Jajka w majonezie się nie umywają. Z trzech składników zrobisz genialny farsz

Na Wielkanoc jajka po prostu muszą być na stole. Lądują w żurku, są dodatkiem do sałatki jarzynowej i głównym składnikiem kanapkowej pasty. Furorę zrobią również jajka faszerowane, wypełnione pysznym farszem.

Jajka faszerowane - PysznościJajka faszerowane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajka faszerowane znikają w mgnieniu oka, na szczęście robi się je równie szybko. Chociaż najpopularniejsze jest nadzienie z żółtek i majonezu, to jeden prosty dodatek podkręci cały smak i sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej. Podaj je na półmisku udekorowanym zielonymi akcentami i zobacz, jak szybko znikną z talerzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Jajka faszerowane boczkiem

Pyszne jajka faszerowane aromatycznym farszem z boczkiem to nie tylko doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie, ale również idealna przekąska na każdą inną okazję. Zachwycą Twoją rodzinę i gości, a ich przygotowanie jest niezwykle proste.

Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane szynką © NaukaJedzenia.pl

Jajka faszerowane z boczkiem to pyszna przekąska. Jeśli chcesz wznieść ją na jeszcze wyższy poziom, dodaj świeże zioła.

Najlepsze do tego celu będą:

  • Natka pietruszki: Doda świeżości i lekko pikantnego smaku.
  • Koperek: Wzbogaci jajka o charakterystyczny, koperkowy aromat.
  • Rzeżucha: Nada jajkom nieco pieprznego posmaku.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj majonez, podsmażony boczek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  3. Białka jajek napełnij farszem z boczku. Możesz użyć łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
  4. Gotowe jajka faszerowane włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  5. Ułóż jajka na liściach sałaty lub rukoli i udekoruj świeżymi ziołami.

Jeśli chcesz, aby jajka były bardziej pikantne, dodaj do farszu szczyptę chili w proszku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej