szybko stał się świątecznym hitem.
22.03.2024 | aktual.: 22.03.2024 11:54
Mazurek w wersji na słono początkowo wywołuje zdumienie, które po pierwszym kęsie zamienia się w zachwyt. Moja teściowa początkowo dość sceptycznie podchodziła do tego pomysłu, jednak po spróbowaniu od razy pokochała ten wielkanocny wypiek. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na świątecznym stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mazurek na słono
Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą to idealna propozycja na Wielkanoc. W końcu łączy sobie to, co ze świątecznym śniadaniem kojarzy się nam najbardziej. To świetne połączenie tradycji z nowoczesnością, które przekona do siebie każde pokolenie.
Wytrawne połączenie aromatycznego chrzanu, delikatnych jajek i sycącej białej kiełbasy na kruchym cieście francuskim z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy. Dla ułatwienia przygotowania tego dania warto sięgnąć po ciasto francuskie. Dzięki temu pyszne danie wyczarujemy w mgnieniu oka. Trzymając się jednak nieco bardziej tradycyjnej formy, można śmiało przygotować wytrawny mazurek na kruchym spodzie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g białej kiełbasy dobrej jakości,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki startego chrzanu,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Ciastem francuskim wyłóż formę do tarty, wykładając również boki.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na połówki.
- Białą kiełbasę pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj chrzan ze śmietaną, solą i pieprzem.
- Na cieście francuskim rozłóż równomiernie nadzienie chrzanowe.
- Na nadzieniu ułóż połówki jajek i plasterki białej kiełbasy.
- Brzegi ciasta zagnij do środka i posmaruj je olejem.
- Piecz mazurek w temperaturze 180 st. Celsjusza rzez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
- Po upieczeniu możesz posypać mazurek szczypiorkiem (opcjonalnie).
Smacznego!