Biała kiełbasa upieczona z soczystymi jabłkami stanie się hitem na wielkanocnym stole

Co roku na Wielkanoc serwujesz białą kiełbasę? Połącz ją z jabłkami i upiecz w piekarniku, a odkryjesz jej genialny smak na nowo. Cała rodzina będzie zachwycona.

Biała kiełbasa w takim wydaniu to uczta dla podniebieniaBiała kiełbasa w takim wydaniu to uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Choć święta wielkanocne w dużej mierze kojarzą się nam przede wszystkim z jajkami w przeróżnej postaci, w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć również mięsnych akcentów. A skoro o nich mowa, to mam genialny patent na przygotowanie białej kiełbasy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich w tym roku czymś nowym i przepysznym jednocześnie, koniecznie przetestuj poniższą recepturę. Dzięki niej w mgnieniu oka upieczesz białą kiełbasę z dodatkiem jabłek. Obok takiego duetu wręcz nie sposób przejść obojętnie. Nie dość, że fenomenalnie się prezentuje, to jeszcze smakuje wprost nieziemsko. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Co roku na święta piekę białą kiełbasę w towarzystwie soczystych jabłek. Goście są zachwyceni!

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 150 ml cydru jabłkowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 szt. ziela angielskiego,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 6 surowych białych kiełbas,
  • 3 jabłka,
  • 60 g suszonych śliwek
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania cebul. Najpierw je obieram, po czym dzielę na mniejsze kawałki. 

Najpierw przygotowuję cebule
Zaczynam od przygotowania cebul © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się białymi kiełbasami, które delikatnie nakłuwam w kilku miejscach z obu stron. 

Następnie nakłuwam każdą białą kiełbasę
Każdą kiełbasę nakłuwam drewnianym patyczkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec na mniejsze kawałki dzielę też jabłka. Oczywiście przy okazji pozbywam się gniazd nasiennych z owoców. 

W przepisie nie zabraknie również jabłek
W przepisie nie zabraknie również jabłek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wracam do pracy z cebulami. Podsmażam je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Nie zapominam też o słodkiej papryce, soli, pieprzuziołach prowansalskich. 

Cebule wraz z przyprawami trafiają na patelnię
Cebule wraz z przyprawami trafiają na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po chwili na patelnię dodaję też cydr jabłkowy. Zawartość patelni gotuję w ten sposób przez kilka minut, po czym przelewam jej część na spód formy do pieczenia

Gotowa mieszanka z patelni ląduje następnie w formie
Gotowa mieszanka z patelni ląduje następnie w formie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Bezpośrednio na mieszance układam laski białej kiełbasy, po czym przykrywam je dodatkową porcją z patelni. Danie w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na pierwszą wizytę w piekarniku
Czas na pierwszą wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Po 20 minutach do formy dodaję wcześniej przygotowane jabłka oraz suszone śliwki. Forma ponownie wraca do rozgrzanego piekarnika. Tym razem na 15 minut

Krok 7. Gotowe danie serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku