Czekoladowy deser bez pieczenia stał się hitem w moim domu
Sprawdzonych pomysłów na desery bez pieczenia nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli można przygotować je na bazie kultowej czekolady w naprawdę ciekawym wydaniu!
Wiele osób uważa, że przygotowanie domowych słodkości wymaga ogromnego doświadczenia i dużego nakładu pracy. A to duży błąd, o czym świadczy ten przepis.
Dzięki prostej i szybkiej instrukcji w twojej kuchni jeszcze dziś może pojawić się genialny deser. Co więcej, aby go przygotować, nie będziesz potrzebować nawet piekarnika. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i nadać im ciekawej formy. A, że w przepisie nie zabraknie zarówno czekoladowego, jak i kawowego akcentu, myślę, że nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka pistacjowa z polewą waniliową to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole
Fenomenalny deser bez pieczenia nie tylko świetnie smakuje, ale fajnie też się prezentuje!
Składniki:
- 200 g biszkoptów,
- 200 g mascarpone,
- 50 g cukru pudru,
- 50 ml śmietanki 36 proc.,
- 30 ml zimnego espresso,
- 10 łyżek kremu czekoladowego,
- kakao do obtaczania kuleczek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozdrobnienia biszkoptów przy pomocy blendera.
Krok 2. Następnie w osobnej misce przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą mascarpone i cukier puder. Po chwili do mieszanki dodaję też śmietankę.
Krok 3. Jako kolejne składniki do miski trafiają: zimne espresso oraz zmielone wcześniej biszkopty.
Produkty na tym etapie łączę ze sobą przy pomocy kuchennej łyżki.
Krok 4. Jednolitą i gładką mieszankę dzielę następnie na mniejsze części. Z każdego takiego elementu formuję okrągły placek (jak na pierogi), po czym w centralnej części robię małego kleksa przy pomocy kremu czekoladowego.
Krok 5. Wystające końcówki mieszanki zaczynam składać do środka, jakbym lepiła pierogi. Na koniec każdy element roluje w dłoniach, aby nadać mu kształt idealnej kuleczki.
Krok 6. Gotowe kuleczki obtaczam z każdej strony w kakao i to wszystko. Pyszny deser bez pieczenia polecam serwować z całymi ziarnami kawy jako element dekoracji. Nie dość, że taka kombinacja świetnie się prezentuje, to jeszcze przyjemny aromat kawy będzie dobrze wyczuwalny dookoła. Smacznego!
Deser w takim wydaniu świetnie sprawdzi się zarówno jak słodka propozycja po niedzielnym obiedzie, jak i mała chwila zapomnienia po ciężkim dniu w środku zapracowanego tygodnia.