WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Ekstremalnie tanie ciasto. Na składniki nie wydasz więcej niż 10 zł

Szukasz pysznego deseru, który jest łatwy w przygotowaniu i nie zrujnuje twojego portfela? Mamy dla ciebie idealną propozycję - ekstremalnie tanie ciasto bez pieczenia, które zrobisz zaledwie z 4 składników za jedyne 10 zł!

Ekstremalnie tanie ciasto bez pieczenia. Na składniki nie wydasz więcej niż 10 zł Ekstremalnie tanie ciasto bez pieczenia. Na składniki nie wydasz więcej niż 10 zł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Josef Mohyla
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Marzysz o deserze, który jest nie tylko pyszny, ale też przyjazny dla portfela? Oto przepis na ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z kilku prostych składników, za które zapłacisz nie więcej niż 10 złotych. To idealna propozycja na każdą okazję, która zachwyci twoich gości!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort z mascarpone i Oreo. Popularne smaki w niezwykłym wydaniu

Prosty i szybki przepis na ciasto bez pieczenia

Przygotowanie tego przepysznego ciasta bez pieczenia wymaga zaledwie czterech składników, z których każdy na pewno znajdziesz w swojej kuchni lub możesz szybko zakupić w pobliskim sklepie spożywczym za niewielką kwotę. Oto co będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników (ok. 500 g),
  • Kostka masła lub margaryny (250 g),
  • 3 budynie wanilinowe z cukrem,
  • 1 litr mleka.

Opcjonalnie na polewę czekoladową:

  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • kilka kostek czekolady do starcia na wiórki.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę budyniową: W szklance zimnego mleka rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj w garnku.
  2. Do zagotowanego mleka wlej rozpuszczone budynie i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją do wystudzenia.
  4. Mikserem zmiksuj masło lub margarynę na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej zimny budyń, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitego kremu.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie pierwszą warstwę herbatników.
  6. Wyłóż na herbatniki połowę kremu budyniowego i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  7. Powtarzaj czynności, układając warstwy herbatników i kremu, aż do wyczerpania składników.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężało.

Opcjonalnie:

  1. Przygotuj polewę: tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówki i dokładnie wymieszaj.
  2. Ostudzoną polewę wylej na schłodzone ciasto i dowolnie udekoruj, np. wiórkami czekoladowymi.

Ciasto bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto nie ma czasu lub umiejętności pieczenia. Jest ono proste, szybkie i tanie w przygotowaniu, a przy tym smakuje wyśmienicie!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze