Nie omijaj tego korzenia w sklepie. Działa lepiej niż preparaty z apteki
Chrzan, a zwłaszcza jego korzeń, to ceniony dodatek potraw w wielu kuchniach świata. Również polska tradycja kulinarna nie omija tego składnika. Dawniej częściej, dziś zdecydowanie rzadziej sięgamy po świeże warzywo. A szkoda, bo doskonale sprawdza się w przypadku problemów trawiennych czy w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia.
27.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 08:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Korzeń chrzanu nie tylko nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu, ale także wspomaga nasz układ odpornościowy, trawienny i oddechowy. Jeśli nie w smak ci spożywanie tak pikantnego warzywa, korzeń wcześniej polać można wrzątkiem. Nie warto jednak gotować chrzanu, gdyż wtedy straci swoje właściwości. A ma ich sporo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na co pomaga korzeń chrzanu?
Chrzan poprawia trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i białek. Korzeń chrzanu może także zapobiegać zaparciom, ponieważ zawiera błonnik, który reguluje pracę jelit. Ponadto jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. Przez to może być dobrym dodatkiem do diety osób z cukrzycą, nadwagą lub insulinoopornością.
Warto dodać, że chrzan ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu może pomóc w leczeniu bólów reumatycznych, stawów i mięśni. Ponadto wykazuje działanie łagodzące objawy alergii, takie jak katar, kaszel i łzawienie oczu, ponieważ działa jak naturalny antyhistaminik.
Właściwości prozdrowotne chrzanu
Korzeń chrzanu jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C wzmacnia naszą odporność, chroni nas przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran. Jedna łyżka startego chrzanu zawiera około 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Ponadto chrzan zawiera glukozynolany, które są związkami roślinnymi o działaniu przeciwnowotworowym. Glukozynolany rozkładają się na izotiocyjaniany, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Izotiocyjaniany mogą także chronić przed chorobami mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Kto nie powinien jeść chrzanu?
Nie zaleca się spożywania chrzanu w dużych ilościach, gdyż może wywoływać wymioty, biegunki oraz silne pocenie się. Ponadto na chrzan powinny uważać osoby z chorobami nerek i układu pokarmowego, a szczególnie z niewydolnością wątroby, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżytem żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka.