Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w całym roku kalendarzowym jest wiele okazji, aby zaserwować ciekawe przekąski. Dlatego też warto mieć zawsze pod ręką sprawdzone receptury, które nigdy cię nie zawiodą.

Takim kanapeczkom nie sposób się oprzećTakim kanapeczkom nie sposób się oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli szykujesz w domu małe spotkanie w gronie najbliższych znajomych, albo wybierasz się na większą imprezę i szukasz pomysłu na ciekawe przekąski, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment podzielę się sprawdzonym patentem na smaczne kanapeczki, od których nie sposób oderwać wzroku. 

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Dziś mam dla ciebie aż 4 warianty kanapkowe. Każda z propozycji ma w sobie to coś, dlatego nie ma co przedłużać, od razu przechodzimy do sedna sprawy. Dokładna instrukcja już czeka!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Mini przekąski w czterech różnych wariantach to prawdziwy strzał w 10! Znikną z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki:

#1 wersja: 

  • 4 plasterki szynki wędzonej,
  • 60 g sera camembert,
  • 4 wędzone śliwki,
  • 4 włoskie orzechy,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego.

#2 wersja:

  • 40 g łososia wędzonego,
  • ⅓ ogórka szklarniowego,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

#3 wersja:

  • 4 łyżeczki zielonego pesto,
  • 4 kuleczki mini mozzarelli,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek.

#4 wersja:

  • 4 łyżeczki hummusu,
  • 8 plasterków salami,
  • 4 małe korniszony,
  • 8 czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podzielenia bagietki na mniejsze kawałki. Przekładam je następnie do formy pieczenia, po czym polewam każdy element delikatnie oliwą z oliwek. 

Bagietki już za moment trafią do piekarnika
Bagietki już za moment trafią do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane kawałki bagietek piekę następnie przez 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku.

Krok 2. Podpieczone bagietki dzielę na 4 części, aby przygotować różne wariacje smacznych przekąsek. Pierwszy wariant zakłada połączenie mini kanapki z wędzoną szynką, kawałkiem sera camembert, wędzonymi śliwkami, orzechami włoskimi oraz kremem balsamicznym. 

Pierwszy wariant gotowy
Pierwsza inspiracja gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Drugi wariant przygotowuję z dodatkiem zielonego pesto, mini mozzarelli rozdrobnionej na mniejsze części, kawałkami pomidorków koktajlowych oraz oliwą z oliwek. Na koniec kanapeczkę doprawiam przy pomocy soli i pieprzu. 

Druga opcja też już jest!
Druga opcja też już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W skład trzeciej kanapeczki wchodzi serek śmietankowy, wędzony łosoś, ogórek szklarniowy, suszone pomidory w oleju oraz oliwa z oliwek. 

Znajdzie się i wariant z łososiem
Znajdzie się i wariant z łososiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I na koniec kombinacja z hummusem, salami, korniszonami oraz czarnymi oliwkami. 

Ostatnią przekąskę można już wcinać!
Ostatnią przekąskę można już wcinać! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe kanapeczki układam na dużej desce. Dodatkowo dekoruję je przy pomocy świeżej rukoli. Palce lizać!

Pycha!
Pycha! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, która z opcji to twój faworyt. Ja jakoś nie potrafię się ostatecznie zdecydować.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯