Kulebiaka zrobisz w kilka chwil. Sposób jest banalny

Kulebiak z łososiem to wykwintne danie, które zachwyci każdego. Przygotowanie go jest banalnie proste, a wystarczy kilka składników i gotowe ciasto francuskie.

Kulebiak zrobisz w kilka chwil. Sposób jest banalny.Kulebiak zrobisz w kilka chwil. Sposób jest banalny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Marcin Michałowski

Kulebiak, to nie tylko danie związane z tradycją i Bożym Narodzeniem, ale także wyrafinowana propozycja na wyjątkowy obiad. W dzisiejszym świecie, gdzie czas to cenny skarb, przygotowanie pysznego kulebiaka nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Odkryj z nami prosty sposób na stworzenie tego smakowitego specjału w zaledwie kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Chociaż kulebiak z łososiem może wydawać się potrawą zarezerwowaną dla mistrzów kuchni, to w rzeczywistości jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego oszczędzasz czas, który możesz spożytkować na inne cele. To idealne danie dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż tradycyjny śledź czy karp.

Prosty przepis na kulebiak z łososiem

Kulebiak to jedno z tych dań, które na stałe zagościły w kuchniach wielu rodzin, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jednak, zamiast klasycznej wersji z kapustą i śliwkami, proponujemy Wam nowoczesną odsłonę tego specjału, której główną gwiazdą będzie łosoś. Oto sprawdzony przepis na pyszny kulebiak, który zrobisz w zaledwie kilka chwil.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 g fileta z łososia,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 główka kapusty,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę pokrój w cienkie paski.
  3. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż cebulę. Dodaj marchewkę i kapustę i smaż przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaj suszone śliwki i białe wino. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Łososia osusz i pokrój w plastry.
  6. Rozwiń ciasto francuskie i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na ciasto wyłóż farsz z kapusty i łososia.
  8. Zwiń ciasto w rulon, tak aby połączenie znajdowało się na górze.
  9. Ciasto możesz dodatkowo udekorować, nacinając je lub wycinając z niego wybrane kształty.
  10. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż ciasto się zarumieni.

Kulebiak z łososiem to nie tylko danie, które zachwyca smakiem, ale i prostotą przygotowania. Gotowe ciasto francuskie sprawia, że cały proces staje się błyskawiczny, a efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Dlatego nie wahaj się eksperymentować w kuchni i wprowadź do swojego menu nowoczesną wersję tradycyjnego kulebiaka. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇