Te śledzie zrobisz w 10 minut. Idealne, gdy brakuje czasu przed świętami

Odpowiednio wymoczone śledzie zamienisz w pyszną, wigilijną potrawę w dosłownie kilka minut. To ratunek dla zabieganych, ale także delicje dla fanów tych smacznych, wigilijnych rybek. Oto jak przygotować "śledzie proboszcza"!

Śledzie proboszcza — szybki sposób na wykorzystanie śledziŚledzie proboszcza — szybki sposób na wykorzystanie śledzi
Źródło zdjęć: © Canva | larik_malasha

Śledzie to obok karpia najpopularniejsza świąteczna ryba, którą raczą się Polacy. Przepisów zakładających ich wykorzystanie jest bardzo dużo i każdy powinien znaleźć dla siebie coś miłego. Magda Gessler przyrządza je na przykład klasycznie w oleju, inni łączą je ze śmietaną, a jeszcze inni serwują je w galarecie. My chcemy ci dzisiaj polecić tzw. śledzie proboszcza — chyba najszybszą możliwą potrawę z tych ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Śledzie proboszcza to danie ostatniej szansy. Jeśli przygotowanie tradycyjnych dwunastu potraw zajęło ci w tym roku za dużo czasu, a oceniasz, że twój stół wigilijny nie jest jeszcze pełny, warto przyrządzić właśnie to danie. Jeśli śledzie zostały już przez ciebie namoczone — a jest to w końcu czynność niezbędna — cała reszta powinna zająć ci nie więcej niż 10 minut. Nie wierzysz? To do dzieła!

Ekspresowe śledzie proboszcza

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych w oleju,
  • 250 g dowolnych marynowanych grzybków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju,
  • świeżo mielony pieprz.
Śledzie w kilka chwil zmienisz w smaczną przekąskę
Śledzie w kilka chwil zmienisz w smaczną przekąskę © Canva | gkrphoto

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe wyjmij z oleju, przełóż do naczynia i zalej zimną wodą. Namaczaj przez 3-4 godziny, co jakiś czas zmieniając płyn. Śledzie powinny być jedynie delikatne słone, dlatego najlepiej będzie, jeśli sam zadecydujesz o wyjęciu ich z wody.
  2. Ryby możesz już teraz osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka i sparz wrzątkiem. Dzięki temu stanie się trochę bardziej miękka i zatraci odrobinę naturalnej ostrości. Grzyby odsącz i w pokrój w cienkie paski. Oba składniki wymieszaj ze śledziami.
  4. Potrawę dopraw teraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, olejem i octem. W razie potrzeby posól. Raz jeszcze wymieszaj całość i przełóż do słoika. Przed spożyciem wstaw do lodówki na 24 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy