Kulebiaka zrobisz w kilka chwil. Sposób jest banalny

Kulebiak z łososiem to wykwintne danie, które zachwyci każdego. Przygotowanie go jest banalnie proste, a wystarczy kilka składników i gotowe ciasto francuskie.

Kulebiak zrobisz w kilka chwil. Sposób jest banalny.Kulebiak zrobisz w kilka chwil. Sposób jest banalny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Marcin Michałowski

Kulebiak, to nie tylko danie związane z tradycją i Bożym Narodzeniem, ale także wyrafinowana propozycja na wyjątkowy obiad. W dzisiejszym świecie, gdzie czas to cenny skarb, przygotowanie pysznego kulebiaka nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Odkryj z nami prosty sposób na stworzenie tego smakowitego specjału w zaledwie kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Chociaż kulebiak z łososiem może wydawać się potrawą zarezerwowaną dla mistrzów kuchni, to w rzeczywistości jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego oszczędzasz czas, który możesz spożytkować na inne cele. To idealne danie dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż tradycyjny śledź czy karp.

Prosty przepis na kulebiak z łososiem

Kulebiak to jedno z tych dań, które na stałe zagościły w kuchniach wielu rodzin, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jednak, zamiast klasycznej wersji z kapustą i śliwkami, proponujemy Wam nowoczesną odsłonę tego specjału, której główną gwiazdą będzie łosoś. Oto sprawdzony przepis na pyszny kulebiak, który zrobisz w zaledwie kilka chwil.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 g fileta z łososia,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 główka kapusty,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę pokrój w cienkie paski.
  3. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż cebulę. Dodaj marchewkę i kapustę i smaż przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaj suszone śliwki i białe wino. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Łososia osusz i pokrój w plastry.
  6. Rozwiń ciasto francuskie i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na ciasto wyłóż farsz z kapusty i łososia.
  8. Zwiń ciasto w rulon, tak aby połączenie znajdowało się na górze.
  9. Ciasto możesz dodatkowo udekorować, nacinając je lub wycinając z niego wybrane kształty.
  10. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż ciasto się zarumieni.

Kulebiak z łososiem to nie tylko danie, które zachwyca smakiem, ale i prostotą przygotowania. Gotowe ciasto francuskie sprawia, że cały proces staje się błyskawiczny, a efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Dlatego nie wahaj się eksperymentować w kuchni i wprowadź do swojego menu nowoczesną wersję tradycyjnego kulebiaka. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie