PrzepisBoże NarodzeniePrzepis na śledzie Magdy Gessler jest banalnie prosty. Restauratorka nareszcie go zdradziła

Przepis na śledzie Magdy Gessler jest banalnie prosty. Restauratorka nareszcie go zdradziła

Śledzie w oleju według Magdy Gessler. Jak je przyrządzić?
Śledzie w oleju według Magdy Gessler. Jak je przyrządzić?
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Magda Gessler
19.12.2023 10:36

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza śledzie w oleju. Podczas gdy przepis gwiazdy TVN-u jest prosty i przyjemny, słowa restauratorki okazały się ostre niczym żyletki. Wszystko przez jakość ryb sprzedawanych w Polsce. Magda Gessler ich tu nie kupuje.

Jeśli o autorytety kulinarne w kwestiach tradycyjnych polskich potraw chodzi, Magda Gessler znajduje się w krajowej czołówce. Niewiele osób wie o kultowych, regionalnych daniach tyle, co ona. To samo dotyczy również potraw świątecznych. Jakiś czas temu słynna restauratorka postanowiła ujawnić swój przepis na wigilijne śledzie w oleju. I brzmi to wszystko bardzo zachęcająco, ale słowa gwiazdy zatrważają:

[...] śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka. Jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, jaj tasiemca, które się znajdują w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia

- powiedziała w nagraniu opublikowanym na YouTube gwiazda kulinariów. Co więcej, przyznała też, że ona po śledzie jeździ do Niemiec, bo te sprzedawane w Polsce nie spełniają jej wymagań. Z kolei te zza naszej zachodniej granicy są dobre, mięsiste i "giętkie jak ślimak".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przy akompaniamencie tych stanowczych słów Magda Gessler pokazała przepis na śledzie w oleju. Jest prosty i sympatyczny — wszystko wskazuje na to, że sekretem tej potrawy okazują się tak naprawdę dobrej jakości ryby. Tu możesz przeczytać, jak je kupić, a tymczasem zapraszamy do receptury pani Gessler.

Śledzie w oleju według Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia,
  • szklanka oleju rzepakowego lub lnianego,
  • 1/4 szklanki octu,
  • sok z 2 cytryn,
  • łyżeczka musztardy,
  • odrobina gorczycy
  • 1 biała cebula,
  • 1 cebula dymka,
  • sól, pieprz młotkowany,
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • olej lubczykowy,
  • 1 seler naciowy.
Magda Gessler kupuje śledzie za granicą
Magda Gessler kupuje śledzie za granicą© Canva | atlasstudio

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wyjmij z oleju i delikatnie wymasuj, rozciągając je w dłoniach. Według Magdy Gessler taka czynność jest niezbędna i sprawia, że ryby stają się bardziej elastyczne.
  2. Ocet wlej do rondelka i zagotuj z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gorczycy, musztardy, pieprzu i części pokrojonej drobno cebuli.
  3. Seler naciowy posiekaj i połącz w misce z pozostałą cebulą. Wlej olej ze śledzi, sok z cytryny.
  4. Teraz dodaj do tych składników zagotowany ocet, (zrób to przez sito) dopraw pieprzem, solą i niewielką ilością oleju lubczykowego.
  5. Filety pokrój w mniejsze kawałki i nakładaj na nie cebulę z selerem i dodatkami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekaną cebulą dymką.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także