PrzepisBoże NarodzenieTe śledzie zrobisz w 10 minut. Idealne, gdy brakuje czasu przed świętami

Te śledzie zrobisz w 10 minut. Idealne, gdy brakuje czasu przed świętami

Odpowiednio wymoczone śledzie zamienisz w pyszną, wigilijną potrawę w dosłownie kilka minut. To ratunek dla zabieganych, ale także delicje dla fanów tych smacznych, wigilijnych rybek. Oto jak przygotować "śledzie proboszcza"!

Śledzie proboszcza — szybki sposób na wykorzystanie śledzi
Śledzie proboszcza — szybki sposób na wykorzystanie śledzi
Źródło zdjęć: © Canva | larik_malasha

22.12.2023 09:44

Śledzie to obok karpia najpopularniejsza świąteczna ryba, którą raczą się Polacy. Przepisów zakładających ich wykorzystanie jest bardzo dużo i każdy powinien znaleźć dla siebie coś miłego. Magda Gessler przyrządza je na przykład klasycznie w oleju, inni łączą je ze śmietaną, a jeszcze inni serwują je w galarecie. My chcemy ci dzisiaj polecić tzw. śledzie proboszcza — chyba najszybszą możliwą potrawę z tych ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie proboszcza to danie ostatniej szansy. Jeśli przygotowanie tradycyjnych dwunastu potraw zajęło ci w tym roku za dużo czasu, a oceniasz, że twój stół wigilijny nie jest jeszcze pełny, warto przyrządzić właśnie to danie. Jeśli śledzie zostały już przez ciebie namoczone — a jest to w końcu czynność niezbędna — cała reszta powinna zająć ci nie więcej niż 10 minut. Nie wierzysz? To do dzieła!

Ekspresowe śledzie proboszcza

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych w oleju,
  • 250 g dowolnych marynowanych grzybków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju,
  • świeżo mielony pieprz.
Śledzie w kilka chwil zmienisz w smaczną przekąskę
Śledzie w kilka chwil zmienisz w smaczną przekąskę© Canva | gkrphoto

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe wyjmij z oleju, przełóż do naczynia i zalej zimną wodą. Namaczaj przez 3-4 godziny, co jakiś czas zmieniając płyn. Śledzie powinny być jedynie delikatne słone, dlatego najlepiej będzie, jeśli sam zadecydujesz o wyjęciu ich z wody.
  2. Ryby możesz już teraz osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka i sparz wrzątkiem. Dzięki temu stanie się trochę bardziej miękka i zatraci odrobinę naturalnej ostrości. Grzyby odsącz i w pokrój w cienkie paski. Oba składniki wymieszaj ze śledziami.
  4. Potrawę dopraw teraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, olejem i octem. W razie potrzeby posól. Raz jeszcze wymieszaj całość i przełóż do słoika. Przed spożyciem wstaw do lodówki na 24 godziny. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie