Domowa wędlina z butelki z jajkiem - koniec z nudnymi kanapkami
Domowa wędlina z butelki to nasz sprawdzony sposób na dodatek do kanapek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu. Zobacz, jak przygotować pyszną domową wędlinę.
19.07.2022 | aktual.: 20.07.2022 07:47
Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne dodatki do kanapek, a nie masz w swoim domu szynkowaru- koniecznie wypróbuj nasz patent z butelką. Nasi bliscy nie mogli uwierzyć, że w tak prosty sposób powstała tak pyszna szynka na kanapki. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaków. Ma ona zwartą, ale nie twardą konsystencję, jest niedroga w przygotowaniu, a Twoja rodzina pokocha ją od pierwszego kęsa.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Domowa wędlina z butelki- składniki
120 g szynki wieprzowej
120 g szynki drobiowej
2 jajka - ugotowane
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
250 ml kefiru
1 małe opakowanie żelatyny
Przepis na domową wędlinę z butelki
Szynkę wieprzową oraz szynkę drobiową pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Następnie dodaj ugotowane na twardo i pokrojone jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Zamiast szynki możesz użyć np. gotowanego mięsa z kurczaka.
Do dzbanka przelej kefir. W gorącej wodzie (1/3 szklanki) rozpuść żelatynę, dodaj do kefiru i dokładnie wymieszaj. Z plastikowej butelki odetnij szyjkę. Butelkę dokładnie umyj i osusz. Przełóż do środka masę z szynkami.
Następnie wlej do środka kefir z żelatyną. Następnie wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Kiedy cała masa już stężeje w lodówce rozetnij butelkę przy pomocy nożyczek i wyciągnij ze środka powstałą wędlinę. Pokrój ją w plasterki i serwuj na udekoruj dodatkowo świeżym koperkiem. Tak przygotowana wędlina świetnie smakuje na kanapkach i samodzielnie. Smacznego!