Kupując śledzie, pamiętaj o tych zasadach. Inaczej możesz dostać ryby pełne pasożytów

Nie ulega żadnej wątpliwości, że śledzie stanowią prawdziwy przysmak, który króluje na świąteczny stole. Podajemy je w formie sałatek, z owocowymi lub warzywnymi dodatkami, lub tradycyjnie - z olejem i cebulą. Czy wiesz, jak kupować śledzie tej najlepszej jakości? Na te szczegóły należy zwrócić uwagę!

ŚledzieŚledzie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak kupować śledzie najlepszej jakości? Zwróć uwagę na zapach i kolor solanki

Śledź śledziowi nierówny. Zgodnie potwierdzą to wszyscy miłośnicy tego rybnego przysmaku. Oferta handlowa jest na tyle szeroka, że znajdziemy różne rodzaje śledzi. Najpopularniejsze są matiasy i rolmopsy. Najczęściej są one marynowane w zalewie octowej. Oczywiście, zdarzają się śledzie świeże, jednak są one rzadko dostępne z dala od morza. Dlatego też decydujemy się przede wszystkim na śledzie solone całe z beczki. Jak kupować śledzie najlepszej jakości?

Obrazek
Śledzie - Pyszności, Foto: Canva

W przypadku śledzi z beczki należy zwrócić uwagę na ich zapach. Z beczki powinien unosić się zapach śledzi, a solanka powinna być mętna i nie może mieć innego koloru niż ciemnokremowy. Ryby mają być tłuste, a mięso jasne - wtedy są najsmaczniejsze. W przypadku matiasów w opakowaniu należy wybrać takie, które znajdują się w solance i mają jak najmniej konserwantów. Jeśli zdecydowaliście się na śledzie wędzone, to pamiętajcie, aby miały zapach wędzonki i zwięzłe mięso o jednolitym kolorze.

Uwaga na pasożyty

Jeśli już wiecie, jak kupować śledzie najwyższej jakości, to należy zwrócić uwagę na jeszcze jeden szczegół. Mianowicie, bardzo często w śledzia obecne są pasożyty, w tym tasiemce. Jeśli kupisz rybę, to wystarczy, że pozbędziesz się wnętrzności. Samo mięso będzie wtedy bezpieczne. Takie filety są zdatne do spożycia. Zdecydowanie gorzej wygląda sytuacja wtedy, gdy śledź był żywicielem pośrednim. Wówczas to Ty staniesz się żywicielem ostatecznym dla pasożyta. Na co zatem należy zwrócić uwagę, by kupić śledzie bez pasożytów?

Obrazek
Karminadle śląskie ze śledziem - Pyszności; foto: Canva

Pamiętaj, że pasożyty giną w wysokiej temperaturze. Dlatego, jeśli kupujecie tuszki lub filety, to pamiętaj, by poddać je obróbce termicznej. Jeśli jest to śledź z solanki, to również nie musicie się niczego obawiać. Zanim śledzie trafią do sprzedaży, są poddawane przemrożeniu, które zabija pasożyty. Pamiętaj, by nie kupować śledzi niewiadomego pochodzenia. A jeśli już Ci się to zdarzy, to po powrocie do domu, dobrze będzie potrzymać je w zamrażarce przez 2 doby.

Lubisz proste i smaczne w przygotowaniu  dania? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na koperty z ziemniakami, kapustą i koperkiem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę