Jajka w majonezie się nie umywają. Z trzech składników zrobisz genialny farsz
Na Wielkanoc jajka po prostu muszą być na stole. Lądują w żurku, są dodatkiem do sałatki jarzynowej i głównym składnikiem kanapkowej pasty. Furorę zrobią również jajka faszerowane, wypełnione pysznym farszem.
07.03.2024 11:47
Jajka faszerowane znikają w mgnieniu oka, na szczęście robi się je równie szybko. Chociaż najpopularniejsze jest nadzienie z żółtek i majonezu, to jeden prosty dodatek podkręci cały smak i sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej. Podaj je na półmisku udekorowanym zielonymi akcentami i zobacz, jak szybko znikną z talerzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka faszerowane boczkiem
Pyszne jajka faszerowane aromatycznym farszem z boczkiem to nie tylko doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie, ale również idealna przekąska na każdą inną okazję. Zachwycą Twoją rodzinę i gości, a ich przygotowanie jest niezwykle proste.
Jajka faszerowane z boczkiem to pyszna przekąska. Jeśli chcesz wznieść ją na jeszcze wyższy poziom, dodaj świeże zioła.
Najlepsze do tego celu będą:
- Natka pietruszki: Doda świeżości i lekko pikantnego smaku.
- Koperek: Wzbogaci jajka o charakterystyczny, koperkowy aromat.
- Rzeżucha: Nada jajkom nieco pieprznego posmaku.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki majonezu,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj majonez, podsmażony boczek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Białka jajek napełnij farszem z boczku. Możesz użyć łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
- Gotowe jajka faszerowane włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Ułóż jajka na liściach sałaty lub rukoli i udekoruj świeżymi ziołami.
Jeśli chcesz, aby jajka były bardziej pikantne, dodaj do farszu szczyptę chili w proszku. Smacznego!