Gar wielkanocnej zupy ugotujesz za grosze. Nikt nie będzie tęsknił za żurkiem

Na wielkanocnym stole, obok jajek, wędlin i pasztetów, nie może zabraknąć również zupy. Wiele osób to właśnie od niej rozpoczyna świąteczny posiłek. Chociaż największą popularnością od lat cieszy się żurek, to po piętach depcze mu inna, równie smaczna zupa.

Zupa chrzanowa - PysznościZupa chrzanowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Zupa chrzanowa, znana również jako chrzanica, to idealny przepis, gdy potrzebujesz niedrogiej i pysznej zupy. Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale też łatwością przygotowania, dzięki czemu świetnie sprawdzi się, gdy nie uważasz się za mistrza gotowania. Wystarczy kilka prostych kroków, a w krótkim czasie możesz cieszyć się pysznym daniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Zupa chrzanowa

Pojawia się ona w różnych częściach Polski, różniąc się nieco nazwą i sposobem przygotowania. W niektórych zakątkach Polski bliższa jest żurowi, łącząc w sobie kwaskowaty smak zakwasu chlebowego z ostrym pazurem chrzanu. W innych regionach przypomina bardziej barszcz biały, zachwycając łagodnością i subtelnym chrzanowym akcentem. Czasem zaskakuje też niecodziennymi dodatkami, jak śliwki suszone, jabłka czy jajka na twardo.

Zupa chrzanowa  - Pyszności
Zupa chrzanowa - Pyszności © Canva | cegli

Dawniej zupa chrzanowa królowała na wielkanocnych stołach tuż po powrocie z rezurekcji. Była idealnym rozwiązaniem na ten dzień, bo zgodnie z ówczesnymi nakazami religijnymi w Wielkanoc nie gotowano.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 200 gramów wędzonych kości wieprzowych,
  • 1,5 l bulionu,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 białe kiełbaski,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słoik chrzanu,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 4 jajka,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku o grubym dnie i zeszklij cebulkę, aż nabierze złocistego koloru.
  3. Wlej do garnka gorący bulion, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. W tym momencie do zupy dołączają też wędzone kości, które nadadzą jej głębokiego, mięsnego smaku. Zagotuj całość.
  4. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
  5. Wrzuć je do garnka z bulionem i cebulką.
  6. Dorzuć w całości białą kiełbasę.
  7. Dosyp łyżkę majeranku, a następnie dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że wędzone kości mogą nadać jej słony smak, więc ostrożnie z solą!
  8. Gotuj zupę przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Dodaj chrzan do zupy. W zależności od intensywności, pół słoiczka może wystarczyć, ale czasem potrzebny będzie cały. Możesz też użyć świeżo startego korzenia chrzanu - trzy, cztery łyżki powinny wystarczyć, by nadać zupie charakteru.
  10. Zagotuj całość. Po zagotowaniu wyłącz palnik.
  11. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, by się połączyły.
  12. Następnie delikatnie wlej śmietanę do garnka, mieszając zupę.

Gotową zupę przelej na talerze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają