Na każdą Wielkanoc faszeruję jajka na cztery sposoby. Każda z propozycji zachwyca smakiem
Co roku przygotowujesz faszerowane jajka w ten sam sposób? Czas najwyższy to zmienić. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni nowymi smakami, tym bardziej że propozycji podania będzie kilka.
16.03.2024 13:08
Faszerowane jajka obok świątecznego żurku, sałatki jarzynowej i puszystej babki z lukrem królewskim to podstawa wielkanocnego menu. Nie sposób wyobrazić sobie bez nich wspólnego ucztowania z bliskimi. I oczywiście nie musisz z nich rezygnować. Możesz jednak trochę zaszaleć i kultową przekąskę przygotować w kilku niesamowitych odsłonach.
Oprócz samego pomysłu mam dla ciebie i ciekawe inspiracje, które świetnie spiszą się w takim wydaniu. Farsz z dodatkiem chrzanu, drobiowej szynki, pieczarek, a może suszonych pomidorów? Wybór jest naprawdę duży, dlatego też nie zwlekaj i jeszcze dziś przetestuj smaczne kombinacje. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać wszystkie inspiracje jednocześnie. Robię tak co roku i moi bliscy są zachwyceni takim rozwiązaniem. U ciebie też na pewno się sprawdzi!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprowadzony przepis na faszerowane jajka w 4 odsłonach. Staną się hitem na wielkanocnym stole
Składniki:
Masa chrzanowa:
- 3 ugotowane jajka,
- 1,5 łyżeczki tartego chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- szczypiorek do dekoracji.
Masa z szynką:
- 3 ugotowane jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 50 g szynki z fileta z piersi z kurczaka,
- 1 łyżka chrzanu z żurawiną,
- kiełki pora do dekoracji.
Masa pieczarkowa:
- 3 ugotowane jajka,
- 4 pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Masa z suszonymi pomidorami:
- 3 ugotowane jajka,
- 1,5 łyżki majonezu,
- 4 suszone pomidory w oleju,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad świątecznym przepisem rozpoczynam od przygotowania pieczarkowej masy. W tym celu podsmażam na patelni obrane i podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Następnie łączę je z: obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem, solą, szczypiorkiem, majonezem i żółtkami ugotowanymi na twardo. Całość miksuje na gładki krem przy pomocy blendera.
Krok 2. Jako drugą propozycję przygotowuję jajka faszerowane z dodatkiem drobiowej szynki. Tym razem w dużej misce łączę ze sobą: ugotowane żółtka, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, majonez, chrzan z żurawiną, musztardę miodową, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Następnie przygotowuję miks z suszonymi pomidorami. W tym przypadku najpierw ścieram na tarce na małych oczkach ugotowane żółtka. Po chwili dodaję do nich posiekane drobno suszone pomidory, pieprz, sól oraz majonez. I po chwili mieszania kolejny farsz jest gotowy!
Krok 4. Na koniec przygotowuję nadzienie z chrzanowym akcentem. I tym razem zaczynam od starcia żółtek na drobnej tarce. Do miski trafia również chrzan ze słoiczka, majonez, sól oraz pieprz. Szybkie połączenie składników i można działać dalej.
Krok 5. Każdą z mieszanek przekładam do rękawa cukierniczego, po czym zaczynam wypełniać puste białka. Oczywiście nie zapominam o dekoracji. Świetnie w tej roli spisze się zarówno szczypiorek, jak i kiełki pora. I to wszystko, smacznego!