Te śledzie zrobisz w 10 minut. Idealne, gdy brakuje czasu przed świętami

Odpowiednio wymoczone śledzie zamienisz w pyszną, wigilijną potrawę w dosłownie kilka minut. To ratunek dla zabieganych, ale także delicje dla fanów tych smacznych, wigilijnych rybek. Oto jak przygotować "śledzie proboszcza"!

Śledzie proboszcza — szybki sposób na wykorzystanie śledziŚledzie proboszcza — szybki sposób na wykorzystanie śledzi
Źródło zdjęć: © Canva | larik_malasha

Śledzie to obok karpia najpopularniejsza świąteczna ryba, którą raczą się Polacy. Przepisów zakładających ich wykorzystanie jest bardzo dużo i każdy powinien znaleźć dla siebie coś miłego. Magda Gessler przyrządza je na przykład klasycznie w oleju, inni łączą je ze śmietaną, a jeszcze inni serwują je w galarecie. My chcemy ci dzisiaj polecić tzw. śledzie proboszcza — chyba najszybszą możliwą potrawę z tych ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Śledzie proboszcza to danie ostatniej szansy. Jeśli przygotowanie tradycyjnych dwunastu potraw zajęło ci w tym roku za dużo czasu, a oceniasz, że twój stół wigilijny nie jest jeszcze pełny, warto przyrządzić właśnie to danie. Jeśli śledzie zostały już przez ciebie namoczone — a jest to w końcu czynność niezbędna — cała reszta powinna zająć ci nie więcej niż 10 minut. Nie wierzysz? To do dzieła!

Ekspresowe śledzie proboszcza

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych w oleju,
  • 250 g dowolnych marynowanych grzybków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju,
  • świeżo mielony pieprz.
Śledzie w kilka chwil zmienisz w smaczną przekąskę
Śledzie w kilka chwil zmienisz w smaczną przekąskę © Canva | gkrphoto

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe wyjmij z oleju, przełóż do naczynia i zalej zimną wodą. Namaczaj przez 3-4 godziny, co jakiś czas zmieniając płyn. Śledzie powinny być jedynie delikatne słone, dlatego najlepiej będzie, jeśli sam zadecydujesz o wyjęciu ich z wody.
  2. Ryby możesz już teraz osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka i sparz wrzątkiem. Dzięki temu stanie się trochę bardziej miękka i zatraci odrobinę naturalnej ostrości. Grzyby odsącz i w pokrój w cienkie paski. Oba składniki wymieszaj ze śledziami.
  4. Potrawę dopraw teraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, olejem i octem. W razie potrzeby posól. Raz jeszcze wymieszaj całość i przełóż do słoika. Przed spożyciem wstaw do lodówki na 24 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟