Jajka faszerowane w każdą Wielkanoc nie muszą być takie same. Tak przygotowane zaskoczą gości
Jajka faszerowane to prawdopodobnie — obok żurku — najbardziej kojarzona z Wielkanocą potrawa. Jej tradycyjny wymiar nie oznacza jednak, że co roku musimy przygotowywać je tak samo. Oto trzy przepisy na faszerowane jajka, które pozwolą ci zaszaleć w kuchni!
26.03.2023 11:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Symboliczne znaczenie jajka sprawiło, że na bazie tego pysznego i zdrowego produktu tworzymy dużą część wielkanocnych dań. Świąteczny stół jest nimi wręcz zapełniony: od poświęconego koszyczka i jaj na twardo, którymi się dzielimy, przez żurek, gdzie tworzą one zgrany duet z białą kiełbasą, aż po przystawkowe jajka faszerowane.
Te ostatnie, a właściwie to użyty do nich farsz (chociaż samo białko również przygotowuje się na wiele różnych sposobów, na przykład taki) poddawany jest nieustannym modyfikacjom. I dobrze! Czemu? A temu, że lwia część tych urozmaiconych receptur to czyste złoto.
Postanowiliśmy zebrać dla ciebie trzy takie przepisy na faszerowane jajka, którymi zrewolucjonizujesz spojrzenie twojej rodziny na to danie. Wszystkie trzy są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Oto one.
Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkami konserwowymi
Składniki:
- 6 jaj
- 120 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka majonezu
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 1 ćwiartka papryki konserwowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, osusz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Tuńczyka odcedź, a ogórki, cebulę i paprykę drobno posiekaj.
Żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj do nich majonez, tuńczyka, po szczypcie soli i pieprzu oraz 2/3 pokrojonych warzyw. Wymieszaj i przełóż farsz do rękawa cukierniczego. Następnie wciśnij go do białek i posyp z wierzchu pozostałą częścią papryki, ogórków i cebulki.
Jajka faszerowane z chrzanem
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 papryka konserwowa
- 1 koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj, osusz, przekrój na pół i wyjmij żółtko. Koperek i paprykę konserwową drobno posiekaj.
Żółtko przełóż do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj do niego chrzan, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Farsz wciśnij do białek przy użyciu rękawa cukierniczego. Wierzch posyp posiekanym koperkiem.
Jajka faszerowane guacamole
Składniki:
- 6 jajek
- 1 awokado
- 2-3 łyżki majonezu
- garść pestek granatu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka już klasycznie ugotuj, przekrój na pół i wydrąż żółtka. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich majonez i po szczypcie soli i pieprzu.
Awokado przekrój, wyjmij pestkę i przy pomocy łyżki wyskrob miąższ. Rozgnieć go i skropl cytryną, dzięki której pasta nie tylko zyska na smaku, ale również na kolorze. Tak przygotowane awokado połącz z żółtkiem i majonezem i wymieszaj.
Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do białek. Ozdób pestkami granatu. Smacznego!
A na deser polecamy domowe ciasteczka Twix. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.