Przepis na śledzie Magdy Gessler jest banalnie prosty. Restauratorka nareszcie go zdradziła

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza śledzie w oleju. Podczas gdy przepis gwiazdy TVN-u jest prosty i przyjemny, słowa restauratorki okazały się ostre niczym żyletki. Wszystko przez jakość ryb sprzedawanych w Polsce. Magda Gessler ich tu nie kupuje.

Śledzie w oleju według Magdy Gessler. Jak je przyrządzić?Śledzie w oleju według Magdy Gessler. Jak je przyrządzić?
Źródło zdjęć: © Facebook, YouTube | Magda Gessler

Jeśli o autorytety kulinarne w kwestiach tradycyjnych polskich potraw chodzi, Magda Gessler znajduje się w krajowej czołówce. Niewiele osób wie o kultowych, regionalnych daniach tyle, co ona. To samo dotyczy również potraw świątecznych. Jakiś czas temu słynna restauratorka postanowiła ujawnić swój przepis na wigilijne śledzie w oleju. I brzmi to wszystko bardzo zachęcająco, ale słowa gwiazdy zatrważają:

[...] śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka. Jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, jaj tasiemca, które się znajdują w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia

- powiedziała w nagraniu opublikowanym na YouTube gwiazda kulinariów. Co więcej, przyznała też, że ona po śledzie jeździ do Niemiec, bo te sprzedawane w Polsce nie spełniają jej wymagań. Z kolei te zza naszej zachodniej granicy są dobre, mięsiste i "giętkie jak ślimak".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Przy akompaniamencie tych stanowczych słów Magda Gessler pokazała przepis na śledzie w oleju. Jest prosty i sympatyczny — wszystko wskazuje na to, że sekretem tej potrawy okazują się tak naprawdę dobrej jakości ryby. Tu możesz przeczytać, jak je kupić, a tymczasem zapraszamy do receptury pani Gessler.

Śledzie w oleju według Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia,
  • szklanka oleju rzepakowego lub lnianego,
  • 1/4 szklanki octu,
  • sok z 2 cytryn,
  • łyżeczka musztardy,
  • odrobina gorczycy
  • 1 biała cebula,
  • 1 cebula dymka,
  • sól, pieprz młotkowany,
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • olej lubczykowy,
  • 1 seler naciowy.
Magda Gessler kupuje śledzie za granicą
Magda Gessler kupuje śledzie za granicą © Canva | atlasstudio

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wyjmij z oleju i delikatnie wymasuj, rozciągając je w dłoniach. Według Magdy Gessler taka czynność jest niezbędna i sprawia, że ryby stają się bardziej elastyczne.
  2. Ocet wlej do rondelka i zagotuj z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, gorczycy, musztardy, pieprzu i części pokrojonej drobno cebuli.
  3. Seler naciowy posiekaj i połącz w misce z pozostałą cebulą. Wlej olej ze śledzi, sok z cytryny.
  4. Teraz dodaj do tych składników zagotowany ocet, (zrób to przez sito) dopraw pieprzem, solą i niewielką ilością oleju lubczykowego.
  5. Filety pokrój w mniejsze kawałki i nakładaj na nie cebulę z selerem i dodatkami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekaną cebulą dymką.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟