Wielu z nas omija to warzywo w sklepie. Ludzie nie mają pojęcia, jak jest zdrowe

Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, ziemna gruszka... to wszystko inne nazwy pewnego ultrazdrowego warzywa, nad którym rzadko kto się w sklepie pochyli. A szkoda, bo warto zarówno ze względu na jego właściwości, jak i smak. Chodzi oczywiście o topinambur. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Historia upraw topinamburu sięga czasów sprzed odkrycia Ameryki. Jak mówią źródła historyczne, hodowali go wtedy Indianie z plemienia Topinamboore. To wyjaśnia ciekawą nazwę tych bulw, których wpływ na odpowiednie funkcjonowanie organizmu powinni poznać wszyscy ci, którym świadomość żywieniowa nie jest obca.

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Topinambur nie jest skomplikowaną w uprawie byliną, a dwie jego odmiany — Albik i Rubik — rosną również w Polsce. Jego smak jest określany jako "lekko słodkawy z wyraźną nutą orzechów ziemnych". Soczysta bylina skrywa w sobie jednak o wiele więcej niż tylko ciekawy smak.

Topinambur - bogactwo witamin w jednej bulwie

Często mylony z ziemniakami topinambur jest od nich o wiele zdrowszy, bo zawiera znacznie więcej witaminy C, A oraz E. Nie brakuje w nim również minerałów, od wapnia i żelaza zaczynając, a na cynku i potasie kończąc.

Dodatkowym "pakietem usług" tego warzywa jest obniżanie poziomu cholesterolu, wspieranie układu nerwowego i regulowanie pracy układu pokarmowego. Topinambur zalecany jest diabetykom, ponieważ doskonale wpływa na poziom cukru we krwi. Spożywanie topinamburu przez osoby cierpiące na cukrzycę typu drugiego jest wskazane ze względu na obecność w bulwach inuliny, która zmniejsza poziom insulinooporności.

Jak to ugryźć, czyli o przygotowaniu topinamburu

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Jeśli jesteś z tych zalatanych, którzy średnio mają czas na kulinarne eksperymenty, ale z chęcią poznaliby nowe, zdrowe smaki, to mamy dla ciebie dobre wieści. Topinambur, w przeciwieństwie do ziemniaków, można jeść na surowo. Właściwości prozdrowotnych nie pozbawia go w specjalny sposób również gotowanie i pieczenie.

Prostym i smacznym sposobem podania topinamburu jest zrobienie z niego frytek, chipsów albo purée. Cienko skrojony jest też doskonałym dodatkiem do sałatek. Dzięki temu warzywu nabiorą one zupełnie nowego, jeszcze zdrowszego znaczenia.

Zobacz też ten przepis na krem z pieczonych pomidorów. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥