Jajka faszerowane w każdą Wielkanoc nie muszą być takie same. Tak przygotowane zaskoczą gości

Jajka faszerowane to prawdopodobnie — obok żurku — najbardziej kojarzona z Wielkanocą potrawa. Jej tradycyjny wymiar nie oznacza jednak, że co roku musimy przygotowywać je tak samo. Oto trzy przepisy na faszerowane jajka, które pozwolą ci zaszaleć w kuchni!

ObrazekPixabay

Symboliczne znaczenie jajka sprawiło, że na bazie tego pysznego i zdrowego produktu tworzymy dużą część wielkanocnych dań. Świąteczny stół jest nimi wręcz zapełniony: od poświęconego koszyczka i jaj na twardo, którymi się dzielimy, przez żurek, gdzie tworzą one zgrany duet z białą kiełbasą, aż po przystawkowe jajka faszerowane.

Obrazek
Jajka faszerowane na trzy sposoby - Pyszności; foto: Canva

Te ostatnie, a właściwie to użyty do nich farsz (chociaż samo białko również przygotowuje się na wiele różnych sposobów, na przykład taki) poddawany jest nieustannym modyfikacjom. I dobrze! Czemu? A temu, że lwia część tych urozmaiconych receptur to czyste złoto.

Postanowiliśmy zebrać dla ciebie trzy takie przepisy na faszerowane jajka, którymi zrewolucjonizujesz spojrzenie twojej rodziny na to danie. Wszystkie trzy są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Oto one.

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkami konserwowymi

Składniki:

  • 6 jaj
  • 120 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1 ćwiartka papryki konserwowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, osusz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Tuńczyka odcedź, a ogórki, cebulę i paprykę drobno posiekaj.

Żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj do nich majonez, tuńczyka, po szczypcie soli i pieprzu oraz 2/3 pokrojonych warzyw. Wymieszaj i przełóż farsz do rękawa cukierniczego. Następnie wciśnij go do białek i posyp z wierzchu pozostałą częścią papryki, ogórków i cebulki.

Jajka faszerowane z chrzanem

Obrazek
Jajka faszerowane na trzy sposoby - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 papryka konserwowa
  • 1 koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj, osusz, przekrój na pół i wyjmij żółtko. Koperek i paprykę konserwową drobno posiekaj.

Żółtko przełóż do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj do niego chrzan, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Farsz wciśnij do białek przy użyciu rękawa cukierniczego. Wierzch posyp posiekanym koperkiem.

Jajka faszerowane guacamole

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki majonezu
  • garść pestek granatu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka już klasycznie ugotuj, przekrój na pół i wydrąż żółtka. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich majonez i po szczypcie soli i pieprzu.

Awokado przekrój, wyjmij pestkę i przy pomocy łyżki wyskrob miąższ. Rozgnieć go i skropl cytryną, dzięki której pasta nie tylko zyska na smaku, ale również na kolorze. Tak przygotowane awokado połącz z żółtkiem i majonezem i wymieszaj.

Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do białek. Ozdób pestkami granatu. Smacznego!

A na deser polecamy domowe ciasteczka Twix. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej