Nie omijaj tego korzenia w sklepie. Działa lepiej niż preparaty z apteki

Chrzan, a zwłaszcza jego korzeń, to ceniony dodatek potraw w wielu kuchniach świata. Również polska tradycja kulinarna nie omija tego składnika. Dawniej częściej, dziś zdecydowanie rzadziej sięgamy po świeże warzywo. A szkoda, bo doskonale sprawdza się w przypadku problemów trawiennych czy w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia.

Dlaczego warto jeść świeży chrzan? Dlaczego warto jeść świeży chrzan?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Korzeń chrzanu nie tylko nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu, ale także wspomaga nasz układ odpornościowy, trawienny i oddechowy. Jeśli nie w smak ci spożywanie tak pikantnego warzywa, korzeń wcześniej polać można wrzątkiem. Nie warto jednak gotować chrzanu, gdyż wtedy straci swoje właściwości. A ma ich sporo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Na co pomaga korzeń chrzanu?

Chrzan poprawia trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i białek. Korzeń chrzanu może także zapobiegać zaparciom, ponieważ zawiera błonnik, który reguluje pracę jelit. Ponadto jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. Przez to może być dobrym dodatkiem do diety osób z cukrzycą, nadwagą lub insulinoopornością.

Warto dodać, że chrzan ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu może pomóc w leczeniu bólów reumatycznych, stawów i mięśni. Ponadto wykazuje działanie łagodzące objawy alergii, takie jak katar, kaszel i łzawienie oczu, ponieważ działa jak naturalny antyhistaminik.

Korzeń chrzanu warto dodać do mikstur antyprzeziębieniowych
Korzeń chrzanu warto dodać do mikstur antyprzeziębieniowych © Pixabay

Właściwości prozdrowotne chrzanu

Korzeń chrzanu jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C wzmacnia naszą odporność, chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran. Jedna łyżka startego chrzanu zawiera około 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Ponadto chrzan zawiera glukozynolany, które są związkami roślinnymi o działaniu przeciwnowotworowym. Glukozynolany rozkładają się na izotiocyjaniany, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Izotiocyjaniany mogą także chronić przed chorobami mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Nie zaleca się spożywania chrzanu w dużych ilościach, gdyż może wywoływać wymioty, biegunki oraz silne pocenie się. Ponadto na chrzan powinny uważać osoby z chorobami nerek i układu pokarmowego, a szczególnie z niewydolnością wątroby, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżytem żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki