Czekoladowy deser bez pieczenia stał się hitem w moim domu
Sprawdzonych pomysłów na desery bez pieczenia nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli można przygotować je na bazie kultowej czekolady w naprawdę ciekawym wydaniu!
15.02.2024 | aktual.: 19.03.2024 10:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wiele osób uważa, że przygotowanie domowych słodkości wymaga ogromnego doświadczenia i dużego nakładu pracy. A to duży błąd, o czym świadczy ten przepis.
Dzięki prostej i szybkiej instrukcji w twojej kuchni jeszcze dziś może pojawić się genialny deser. Co więcej, aby go przygotować, nie będziesz potrzebować nawet piekarnika. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i nadać im ciekawej formy. A, że w przepisie nie zabraknie zarówno czekoladowego, jak i kawowego akcentu, myślę, że nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fenomenalny deser bez pieczenia nie tylko świetnie smakuje, ale fajnie też się prezentuje!
Składniki:
- 200 g biszkoptów,
- 200 g mascarpone,
- 50 g cukru pudru,
- 50 ml śmietanki 36 proc.,
- 30 ml zimnego espresso,
- 10 łyżek kremu czekoladowego,
- kakao do obtaczania kuleczek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozdrobnienia biszkoptów przy pomocy blendera.
Krok 2. Następnie w osobnej misce przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą mascarpone i cukier puder. Po chwili do mieszanki dodaję też śmietankę.
Krok 3. Jako kolejne składniki do miski trafiają: zimne espresso oraz zmielone wcześniej biszkopty.
Produkty na tym etapie łączę ze sobą przy pomocy kuchennej łyżki.
Krok 4. Jednolitą i gładką mieszankę dzielę następnie na mniejsze części. Z każdego takiego elementu formuję okrągły placek (jak na pierogi), po czym w centralnej części robię małego kleksa przy pomocy kremu czekoladowego.
Krok 5. Wystające końcówki mieszanki zaczynam składać do środka, jakbym lepiła pierogi. Na koniec każdy element roluje w dłoniach, aby nadać mu kształt idealnej kuleczki.
Krok 6. Gotowe kuleczki obtaczam z każdej strony w kakao i to wszystko. Pyszny deser bez pieczenia polecam serwować z całymi ziarnami kawy jako element dekoracji. Nie dość, że taka kombinacja świetnie się prezentuje, to jeszcze przyjemny aromat kawy będzie dobrze wyczuwalny dookoła. Smacznego!
Deser w takim wydaniu świetnie sprawdzi się zarówno jak słodka propozycja po niedzielnym obiedzie, jak i mała chwila zapomnienia po ciężkim dniu w środku zapracowanego tygodnia.