Nie omijaj tego korzenia w sklepie. Działa lepiej niż preparaty z apteki

Chrzan, a zwłaszcza jego korzeń, to ceniony dodatek potraw w wielu kuchniach świata. Również polska tradycja kulinarna nie omija tego składnika. Dawniej częściej, dziś zdecydowanie rzadziej sięgamy po świeże warzywo. A szkoda, bo doskonale sprawdza się w przypadku problemów trawiennych czy w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia.

Dlaczego warto jeść świeży chrzan? Dlaczego warto jeść świeży chrzan?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Korzeń chrzanu nie tylko nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu, ale także wspomaga nasz układ odpornościowy, trawienny i oddechowy. Jeśli nie w smak ci spożywanie tak pikantnego warzywa, korzeń wcześniej polać można wrzątkiem. Nie warto jednak gotować chrzanu, gdyż wtedy straci swoje właściwości. A ma ich sporo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Na co pomaga korzeń chrzanu?

Chrzan poprawia trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i białek. Korzeń chrzanu może także zapobiegać zaparciom, ponieważ zawiera błonnik, który reguluje pracę jelit. Ponadto jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. Przez to może być dobrym dodatkiem do diety osób z cukrzycą, nadwagą lub insulinoopornością.

Warto dodać, że chrzan ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu może pomóc w leczeniu bólów reumatycznych, stawów i mięśni. Ponadto wykazuje działanie łagodzące objawy alergii, takie jak katar, kaszel i łzawienie oczu, ponieważ działa jak naturalny antyhistaminik.

Korzeń chrzanu warto dodać do mikstur antyprzeziębieniowych
Korzeń chrzanu warto dodać do mikstur antyprzeziębieniowych © Pixabay

Właściwości prozdrowotne chrzanu

Korzeń chrzanu jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C wzmacnia naszą odporność, chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran. Jedna łyżka startego chrzanu zawiera około 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Ponadto chrzan zawiera glukozynolany, które są związkami roślinnymi o działaniu przeciwnowotworowym. Glukozynolany rozkładają się na izotiocyjaniany, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Izotiocyjaniany mogą także chronić przed chorobami mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Nie zaleca się spożywania chrzanu w dużych ilościach, gdyż może wywoływać wymioty, biegunki oraz silne pocenie się. Ponadto na chrzan powinny uważać osoby z chorobami nerek i układu pokarmowego, a szczególnie z niewydolnością wątroby, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżytem żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯