PrzepisJajka faszerowane w każdą Wielkanoc nie muszą być takie same. Tak przygotowane zaskoczą gości

Jajka faszerowane w każdą Wielkanoc nie muszą być takie same. Tak przygotowane zaskoczą gości

Pixabay
Pixabay

26.03.2023 11:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka faszerowane to prawdopodobnie — obok żurku — najbardziej kojarzona z Wielkanocą potrawa. Jej tradycyjny wymiar nie oznacza jednak, że co roku musimy przygotowywać je tak samo. Oto trzy przepisy na faszerowane jajka, które pozwolą ci zaszaleć w kuchni!

Symboliczne znaczenie jajka sprawiło, że na bazie tego pysznego i zdrowego produktu tworzymy dużą część wielkanocnych dań. Świąteczny stół jest nimi wręcz zapełniony: od poświęconego koszyczka i jaj na twardo, którymi się dzielimy, przez żurek, gdzie tworzą one zgrany duet z białą kiełbasą, aż po przystawkowe jajka faszerowane.

Jajka faszerowane na trzy sposoby - Pyszności; foto: Canva
Jajka faszerowane na trzy sposoby - Pyszności; foto: Canva

Te ostatnie, a właściwie to użyty do nich farsz (chociaż samo białko również przygotowuje się na wiele różnych sposobów, na przykład taki) poddawany jest nieustannym modyfikacjom. I dobrze! Czemu? A temu, że lwia część tych urozmaiconych receptur to czyste złoto.

Postanowiliśmy zebrać dla ciebie trzy takie przepisy na faszerowane jajka, którymi zrewolucjonizujesz spojrzenie twojej rodziny na to danie. Wszystkie trzy są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Oto one.

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkami konserwowymi

Składniki:

  • 6 jaj
  • 120 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1 ćwiartka papryki konserwowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, osusz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Tuńczyka odcedź, a ogórki, cebulę i paprykę drobno posiekaj.

Żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj do nich majonez, tuńczyka, po szczypcie soli i pieprzu oraz 2/3 pokrojonych warzyw. Wymieszaj i przełóż farsz do rękawa cukierniczego. Następnie wciśnij go do białek i posyp z wierzchu pozostałą częścią papryki, ogórków i cebulki.

Jajka faszerowane z chrzanem

Jajka faszerowane na trzy sposoby - Pyszności; foto: Canva
Jajka faszerowane na trzy sposoby - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 papryka konserwowa
  • 1 koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj, osusz, przekrój na pół i wyjmij żółtko. Koperek i paprykę konserwową drobno posiekaj.

Żółtko przełóż do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj do niego chrzan, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Farsz wciśnij do białek przy użyciu rękawa cukierniczego. Wierzch posyp posiekanym koperkiem.

Jajka faszerowane guacamole

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki majonezu
  • garść pestek granatu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka już klasycznie ugotuj, przekrój na pół i wydrąż żółtka. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich majonez i po szczypcie soli i pieprzu.

Awokado przekrój, wyjmij pestkę i przy pomocy łyżki wyskrob miąższ. Rozgnieć go i skropl cytryną, dzięki której pasta nie tylko zyska na smaku, ale również na kolorze. Tak przygotowane awokado połącz z żółtkiem i majonezem i wymieszaj.

Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do białek. Ozdób pestkami granatu. Smacznego!

A na deser polecamy domowe ciasteczka Twix. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.