Nie kupuję chrzanu w sklepie. Zrobiony w domu ma więcej smaku

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wyrazistego chrzanu. Chociaż w sklepach z łatwością znajdziesz gotowy w słoiku, to nie umywa się on nawet do tego przygotowanego w domu. Przepis jest prosty i szybki - po spróbowaniu już nigdy nie kupisz gotowca.

Chrzan na Wielkanoc - PysznościChrzan na Wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | delobol
Ewa Malinowska

Wyrazisty smak chrzanu, złagodzony nieco dodatkiem śmietany i cukru, świetnie podkręci smak jajek na twardo lub białej kiełbasy. Nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego ostrego sosu. Co roku przygotowuję go według tego przepisu. Po świętach zostaje tylko pusty słoiczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Chrzan na Wielkanoc

Chrzan, choć ostry w smaku, odgrywa ważną rolę w wielkanocnej tradycji i posiada bogatą symbolikę. Korzeń chrzanu symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Uważa się, że chrzan wzmacnia organizm i chroni przed chorobami, co jest szczególnie ważne w okresie wiosennym, kiedy przyroda budzi się do życia.

Chrzan
Chrzan © Getty Images | Orest Lyzhechka

Spożywanie go podczas wielkanocnego śniadania ma symbolizować oczyszczenie z grzechów i rozpoczęcie nowego życia w duchu wiary. Ostry smak chrzanu nawiązuje także do cierpienia i męczeńskiej śmierci Chrystusa.

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc?

Dawniej chrzan święcono w kawałku, a następnie krojono na cienkie plasterki i częstowano nim biesiadników. Dziś stawia się raczej na łagodniejszą wersję w tartej postaci z łagodzącymi smak dodatkami.

Tarty chrzan w słoiku.
Tarty chrzan w słoiku. © Adobe Stock | New Africa

W moim domu króluje przede wszystkim sos chrzanowo-jajeczny, który podaję do wędlin, pieczonych mięs czy jako dodatek do jaj na twardo.

Składniki:

  • 250 g korzenia chrzanu,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • kilka łyżek gorącej wody,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj chrzan.
  2. Zalej go zimną wodą i odstaw na 2 godziny.
  3. Po tym czasie obierz chrzan cienko i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wymieszaj starty chrzan z sokiem z cytryny.
  5. W gorącej wodzie rozpuść 1 łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw solą do smaku.
  7. Ugotowane jajka obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  8. Rozetrzyj żółtka widelcem z 1 płaską łyżeczką cukru i śmietaną.
  9. Białka pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do żółtek.
  10. Wymieszaj dokładnie białka z żółtkami.
  11. Do masy jajecznej dodaj chrzan i ponownie wymieszaj.
  12. Gotową pastę przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy