PrzepisWielkanocBiała kiełbasa upieczona z soczystymi jabłkami stanie się hitem na wielkanocnym stole

Biała kiełbasa upieczona z soczystymi jabłkami stanie się hitem na wielkanocnym stole

Biała kiełbasa w takim wydaniu to uczta dla podniebienia
Biała kiełbasa w takim wydaniu to uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
19.03.2024 08:12, aktualizacja: 19.03.2024 09:54

Co roku na Wielkanoc serwujesz białą kiełbasę? Połącz ją z jabłkami i upiecz w piekarniku, a odkryjesz jej genialny smak na nowo. Cała rodzina będzie zachwycona.

Choć święta wielkanocne w dużej mierze kojarzą się nam przede wszystkim z jajkami w przeróżnej postaci, w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć również mięsnych akcentów. A skoro o nich mowa, to mam genialny patent na przygotowanie białej kiełbasy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich w tym roku czymś nowym i przepysznym jednocześnie, koniecznie przetestuj poniższą recepturę. Dzięki niej w mgnieniu oka upieczesz białą kiełbasę z dodatkiem jabłek. Obok takiego duetu wręcz nie sposób przejść obojętnie. Nie dość, że fenomenalnie się prezentuje, to jeszcze smakuje wprost nieziemsko. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Co roku na święta piekę białą kiełbasę w towarzystwie soczystych jabłek. Goście są zachwyceni!

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 150 ml cydru jabłkowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 szt. ziela angielskiego,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 6 surowych białych kiełbas,
  • 3 jabłka,
  • 60 g suszonych śliwek
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania cebul. Najpierw je obieram, po czym dzielę na mniejsze kawałki. 

Zaczynam od przygotowania cebul
Zaczynam od przygotowania cebul© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się białymi kiełbasami, które delikatnie nakłuwam w kilku miejscach z obu stron. 

Każdą kiełbasę nakłuwam drewnianym patyczkiem
Każdą kiełbasę nakłuwam drewnianym patyczkiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec na mniejsze kawałki dzielę też jabłka. Oczywiście przy okazji pozbywam się gniazd nasiennych z owoców. 

W przepisie nie zabraknie również jabłek
W przepisie nie zabraknie również jabłek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wracam do pracy z cebulami. Podsmażam je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Nie zapominam też o słodkiej papryce, soli, pieprzuziołach prowansalskich. 

Cebule wraz z przyprawami trafiają na patelnię
Cebule wraz z przyprawami trafiają na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po chwili na patelnię dodaję też cydr jabłkowy. Zawartość patelni gotuję w ten sposób przez kilka minut, po czym przelewam jej część na spód formy do pieczenia

Gotowa mieszanka z patelni ląduje następnie w formie
Gotowa mieszanka z patelni ląduje następnie w formie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Bezpośrednio na mieszance układam laski białej kiełbasy, po czym przykrywam je dodatkową porcją z patelni. Danie w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na pierwszą wizytę w piekarniku
Czas na pierwszą wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Po 20 minutach do formy dodaję wcześniej przygotowane jabłka oraz suszone śliwki. Forma ponownie wraca do rozgrzanego piekarnika. Tym razem na 15 minut

Krok 7. Gotowe danie serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także