Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w całym roku kalendarzowym jest wiele okazji, aby zaserwować ciekawe przekąski. Dlatego też warto mieć zawsze pod ręką sprawdzone receptury, które nigdy cię nie zawiodą.

Takim kanapeczkom nie sposób się oprzećTakim kanapeczkom nie sposób się oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli szykujesz w domu małe spotkanie w gronie najbliższych znajomych, albo wybierasz się na większą imprezę i szukasz pomysłu na ciekawe przekąski, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment podzielę się sprawdzonym patentem na smaczne kanapeczki, od których nie sposób oderwać wzroku. 

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Dziś mam dla ciebie aż 4 warianty kanapkowe. Każda z propozycji ma w sobie to coś, dlatego nie ma co przedłużać, od razu przechodzimy do sedna sprawy. Dokładna instrukcja już czeka!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Mini przekąski w czterech różnych wariantach to prawdziwy strzał w 10! Znikną z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki:

#1 wersja: 

  • 4 plasterki szynki wędzonej,
  • 60 g sera camembert,
  • 4 wędzone śliwki,
  • 4 włoskie orzechy,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego.

#2 wersja:

  • 40 g łososia wędzonego,
  • ⅓ ogórka szklarniowego,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

#3 wersja:

  • 4 łyżeczki zielonego pesto,
  • 4 kuleczki mini mozzarelli,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek.

#4 wersja:

  • 4 łyżeczki hummusu,
  • 8 plasterków salami,
  • 4 małe korniszony,
  • 8 czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podzielenia bagietki na mniejsze kawałki. Przekładam je następnie do formy pieczenia, po czym polewam każdy element delikatnie oliwą z oliwek. 

Bagietki już za moment trafią do piekarnika
Bagietki już za moment trafią do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane kawałki bagietek piekę następnie przez 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku.

Krok 2. Podpieczone bagietki dzielę na 4 części, aby przygotować różne wariacje smacznych przekąsek. Pierwszy wariant zakłada połączenie mini kanapki z wędzoną szynką, kawałkiem sera camembert, wędzonymi śliwkami, orzechami włoskimi oraz kremem balsamicznym. 

Pierwszy wariant gotowy
Pierwsza inspiracja gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Drugi wariant przygotowuję z dodatkiem zielonego pesto, mini mozzarelli rozdrobnionej na mniejsze części, kawałkami pomidorków koktajlowych oraz oliwą z oliwek. Na koniec kanapeczkę doprawiam przy pomocy soli i pieprzu. 

Druga opcja też już jest!
Druga opcja też już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W skład trzeciej kanapeczki wchodzi serek śmietankowy, wędzony łosoś, ogórek szklarniowy, suszone pomidory w oleju oraz oliwa z oliwek. 

Znajdzie się i wariant z łososiem
Znajdzie się i wariant z łososiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I na koniec kombinacja z hummusem, salami, korniszonami oraz czarnymi oliwkami. 

Ostatnią przekąskę można już wcinać!
Ostatnią przekąskę można już wcinać! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe kanapeczki układam na dużej desce. Dodatkowo dekoruję je przy pomocy świeżej rukoli. Palce lizać!

Pycha!
Pycha! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, która z opcji to twój faworyt. Ja jakoś nie potrafię się ostatecznie zdecydować.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem