Domowa wędlina z butelki z jajkiem - koniec z nudnymi kanapkami

Domowa wędlina z butelki to nasz sprawdzony sposób na dodatek do kanapek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu. Zobacz, jak przygotować pyszną domową wędlinę.

Obrazek
Ewa

Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne dodatki do kanapek, a nie masz w swoim domu szynkowaru- koniecznie wypróbuj nasz patent z butelką. Nasi bliscy nie mogli uwierzyć, że w tak prosty sposób powstała tak pyszna szynka na kanapki. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaków. Ma ona zwartą, ale nie twardą konsystencję, jest niedroga w przygotowaniu, a Twoja rodzina pokocha ją od pierwszego kęsa.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowa wędlina z butelki- składniki

120 g szynki wieprzowej

120 g szynki drobiowej

2 jajka - ugotowane

2 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanego świeżego koperku

1/3 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

250 ml kefiru

1 małe opakowanie żelatyny

Przepis na domową wędlinę z butelki

Szynkę wieprzową oraz szynkę drobiową pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Następnie dodaj ugotowane na twardo i pokrojone jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Zamiast szynki możesz użyć np. gotowanego mięsa z kurczaka.

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności

Do dzbanka przelej kefir. W gorącej wodzie (1/3 szklanki) rozpuść żelatynę, dodaj do kefiru i dokładnie wymieszaj. Z plastikowej butelki odetnij szyjkę. Butelkę dokładnie umyj i osusz. Przełóż do środka masę z szynkami.

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności

Następnie wlej do środka kefir z żelatyną. Następnie wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności

Kiedy cała masa już stężeje w lodówce rozetnij butelkę przy pomocy nożyczek i wyciągnij ze środka powstałą wędlinę. Pokrój ją w plasterki i serwuj na udekoruj dodatkowo świeżym koperkiem. Tak przygotowana wędlina świetnie smakuje na kanapkach i samodzielnie. Smacznego!

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni