Gar wielkanocnej zupy ugotujesz za grosze. Nikt nie będzie tęsknił za żurkiem

Na wielkanocnym stole, obok jajek, wędlin i pasztetów, nie może zabraknąć również zupy. Wiele osób to właśnie od niej rozpoczyna świąteczny posiłek. Chociaż największą popularnością od lat cieszy się żurek, to po piętach depcze mu inna, równie smaczna zupa.

Zupa chrzanowa - PysznościZupa chrzanowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Zupa chrzanowa, znana również jako chrzanica, to idealny przepis, gdy potrzebujesz niedrogiej i pysznej zupy. Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale też łatwością przygotowania, dzięki czemu świetnie sprawdzi się, gdy nie uważasz się za mistrza gotowania. Wystarczy kilka prostych kroków, a w krótkim czasie możesz cieszyć się pysznym daniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Zupa chrzanowa

Pojawia się ona w różnych częściach Polski, różniąc się nieco nazwą i sposobem przygotowania. W niektórych zakątkach Polski bliższa jest żurowi, łącząc w sobie kwaskowaty smak zakwasu chlebowego z ostrym pazurem chrzanu. W innych regionach przypomina bardziej barszcz biały, zachwycając łagodnością i subtelnym chrzanowym akcentem. Czasem zaskakuje też niecodziennymi dodatkami, jak śliwki suszone, jabłka czy jajka na twardo.

Zupa chrzanowa  - Pyszności
Zupa chrzanowa - Pyszności © Canva | cegli

Dawniej zupa chrzanowa królowała na wielkanocnych stołach tuż po powrocie z rezurekcji. Była idealnym rozwiązaniem na ten dzień, bo zgodnie z ówczesnymi nakazami religijnymi w Wielkanoc nie gotowano.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 200 gramów wędzonych kości wieprzowych,
  • 1,5 l bulionu,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 białe kiełbaski,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słoik chrzanu,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 4 jajka,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku o grubym dnie i zeszklij cebulkę, aż nabierze złocistego koloru.
  3. Wlej do garnka gorący bulion, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. W tym momencie do zupy dołączają też wędzone kości, które nadadzą jej głębokiego, mięsnego smaku. Zagotuj całość.
  4. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
  5. Wrzuć je do garnka z bulionem i cebulką.
  6. Dorzuć w całości białą kiełbasę.
  7. Dosyp łyżkę majeranku, a następnie dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że wędzone kości mogą nadać jej słony smak, więc ostrożnie z solą!
  8. Gotuj zupę przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Dodaj chrzan do zupy. W zależności od intensywności, pół słoiczka może wystarczyć, ale czasem potrzebny będzie cały. Możesz też użyć świeżo startego korzenia chrzanu - trzy, cztery łyżki powinny wystarczyć, by nadać zupie charakteru.
  10. Zagotuj całość. Po zagotowaniu wyłącz palnik.
  11. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, by się połączyły.
  12. Następnie delikatnie wlej śmietanę do garnka, mieszając zupę.

Gotową zupę przelej na talerze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy