Domowa wędlina z butelki z jajkiem - koniec z nudnymi kanapkami

Domowa wędlina z butelki to nasz sprawdzony sposób na dodatek do kanapek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu. Zobacz, jak przygotować pyszną domową wędlinę.

Obrazek
Ewa

Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne dodatki do kanapek, a nie masz w swoim domu szynkowaru- koniecznie wypróbuj nasz patent z butelką. Nasi bliscy nie mogli uwierzyć, że w tak prosty sposób powstała tak pyszna szynka na kanapki. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaków. Ma ona zwartą, ale nie twardą konsystencję, jest niedroga w przygotowaniu, a Twoja rodzina pokocha ją od pierwszego kęsa.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowa wędlina z butelki- składniki

120 g szynki wieprzowej

120 g szynki drobiowej

2 jajka - ugotowane

2 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanego świeżego koperku

1/3 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

250 ml kefiru

1 małe opakowanie żelatyny

Przepis na domową wędlinę z butelki

Szynkę wieprzową oraz szynkę drobiową pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Następnie dodaj ugotowane na twardo i pokrojone jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Zamiast szynki możesz użyć np. gotowanego mięsa z kurczaka.

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności

Do dzbanka przelej kefir. W gorącej wodzie (1/3 szklanki) rozpuść żelatynę, dodaj do kefiru i dokładnie wymieszaj. Z plastikowej butelki odetnij szyjkę. Butelkę dokładnie umyj i osusz. Przełóż do środka masę z szynkami.

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności

Następnie wlej do środka kefir z żelatyną. Następnie wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności

Kiedy cała masa już stężeje w lodówce rozetnij butelkę przy pomocy nożyczek i wyciągnij ze środka powstałą wędlinę. Pokrój ją w plasterki i serwuj na udekoruj dodatkowo świeżym koperkiem. Tak przygotowana wędlina świetnie smakuje na kanapkach i samodzielnie. Smacznego!

Obrazek
Wędlina z butelki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku