Przepis na śledzie Magdy Gessler jest banalnie prosty. Restauratorka nareszcie go zdradziła

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza śledzie w oleju. Podczas gdy przepis gwiazdy TVN-u jest prosty i przyjemny, słowa restauratorki okazały się ostre niczym żyletki. Wszystko przez jakość ryb sprzedawanych w Polsce. Magda Gessler ich tu nie kupuje.

Śledzie w oleju według Magdy Gessler. Jak je przyrządzić?Śledzie w oleju według Magdy Gessler. Jak je przyrządzić?
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Magda Gessler

Jeśli o autorytety kulinarne w kwestiach tradycyjnych polskich potraw chodzi, Magda Gessler znajduje się w krajowej czołówce. Niewiele osób wie o kultowych, regionalnych daniach tyle, co ona. To samo dotyczy również potraw świątecznych. Jakiś czas temu słynna restauratorka postanowiła ujawnić swój przepis na wigilijne śledzie w oleju. I brzmi to wszystko bardzo zachęcająco, ale słowa gwiazdy zatrważają:

[...] śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka. Jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, jaj tasiemca, które się znajdują w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia

- powiedziała w nagraniu opublikowanym na YouTube gwiazda kulinariów. Co więcej, przyznała też, że ona po śledzie jeździ do Niemiec, bo te sprzedawane w Polsce nie spełniają jej wymagań. Z kolei te zza naszej zachodniej granicy są dobre, mięsiste i "giętkie jak ślimak".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Przy akompaniamencie tych stanowczych słów Magda Gessler pokazała przepis na śledzie w oleju. Jest prosty i sympatyczny — wszystko wskazuje na to, że sekretem tej potrawy okazują się tak naprawdę dobrej jakości ryby. Tu możesz przeczytać, jak je kupić, a tymczasem zapraszamy do receptury pani Gessler.

Śledzie w oleju według Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia,
  • szklanka oleju rzepakowego lub lnianego,
  • 1/4 szklanki octu,
  • sok z 2 cytryn,
  • łyżeczka musztardy,
  • odrobina gorczycy
  • 1 biała cebula,
  • 1 cebula dymka,
  • sól, pieprz młotkowany,
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • olej lubczykowy,
  • 1 seler naciowy.
Magda Gessler kupuje śledzie za granicą
Magda Gessler kupuje śledzie za granicą © Canva | atlasstudio

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wyjmij z oleju i delikatnie wymasuj, rozciągając je w dłoniach. Według Magdy Gessler taka czynność jest niezbędna i sprawia, że ryby stają się bardziej elastyczne.
  2. Ocet wlej do rondelka i zagotuj z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gorczycy, musztardy, pieprzu i części pokrojonej drobno cebuli.
  3. Seler naciowy posiekaj i połącz w misce z pozostałą cebulą. Wlej olej ze śledzi, sok z cytryny.
  4. Teraz dodaj do tych składników zagotowany ocet, (zrób to przez sito) dopraw pieprzem, solą i niewielką ilością oleju lubczykowego.
  5. Filety pokrój w mniejsze kawałki i nakładaj na nie cebulę z selerem i dodatkami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekaną cebulą dymką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej