Wielu z nas omija to warzywo w sklepie. Ludzie nie mają pojęcia, jak jest zdrowe

Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, ziemna gruszka... to wszystko inne nazwy pewnego ultrazdrowego warzywa, nad którym rzadko kto się w sklepie pochyli. A szkoda, bo warto zarówno ze względu na jego właściwości, jak i smak. Chodzi oczywiście o topinambur. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Historia upraw topinamburu sięga czasów sprzed odkrycia Ameryki. Jak mówią źródła historyczne, hodowali go wtedy Indianie z plemienia Topinamboore. To wyjaśnia ciekawą nazwę tych bulw, których wpływ na odpowiednie funkcjonowanie organizmu powinni poznać wszyscy ci, którym świadomość żywieniowa nie jest obca.

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Topinambur nie jest skomplikowaną w uprawie byliną, a dwie jego odmiany — Albik i Rubik — rosną również w Polsce. Jego smak jest określany jako "lekko słodkawy z wyraźną nutą orzechów ziemnych". Soczysta bylina skrywa w sobie jednak o wiele więcej niż tylko ciekawy smak.

Topinambur - bogactwo witamin w jednej bulwie

Często mylony z ziemniakami topinambur jest od nich o wiele zdrowszy, bo zawiera znacznie więcej witaminy C, A oraz E. Nie brakuje w nim również minerałów, od wapnia i żelaza zaczynając, a na cynku i potasie kończąc.

Dodatkowym "pakietem usług" tego warzywa jest obniżanie poziomu cholesterolu, wspieranie układu nerwowego i regulowanie pracy układu pokarmowego. Topinambur zalecany jest diabetykom, ponieważ doskonale wpływa na poziom cukru we krwi. Spożywanie topinamburu przez osoby cierpiące na cukrzycę typu drugiego jest wskazane ze względu na obecność w bulwach inuliny, która zmniejsza poziom insulinooporności.

Jak to ugryźć, czyli o przygotowaniu topinamburu

Obrazek
topinambur - Pyszności; foto: Canva

Jeśli jesteś z tych zalatanych, którzy średnio mają czas na kulinarne eksperymenty, ale z chęcią poznaliby nowe, zdrowe smaki, to mamy dla ciebie dobre wieści. Topinambur, w przeciwieństwie do ziemniaków, można jeść na surowo. Właściwości prozdrowotnych nie pozbawia go w specjalny sposób również gotowanie i pieczenie.

Prostym i smacznym sposobem podania topinamburu jest zrobienie z niego frytek, chipsów albo purée. Cienko skrojony jest też doskonałym dodatkiem do sałatek. Dzięki temu warzywu nabiorą one zupełnie nowego, jeszcze zdrowszego znaczenia.

Zobacz też ten przepis na krem z pieczonych pomidorów. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej