Nie omijaj tego korzenia w sklepie. Działa lepiej niż preparaty z apteki

Chrzan, a zwłaszcza jego korzeń, to ceniony dodatek potraw w wielu kuchniach świata. Również polska tradycja kulinarna nie omija tego składnika. Dawniej częściej, dziś zdecydowanie rzadziej sięgamy po świeże warzywo. A szkoda, bo doskonale sprawdza się w przypadku problemów trawiennych czy w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia.

Dlaczego warto jeść świeży chrzan? Dlaczego warto jeść świeży chrzan?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Korzeń chrzanu nie tylko nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu, ale także wspomaga nasz układ odpornościowy, trawienny i oddechowy. Jeśli nie w smak ci spożywanie tak pikantnego warzywa, korzeń wcześniej polać można wrzątkiem. Nie warto jednak gotować chrzanu, gdyż wtedy straci swoje właściwości. A ma ich sporo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Na co pomaga korzeń chrzanu?

Chrzan poprawia trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i białek. Korzeń chrzanu może także zapobiegać zaparciom, ponieważ zawiera błonnik, który reguluje pracę jelit. Ponadto jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. Przez to może być dobrym dodatkiem do diety osób z cukrzycą, nadwagą lub insulinoopornością.

Warto dodać, że chrzan ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu może pomóc w leczeniu bólów reumatycznych, stawów i mięśni. Ponadto wykazuje działanie łagodzące objawy alergii, takie jak katar, kaszel i łzawienie oczu, ponieważ działa jak naturalny antyhistaminik.

Korzeń chrzanu warto dodać do mikstur antyprzeziębieniowych
Korzeń chrzanu warto dodać do mikstur antyprzeziębieniowych © Pixabay

Właściwości prozdrowotne chrzanu

Korzeń chrzanu jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C wzmacnia naszą odporność, chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran. Jedna łyżka startego chrzanu zawiera około 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Ponadto chrzan zawiera glukozynolany, które są związkami roślinnymi o działaniu przeciwnowotworowym. Glukozynolany rozkładają się na izotiocyjaniany, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Izotiocyjaniany mogą także chronić przed chorobami mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Nie zaleca się spożywania chrzanu w dużych ilościach, gdyż może wywoływać wymioty, biegunki oraz silne pocenie się. Ponadto na chrzan powinny uważać osoby z chorobami nerek i układu pokarmowego, a szczególnie z niewydolnością wątroby, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżytem żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają