Przepis na śledzie Magdy Gessler jest banalnie prosty. Restauratorka nareszcie go zdradziła
Magda Gessler pokazała, jak przyrządza śledzie w oleju. Podczas gdy przepis gwiazdy TVN-u jest prosty i przyjemny, słowa restauratorki okazały się ostre niczym żyletki. Wszystko przez jakość ryb sprzedawanych w Polsce. Magda Gessler ich tu nie kupuje.
19.12.2023 10:36
Jeśli o autorytety kulinarne w kwestiach tradycyjnych polskich potraw chodzi, Magda Gessler znajduje się w krajowej czołówce. Niewiele osób wie o kultowych, regionalnych daniach tyle, co ona. To samo dotyczy również potraw świątecznych. Jakiś czas temu słynna restauratorka postanowiła ujawnić swój przepis na wigilijne śledzie w oleju. I brzmi to wszystko bardzo zachęcająco, ale słowa gwiazdy zatrważają:
[...] śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka. Jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, jaj tasiemca, które się znajdują w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia
- powiedziała w nagraniu opublikowanym na YouTube gwiazda kulinariów. Co więcej, przyznała też, że ona po śledzie jeździ do Niemiec, bo te sprzedawane w Polsce nie spełniają jej wymagań. Z kolei te zza naszej zachodniej granicy są dobre, mięsiste i "giętkie jak ślimak".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przy akompaniamencie tych stanowczych słów Magda Gessler pokazała przepis na śledzie w oleju. Jest prosty i sympatyczny — wszystko wskazuje na to, że sekretem tej potrawy okazują się tak naprawdę dobrej jakości ryby. Tu możesz przeczytać, jak je kupić, a tymczasem zapraszamy do receptury pani Gessler.
Śledzie w oleju według Magdy Gessler
Składniki:
- 6 filetów ze śledzia,
- szklanka oleju rzepakowego lub lnianego,
- 1/4 szklanki octu,
- sok z 2 cytryn,
- łyżeczka musztardy,
- odrobina gorczycy
- 1 biała cebula,
- 1 cebula dymka,
- sól, pieprz młotkowany,
- liść laurowy,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- olej lubczykowy,
- 1 seler naciowy.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wyjmij z oleju i delikatnie wymasuj, rozciągając je w dłoniach. Według Magdy Gessler taka czynność jest niezbędna i sprawia, że ryby stają się bardziej elastyczne.
- Ocet wlej do rondelka i zagotuj z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gorczycy, musztardy, pieprzu i części pokrojonej drobno cebuli.
- Seler naciowy posiekaj i połącz w misce z pozostałą cebulą. Wlej olej ze śledzi, sok z cytryny.
- Teraz dodaj do tych składników zagotowany ocet, (zrób to przez sito) dopraw pieprzem, solą i niewielką ilością oleju lubczykowego.
- Filety pokrój w mniejsze kawałki i nakładaj na nie cebulę z selerem i dodatkami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekaną cebulą dymką.