Kiedy podałam mazurek na obiad, moja teściowa złapała się za głowę. Ze smakiem zjadła 2 porcje

Mazurek wielkanocny kojarzy się przede wszystkim ze słodkim deserem z dodatkiem karmelu, orzechów i konfitury. Ja jednak serwuję go w inny, niecodzienny sposób, który mocno zaskoczył moją rodzinę. Wytrawny mazurek z białą kiełbasą szybko stał się świątecznym hitem.

Mazurek na słono - PysznościMazurek na słono - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Mazurek w wersji na słono początkowo wywołuje zdumienie, które po pierwszym kęsie zamienia się w zachwyt. Moja teściowa początkowo dość sceptycznie podchodziła do tego pomysłu, jednak po spróbowaniu od razy pokochała ten wielkanocny wypiek. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Mazurek na słono

Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą to idealna propozycja na Wielkanoc. W końcu łączy sobie to, co ze świątecznym śniadaniem kojarzy się nam najbardziej. To świetne połączenie tradycji z nowoczesnością, które przekona do siebie każde pokolenie.

Mazurek na słono - Pyszności
Mazurek na słono - Pyszności © Canva | pixelshot

Wytrawne połączenie aromatycznego chrzanu, delikatnych jajek i sycącej białej kiełbasy na kruchym cieście francuskim z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy. Dla ułatwienia przygotowania tego dania warto sięgnąć po ciasto francuskie. Dzięki temu pyszne danie wyczarujemy w mgnieniu oka. Trzymając się jednak nieco bardziej tradycyjnej formy, można śmiało przygotować wytrawny mazurek na kruchym spodzie.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g białej kiełbasy dobrej jakości,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Ciastem francuskim wyłóż formę do tarty, wykładając również boki.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na połówki.
  3. Białą kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. W misce wymieszaj chrzan ze śmietaną, solą i pieprzem.
  5. Na cieście francuskim rozłóż równomiernie nadzienie chrzanowe.
  6. Na nadzieniu ułóż połówki jajek i plasterki białej kiełbasy.
  7. Brzegi ciasta zagnij do środka i posmaruj je olejem.
  8. Piecz mazurek w temperaturze 180 st. Celsjusza rzez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  9. Po upieczeniu możesz posypać mazurek szczypiorkiem (opcjonalnie).

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟