Ekstremalnie tanie ciasto. Na składniki nie wydasz więcej niż 10 zł

Szukasz pysznego deseru, który jest łatwy w przygotowaniu i nie zrujnuje twojego portfela? Mamy dla ciebie idealną propozycję - ekstremalnie tanie ciasto bez pieczenia, które zrobisz zaledwie z 4 składników za jedyne 10 zł!

Ekstremalnie tanie ciasto bez pieczenia. Na składniki nie wydasz więcej niż 10 zł Ekstremalnie tanie ciasto bez pieczenia. Na składniki nie wydasz więcej niż 10 zł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Josef Mohyla
Marcin Michałowski

Marzysz o deserze, który jest nie tylko pyszny, ale też przyjazny dla portfela? Oto przepis na ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z kilku prostych składników, za które zapłacisz nie więcej niż 10 złotych. To idealna propozycja na każdą okazję, która zachwyci twoich gości!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort z mascarpone i Oreo. Popularne smaki w niezwykłym wydaniu

Prosty i szybki przepis na ciasto bez pieczenia

Przygotowanie tego przepysznego ciasta bez pieczenia wymaga zaledwie czterech składników, z których każdy na pewno znajdziesz w swojej kuchni lub możesz szybko zakupić w pobliskim sklepie spożywczym za niewielką kwotę. Oto co będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników (ok. 500 g),
  • Kostka masła lub margaryny (250 g),
  • 3 budynie wanilinowe z cukrem,
  • 1 litr mleka.

Opcjonalnie na polewę czekoladową:

  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • kilka kostek czekolady do starcia na wiórki.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę budyniową: W szklance zimnego mleka rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj w garnku.
  2. Do zagotowanego mleka wlej rozpuszczone budynie i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją do wystudzenia.
  4. Mikserem zmiksuj masło lub margarynę na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej zimny budyń, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitego kremu.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie pierwszą warstwę herbatników.
  6. Wyłóż na herbatniki połowę kremu budyniowego i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  7. Powtarzaj czynności, układając warstwy herbatników i kremu, aż do wyczerpania składników.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężało.

Opcjonalnie:

  1. Przygotuj polewę: tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówki i dokładnie wymieszaj.
  2. Ostudzoną polewę wylej na schłodzone ciasto i dowolnie udekoruj, np. wiórkami czekoladowymi.

Ciasto bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto nie ma czasu lub umiejętności pieczenia. Jest ono proste, szybkie i tanie w przygotowaniu, a przy tym smakuje wyśmienicie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej