Mandarynkowy deser na zimno to ulubiony przepis mojej rodziny. Ciągle o niego proszą

Czego nie może zabraknąć w weekendowym menu? Oczywiście pysznego deseru w ciekawym stylu. Genialna propozycja już na ciebie czeka!

Przepis na deser mandarynkowy na zimnoPrzepis na deser mandarynkowy na zimno
Źródło zdjęć: © Pyszności

Deserom na zimno trudno powiedzieć nie. Tym bardziej, kiedy zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. I tak właśnie będzie i w tym przypadku. 

Nie dość, że genialne ciasto bez pieczenia zrobisz w szybki i prosty sposób, to efekt końcowy zapiera dech w piersi. Wręcz nie sposób opisać go słowami. Po prostu trzeba go zobaczyć, aby wszystko stało się jasne. Przysłowiową "wisienką na torcie" w tym przypadku jest obecność soczystych mandarynek, których nie da się nie lubić. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Dwukolorowy deser na zimno ma w sobie to "coś", dlatego nikt nie jest w stanie mu się oprzeć

Składniki:

Masa śmietankowa:

  • 600 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 15 g żelatyny,
  • 50 ml wody.

Masa mandarynkowa:

  • 1,5 kg mandarynek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 15 g żelatyny,
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania żelatyny zarówno do masy mandarynkowej, jak i śmietanowej. W tym celu do każdej miseczki przesypuję po 15 g żelatyny, po czym każdą porcję zalewam 50 ml wody. 

Najpierw przygotowuję dwie porcje żelatyny
Najpierw zajmuję się żelatyną © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję mandarynki. Najpierw je obieram, po czym dzielę na pojedyncze plasterki. Owoce przekładam do dużej miski i rozdrabniam przy pomocy blendera. 

Obrane owoce rozdrabniam blenderem
Obrane owoce rozdrabniam blenderem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę przelewam do garnka. Robię to przy pomocy sitka, aby wszystkie chrząstki z owoców nie dostały się do garnka. Do kuchennego gadżetu z sokiem z owoców wsypuję też cukier, po czym podgrzewam mieszankę na palniku. 

Mieszanka mandarynkowa zaraz trafi do garnka
Mieszanka mandarynkowa zaraz trafi do garnka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec dodaję do miski wcześniej przygotowaną żelatynę i mieszam dokładnie składniki przy pomocy kuchennej rózgi

Do mieszanki z mandarynkami trafia też żelatyna
Do mieszanki z mandarynkami trafia też żelatyna © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Czas na śmietankową mieszankę. Aby ją przygotować, w dużej misce łączę ze sobą śmietankę, cukier puder i drugą porcję wcześniej przygotowanej żelatyny. Ponownie używam kuchennej rózgi, aby składniki dobrze się połączyły.

Druga mieszanka powstaje na bazie śmietanki i cukru pudru
Druga mieszanka powstaje na bazie śmietanki i cukru pudru © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec ustawiam na blacie kwadratową formę. Jej dno i boki zabezpieczam folią spożywczą, po czym tworzę pierwszą warstwę z białej mieszanki. 

Pierwszą warstwę robię z białej mieszanki
Pierwszą warstwę robię z białej mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną formę wkładam następnie do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 7. Czynność tę powtarzam następnie z mandarynkową mieszanką. I tak kilka razy na przemian, do wyczerpania składników. 

Czas i na pomarańczową warstwę
Czas i na pomarańczową warstwę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Gotowy deser dzielę na mniejsze kawałki i serwuję z dodatkiem świeżej mięty. Smacznego!

I pysznym deserkiem można się już zajadać
I pysznym deserkiem można się już zajadać © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty