Biała kiełbasa upieczona z soczystymi jabłkami stanie się hitem na wielkanocnym stole
Co roku na Wielkanoc serwujesz białą kiełbasę? Połącz ją z jabłkami i upiecz w piekarniku, a odkryjesz jej genialny smak na nowo. Cała rodzina będzie zachwycona.
19.03.2024 | aktual.: 19.03.2024 09:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Choć święta wielkanocne w dużej mierze kojarzą się nam przede wszystkim z jajkami w przeróżnej postaci, w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć również mięsnych akcentów. A skoro o nich mowa, to mam genialny patent na przygotowanie białej kiełbasy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich w tym roku czymś nowym i przepysznym jednocześnie, koniecznie przetestuj poniższą recepturę. Dzięki niej w mgnieniu oka upieczesz białą kiełbasę z dodatkiem jabłek. Obok takiego duetu wręcz nie sposób przejść obojętnie. Nie dość, że fenomenalnie się prezentuje, to jeszcze smakuje wprost nieziemsko. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Zobacz także
Co roku na święta piekę białą kiełbasę w towarzystwie soczystych jabłek. Goście są zachwyceni!
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 4 cebule,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 150 ml cydru jabłkowego,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 szt. ziela angielskiego,
- przyprawy: sól i pieprz,
- 6 surowych białych kiełbas,
- 3 jabłka,
- 60 g suszonych śliwek
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania cebul. Najpierw je obieram, po czym dzielę na mniejsze kawałki.
Krok 2. Następnie zajmuję się białymi kiełbasami, które delikatnie nakłuwam w kilku miejscach z obu stron.
Krok 3. Na koniec na mniejsze kawałki dzielę też jabłka. Oczywiście przy okazji pozbywam się gniazd nasiennych z owoców.
Krok 4. Wracam do pracy z cebulami. Podsmażam je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Nie zapominam też o słodkiej papryce, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich.
Krok 5. Po chwili na patelnię dodaję też cydr jabłkowy. Zawartość patelni gotuję w ten sposób przez kilka minut, po czym przelewam jej część na spód formy do pieczenia.
Krok 6. Bezpośrednio na mieszance układam laski białej kiełbasy, po czym przykrywam je dodatkową porcją z patelni. Danie w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po 20 minutach do formy dodaję wcześniej przygotowane jabłka oraz suszone śliwki. Forma ponownie wraca do rozgrzanego piekarnika. Tym razem na 15 minut.
Krok 7. Gotowe danie serwuję z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!