Kiedy podałam go na imieninach, goście wymietli wszystko z półmisków. Sklepowej wędliny nikt nie tknął

Chociaż półgęsek w polskiej kuchni znany jest od wielu lat, to obecnie nieco o nim zapomniano. Domowa wędlina świetnie sprawdzi się na kanapki czy jako imprezowa przystawka. Od kiedy przygotowałam ją sama po raz pierwszy, nie wyobrażam sobie kupowania gotowca w sklepie.

Półgęsek - PysznościPółgęsek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, HansJoachim
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Półgęsek to znana w kuchni staropolskiej potrawa, którą przygotowuje się z gęsiej piersi. Mięso powinno być pozbawione kości, jednak wciąż posiadać na wierzchu skórę. Całość peklowano, wędzono i serwowano przeważnie na dworach szlacheckich, bo potrawa uznawana była za luksusową. Szczególną popularnością cieszyła się na Pomorzu - to tutaj hodowane gęsi, których podroby wysyłano do Francji, a mięso zostawiano w Polsce. Półgęsek doczekał się nawet wpisania na listę produktów regionalnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Półgęsek

Żeby spróbować półgęska nie trzeba od razu ruszać w podróż na Pomorze. Korzystając z tego przepisu, przygotowałam pyszną wędlinę, po zaserwowaniu której zbierałam tylko puste talerze. Całość pekluje się przez 12 dni w lodówce, wędzi 2 dni, a następnie leżakuje kolejne 5. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo smakuje po prostu niesamowicie. Jeśli nie masz domowej wędzarni, zrób tak jak ja - uśmiechnij się do życzliwego sąsiada.

Sałatka z półgęskiem - Pyszności
Sałatka z półgęskiem - Pyszności © Canva -, kabVisio

Składniki:

  • 500 g piersi z gęsi,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Dodatkowo: siatka wędliniarska, wędzarnia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie myję, osuszam i odcinam znajdującą się kość, jednak nie usuwam skóry.
  2. Dokładnie nacieram pierś z kaczki solą i przekładam do miski. Przykrywam i wstawiam do lodówki na 12 dni. W międzyczasie obracam co jakiś czas mięso.
  3. Następnie nacieram mięso pieprzem oraz majerankiem, omijając skórę. Obwiązuję sznurkiem wędliniarskim i wstawiam do wędzarni na 2 dni. Wędzę w zimnym dymie (30 st. C).
  4. Po uwędzeniu odkładam mięso jeszcze na 5 dni, aby półgęsek dojrzał.

Gotowy półgęsek kroję w cieniutkie plasterki. Serwują jako przystawkę, dodaję na kawałek świeżej bagietki lub dorzucam do lekkiej sałatki. Jest pysznie, prosto i bez zbędnych wzmacniaczy smaków i konserwantów - swoją rolę spełnia tutaj sól. Polecam wypróbować, bo taka wędlina smakuje po prostu nieziemsko.

Sałatka z półgęskiem - Pyszności
Sałatka z półgęskiem - Pyszności © Licencjodawca | geckophotos

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy