Czekoladowy deser bez pieczenia stał się hitem w moim domu

Sprawdzonych pomysłów na desery bez pieczenia nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli można przygotować je na bazie kultowej czekolady w naprawdę ciekawym wydaniu!

Pyszny deser bez pieczenia już czekaPyszny deser bez pieczenia już czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiele osób uważa, że przygotowanie domowych słodkości wymaga ogromnego doświadczenia i dużego nakładu pracy. A to duży błąd, o czym świadczy ten przepis. 

Dzięki prostej i szybkiej instrukcji w twojej kuchni jeszcze dziś może pojawić się genialny deser. Co więcej, aby go przygotować, nie będziesz potrzebować nawet piekarnika. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i nadać im ciekawej formy. A, że w przepisie nie zabraknie zarówno czekoladowego, jak i kawowego akcentu, myślę, że nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste. Efekt końcowy od razu przyciąga oko

Fenomenalny deser bez pieczenia nie tylko świetnie smakuje, ale fajnie też się prezentuje!

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 200 g mascarpone,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • 30 ml zimnego espresso,
  • 10 łyżek kremu czekoladowego,
  • kakao do obtaczania kuleczek. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozdrobnienia biszkoptów przy pomocy blendera. 

Najpierw zajmuję się biszkoptami
Najpierw zajmuję się biszkoptami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w osobnej misce przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą mascarpone i cukier puder. Po chwili do mieszanki dodaję też śmietankę.

W przepisie nie zabraknie kremowej śmietanki
W przepisie nie zabraknie kremowej śmietanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki do miski trafiają: zimne espresso oraz zmielone wcześniej biszkopty

Na koniec wsypuję do miski zmielone biszkopty
Na koniec wsypuję do miski zmielone biszkopty © Licencjodawca | Pyszności

Produkty na tym etapie łączę ze sobą przy pomocy kuchennej łyżki

Krok 4. Jednolitą i gładką mieszankę dzielę następnie na mniejsze części. Z każdego takiego elementu formuję okrągły placek (jak na pierogi), po czym w centralnej części robię małego kleksa przy pomocy kremu czekoladowego. 

W środku deseru każdy znajdzie czekoladową niespodziankę
W środku deseru każdy znajdzie czekoladową niespodziankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wystające końcówki mieszanki zaczynam składać do środka, jakbym lepiła pierogi. Na koniec każdy element roluje w dłoniach, aby nadać mu kształt idealnej kuleczki. 

I ostateczny kształt już jest!
I ostateczny kształt już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe kuleczki obtaczam z każdej strony w kakao i to wszystko. Pyszny deser bez pieczenia polecam serwować z całymi ziarnami kawy jako element dekoracji. Nie dość, że taka kombinacja świetnie się prezentuje, to jeszcze przyjemny aromat kawy będzie dobrze wyczuwalny dookoła. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Deser w takim wydaniu świetnie sprawdzi się zarówno jak słodka propozycja po niedzielnym obiedzie, jak i mała chwila zapomnienia po ciężkim dniu w środku zapracowanego tygodnia.

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie