Na każdą Wielkanoc faszeruję jajka na cztery sposoby. Każda z propozycji zachwyca smakiem

Co roku przygotowujesz faszerowane jajka w ten sam sposób? Czas najwyższy to zmienić. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni nowymi smakami, tym bardziej że propozycji podania będzie kilka.

Faszerowane jajka na 4 sposoby — każdy znajdzie coś dla siebieFaszerowane jajka na 4 sposoby — każdy znajdzie coś dla siebie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Faszerowane jajka obok świątecznego żurku, sałatki jarzynowej i puszystej babki z lukrem królewskim to podstawa wielkanocnego menu. Nie sposób wyobrazić sobie bez nich wspólnego ucztowania z bliskimi. I oczywiście nie musisz z nich rezygnować. Możesz jednak trochę zaszaleć i kultową przekąskę przygotować w kilku niesamowitych odsłonach

Oprócz samego pomysłu mam dla ciebie i ciekawe inspiracje, które świetnie spiszą się w takim wydaniu. Farsz z dodatkiem chrzanu, drobiowej szynki, pieczarek, a może suszonych pomidorów? Wybór jest naprawdę duży, dlatego też nie zwlekaj i jeszcze dziś przetestuj smaczne kombinacje. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać wszystkie inspiracje jednocześnie. Robię tak co roku i moi bliscy są zachwyceni takim rozwiązaniem. U ciebie też na pewno się sprawdzi!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Sprowadzony przepis na faszerowane jajka w 4 odsłonach. Staną się hitem na wielkanocnym stole

Składniki:

Masa chrzanowa: 

  • 3 ugotowane jajka,
  • 1,5 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • szczypiorek do dekoracji. 

Masa z szynką: 

  • 3 ugotowane jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 50 g szynki z fileta z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka chrzanu z żurawiną,
  • kiełki pora do dekoracji. 

Masa pieczarkowa: 

  • 3 ugotowane jajka,
  • 4 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Masa z suszonymi pomidorami: 

  • 3 ugotowane jajka,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad świątecznym przepisem rozpoczynam od przygotowania pieczarkowej masy. W tym celu podsmażam na patelni obrane i podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Następnie łączę je z: obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem, solą, szczypiorkiem, majonezemżółtkami ugotowanymi na twardo. Całość miksuje na gładki krem przy pomocy blendera. 

Pierwszą mieszankę przygotowuję przy pomocy blendera
Pierwsza mieszanka powstaje przy pomocy blendera © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako drugą propozycję przygotowuję jajka faszerowane z dodatkiem drobiowej szynki. Tym razem w dużej misce łączę ze sobą: ugotowane żółtka, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, majonez, chrzan z żurawiną, musztardę miodową, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

W drugiej propozycji znajdą się mięsne kęski
W drugiej propozycji znajdą się mięsne kęski © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję miks z suszonymi pomidorami. W tym przypadku najpierw ścieram na tarce na małych oczkach ugotowane żółtka. Po chwili dodaję do nich posiekane drobno suszone pomidory, pieprz, sól oraz majonez. I po chwili mieszania kolejny farsz jest gotowy!

Nie zabraknie również propozycji z suszonymi pomidorami
Nie zabraknie również propozycji z suszonymi pomidorami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec przygotowuję nadzienie z chrzanowym akcentem. I tym razem zaczynam od starcia żółtek na drobnej tarce. Do miski trafia również chrzan ze słoiczka, majonez, sól oraz pieprz. Szybkie połączenie składników i można działać dalej. 

Ostatnia propozycja z tartym chrzanem również zachwyca
Ostatnia propozycja z tartym chrzanem również zachwyca © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdą z mieszanek przekładam do rękawa cukierniczego, po czym zaczynam wypełniać puste białka. Oczywiście nie zapominam o dekoracji. Świetnie w tej roli spisze się zarówno szczypiorek, jak i kiełki pora. I to wszystko, smacznego!

Goście będą zachwyceni każdą kombinacją smakową
Goście będą zachwyceni każdą kombinacją smakową © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie