Wielu z nas omija to warzywo w sklepie. Ludzie nie mają pojęcia, jak jest zdrowe

Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, ziemna gruszka... to wszystko inne nazwy pewnego ultrazdrowego warzywa, nad którym rzadko kto się w sklepie pochyli. A szkoda, bo warto zarówno ze względu na jego właściwości, jak i smak. Chodzi oczywiście o topinambur. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Historia upraw topinamburu sięga czasów sprzed odkrycia Ameryki. Jak mówią źródła historyczne, hodowali go wtedy Indianie z plemienia Topinamboore. To wyjaśnia ciekawą nazwę tych bulw, których wpływ na odpowiednie funkcjonowanie organizmu powinni poznać wszyscy ci, którym świadomość żywieniowa nie jest obca.

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Topinambur nie jest skomplikowaną w uprawie byliną, a dwie jego odmiany — Albik i Rubik — rosną również w Polsce. Jego smak jest określany jako "lekko słodkawy z wyraźną nutą orzechów ziemnych". Soczysta bylina skrywa w sobie jednak o wiele więcej niż tylko ciekawy smak.

Topinambur - bogactwo witamin w jednej bulwie

Często mylony z ziemniakami topinambur jest od nich o wiele zdrowszy, bo zawiera znacznie więcej witaminy C, A oraz E. Nie brakuje w nim również minerałów, od wapnia i żelaza zaczynając, a na cynku i potasie kończąc.

Dodatkowym "pakietem usług" tego warzywa jest obniżanie poziomu cholesterolu, wspieranie układu nerwowego i regulowanie pracy układu pokarmowego. Topinambur zalecany jest diabetykom, ponieważ doskonale wpływa na poziom cukru we krwi. Spożywanie topinamburu przez osoby cierpiące na cukrzycę typu drugiego jest wskazane ze względu na obecność w bulwach inuliny, która zmniejsza poziom insulinooporności.

Jak to ugryźć, czyli o przygotowaniu topinamburu

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Jeśli jesteś z tych zalatanych, którzy średnio mają czas na kulinarne eksperymenty, ale z chęcią poznaliby nowe, zdrowe smaki, to mamy dla ciebie dobre wieści. Topinambur, w przeciwieństwie do ziemniaków, można jeść na surowo. Właściwości prozdrowotnych nie pozbawia go w specjalny sposób również gotowanie i pieczenie.

Prostym i smacznym sposobem podania topinamburu jest zrobienie z niego frytek, chipsów albo purée. Cienko skrojony jest też doskonałym dodatkiem do sałatek. Dzięki temu warzywu nabiorą one zupełnie nowego, jeszcze zdrowszego znaczenia.

Zobacz też ten przepis na krem z pieczonych pomidorów. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie