Nie kupuję chrzanu w sklepie. Zrobiony w domu ma więcej smaku
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wyrazistego chrzanu. Chociaż w sklepach z łatwością znajdziesz gotowy w słoiku, to nie umywa się on nawet do tego przygotowanego w domu. Przepis jest prosty i szybki - po spróbowaniu już nigdy nie kupisz gotowca.
19.03.2024 11:43
Wyrazisty smak chrzanu, złagodzony nieco dodatkiem śmietany i cukru, świetnie podkręci smak jajek na twardo lub białej kiełbasy. Nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego ostrego sosu. Co roku przygotowuję go według tego przepisu. Po świętach zostaje tylko pusty słoiczek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrzan na Wielkanoc
Chrzan, choć ostry w smaku, odgrywa ważną rolę w wielkanocnej tradycji i posiada bogatą symbolikę. Korzeń chrzanu symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Uważa się, że chrzan wzmacnia organizm i chroni przed chorobami, co jest szczególnie ważne w okresie wiosennym, kiedy przyroda budzi się do życia.
Spożywanie go podczas wielkanocnego śniadania ma symbolizować oczyszczenie z grzechów i rozpoczęcie nowego życia w duchu wiary. Ostry smak chrzanu nawiązuje także do cierpienia i męczeńskiej śmierci Chrystusa.
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc?
Dawniej chrzan święcono w kawałku, a następnie krojono na cienkie plasterki i częstowano nim biesiadników. Dziś stawia się raczej na łagodniejszą wersję w tartej postaci z łagodzącymi smak dodatkami.
W moim domu króluje przede wszystkim sos chrzanowo-jajeczny, który podaję do wędlin, pieczonych mięs czy jako dodatek do jaj na twardo.
Składniki:
- 250 g korzenia chrzanu,
- 5 jajek,
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- kilka łyżek gorącej wody,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj chrzan.
- Zalej go zimną wodą i odstaw na 2 godziny.
- Po tym czasie obierz chrzan cienko i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszaj starty chrzan z sokiem z cytryny.
- W gorącej wodzie rozpuść 1 łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą do smaku.
- Ugotowane jajka obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
- Rozetrzyj żółtka widelcem z 1 płaską łyżeczką cukru i śmietaną.
- Białka pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do żółtek.
- Wymieszaj dokładnie białka z żółtkami.
- Do masy jajecznej dodaj chrzan i ponownie wymieszaj.
- Gotową pastę przechowuj w lodówce.
Smacznego!