Czekoladowy deser bez pieczenia stał się hitem w moim domu

Sprawdzonych pomysłów na desery bez pieczenia nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli można przygotować je na bazie kultowej czekolady w naprawdę ciekawym wydaniu!

Pyszny deser bez pieczenia już czekaPyszny deser bez pieczenia już czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiele osób uważa, że przygotowanie domowych słodkości wymaga ogromnego doświadczenia i dużego nakładu pracy. A to duży błąd, o czym świadczy ten przepis. 

Dzięki prostej i szybkiej instrukcji w twojej kuchni jeszcze dziś może pojawić się genialny deser. Co więcej, aby go przygotować, nie będziesz potrzebować nawet piekarnika. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i nadać im ciekawej formy. A, że w przepisie nie zabraknie zarówno czekoladowego, jak i kawowego akcentu, myślę, że nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste. Efekt końcowy od razu przyciąga oko

Fenomenalny deser bez pieczenia nie tylko świetnie smakuje, ale fajnie też się prezentuje!

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 200 g mascarpone,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • 30 ml zimnego espresso,
  • 10 łyżek kremu czekoladowego,
  • kakao do obtaczania kuleczek. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozdrobnienia biszkoptów przy pomocy blendera. 

Najpierw zajmuję się biszkoptami
Najpierw zajmuję się biszkoptami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w osobnej misce przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą mascarpone i cukier puder. Po chwili do mieszanki dodaję też śmietankę.

W przepisie nie zabraknie kremowej śmietanki
W przepisie nie zabraknie kremowej śmietanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki do miski trafiają: zimne espresso oraz zmielone wcześniej biszkopty

Na koniec wsypuję do miski zmielone biszkopty
Na koniec wsypuję do miski zmielone biszkopty © Licencjodawca | Pyszności

Produkty na tym etapie łączę ze sobą przy pomocy kuchennej łyżki

Krok 4. Jednolitą i gładką mieszankę dzielę następnie na mniejsze części. Z każdego takiego elementu formuję okrągły placek (jak na pierogi), po czym w centralnej części robię małego kleksa przy pomocy kremu czekoladowego. 

W środku deseru każdy znajdzie czekoladową niespodziankę
W środku deseru każdy znajdzie czekoladową niespodziankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wystające końcówki mieszanki zaczynam składać do środka, jakbym lepiła pierogi. Na koniec każdy element roluje w dłoniach, aby nadać mu kształt idealnej kuleczki. 

I ostateczny kształt już jest!
I ostateczny kształt już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe kuleczki obtaczam z każdej strony w kakao i to wszystko. Pyszny deser bez pieczenia polecam serwować z całymi ziarnami kawy jako element dekoracji. Nie dość, że taka kombinacja świetnie się prezentuje, to jeszcze przyjemny aromat kawy będzie dobrze wyczuwalny dookoła. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Deser w takim wydaniu świetnie sprawdzi się zarówno jak słodka propozycja po niedzielnym obiedzie, jak i mała chwila zapomnienia po ciężkim dniu w środku zapracowanego tygodnia.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki