Mandarynkowy deser na zimno to ulubiony przepis mojej rodziny. Ciągle o niego proszą
Czego nie może zabraknąć w weekendowym menu? Oczywiście pysznego deseru w ciekawym stylu. Genialna propozycja już na ciebie czeka!
10.02.2024 | aktual.: 10.02.2024 14:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Deserom na zimno trudno powiedzieć nie. Tym bardziej, kiedy zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. I tak właśnie będzie i w tym przypadku.
Nie dość, że genialne ciasto bez pieczenia zrobisz w szybki i prosty sposób, to efekt końcowy zapiera dech w piersi. Wręcz nie sposób opisać go słowami. Po prostu trzeba go zobaczyć, aby wszystko stało się jasne. Przysłowiową "wisienką na torcie" w tym przypadku jest obecność soczystych mandarynek, których nie da się nie lubić.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dwukolorowy deser na zimno ma w sobie to "coś", dlatego nikt nie jest w stanie mu się oprzeć
Składniki:
Masa śmietankowa:
- 600 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 15 g żelatyny,
- 50 ml wody.
Masa mandarynkowa:
- 1,5 kg mandarynek,
- 5 łyżek cukru,
- 15 g żelatyny,
- 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania żelatyny zarówno do masy mandarynkowej, jak i śmietanowej. W tym celu do każdej miseczki przesypuję po 15 g żelatyny, po czym każdą porcję zalewam 50 ml wody.
Krok 2. Następnie przygotowuję mandarynki. Najpierw je obieram, po czym dzielę na pojedyncze plasterki. Owoce przekładam do dużej miski i rozdrabniam przy pomocy blendera.
Krok 3. Powstałą mieszankę przelewam do garnka. Robię to przy pomocy sitka, aby wszystkie chrząstki z owoców nie dostały się do garnka. Do kuchennego gadżetu z sokiem z owoców wsypuję też cukier, po czym podgrzewam mieszankę na palniku.
Krok 4. Na koniec dodaję do miski wcześniej przygotowaną żelatynę i mieszam dokładnie składniki przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 5. Czas na śmietankową mieszankę. Aby ją przygotować, w dużej misce łączę ze sobą śmietankę, cukier puder i drugą porcję wcześniej przygotowanej żelatyny. Ponownie używam kuchennej rózgi, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 6. Na koniec ustawiam na blacie kwadratową formę. Jej dno i boki zabezpieczam folią spożywczą, po czym tworzę pierwszą warstwę z białej mieszanki.
Tak przygotowaną formę wkładam następnie do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 7. Czynność tę powtarzam następnie z mandarynkową mieszanką. I tak kilka razy na przemian, do wyczerpania składników.
Krok 8. Gotowy deser dzielę na mniejsze kawałki i serwuję z dodatkiem świeżej mięty. Smacznego!