Ciekawy pomysł na pyszną przekąskę? Nic prostszego, wystarczy, że raz skosztujesz naszą propozycję, a na pewno Ci się spodoba!
Pyszności
15.01.2019 | aktual.: 16.01.2019 11:34
Składniki:
12 szt. brukselki
2-3 łyżki oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki sól
100 g boczek wędzony
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1/4 szkl cukier brązowy
2 łyżki syrop klonowy
2 łyżki ocet jabłkowy
1 szt. ser camembert
Sposób przygotowania:
1. Podziel brukselki na pół. Polej je oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy soli i pieprzu. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
2. W międzyczasie podsmaż na patelni kawałki boczku.
3. Po chwili je zdejmij i na pustej patelni połącz ze sobą: cebulę, czosnek, brązowy cukier oraz ocet jabłkowy.
4. Po chwili doda syrop klonowy oraz chilli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Podziel ser na mniejsze kawałki.
6. Po czym z wszystkich produktów stwórz koreczki, układając je w następującej kolejności: brukselka, boczek, mieszanka cebuli, ser i ponownie brukselka. Smacznego!