Kiedyś była obowiązkowym deserem na śląskich weselach. Dziś mało kto wypowie poprawną nazwę

Szpajza - krem jajeczny o słodkim smaku - wywodzi się z kuchni śląskiej. Niestety coraz rzadziej gości na naszych stołach, mimo że kiedyś była nieodłącznym elementem każdego wesela czy chrzcin. Warto przypomnieć sobie o tym starym, sprawdzonym przepisie i przywrócić szpajzę do łask.

Szpajza to tradycyjny śląski deser Szpajza to tradycyjny śląski deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szpajza to tradycyjny śląski deser, który niestety zanika z naszej pamięci. Jest to specyficzny rodzaj musu lub pianki przyrządzanej z jajek, cukru i żelatyny. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, a najczęściej dodaje się do niego sok lub skórkę z cytryny, kakao, sok malinowy lub inne aromaty. Szpajza jest podawana na zimno, często z dodatkiem owoców, wiórków kokosowych lub bitą śmietaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Czym jest szpajza? Skąd ta nazwa?

Skąd jednak pochodzi szpajza? Powszechnie przyjmuje się, że jest to specjał kuchni śląskiej. Niektórzy sądzą, że szpajza wywodzi się z kogla-mogla, czyli słodkiego deseru z ubitych jaj i cukru, który był znany już w średniowieczu. Inni sugerują, że szpajza jest spokrewniona z włoską panna cottą, czyli deserem z mleka, śmietany i żelatyny, który pojawił się w XVII wieku. Jeszcze inni twierdzą, że szpajza ma korzenie żydowskie, ponieważ podobny deser z jaj i cukru nazywany jest szpajzlem lub szpajzlikiem.

Jest możliwe, że nazwa szpajza pochodzi od niemieckiego słowa Speise, które oznacza potrawę, danie lub posiłek. Innym wyjaśnieniem jest, że szpajza pochodzi od słowa spajza, które w gwarze śląskiej oznacza spiżarnię, czyli miejsce, gdzie przechowywano żywność. Być może szpajza była deserem, który przygotowywano z tego, co akurat było w spiżarni. Bez względu na to, skąd pochodzi, warto przypomnieć sobie o tym smacznym, tradycyjnym daniu.

Deser o nazwie "citron śpajza – szpajza cytrynowa" został wpisany 17 września 2021 roku na Listę Produktów Tradycyjnych województwa opolskiego. Drugim specjałem wpisanym na tę listę (w tym samym województwie) jest "krośnicka szpajza". W Krośnicy najbardziej popularna jest szpajza przygotowywana na bazie galaretek o różnych smakach. Natomiast w województwie śląskim na liście znajduje się szpajza cytrynowa.

Szpajza była niegdyś nieodłącznym elementem rodzinnych uroczystości na Śląsku
Szpajza była niegdyś nieodłącznym elementem rodzinnych uroczystości na Śląsku © Adobe Stock

Tradycyjna śląska szpajza. Przepis

Składniki:

  • 4 jajka (należy je wcześniej sparzyć),
  • 200 g cukru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła.
  3. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a następne podgrzej do rozpuszczenia i letnią wlewaj do masy jajecznej, cały czas mieszając całość mikserem na wolnych obrotach.
  4. Krem jajeczny połącz z sokiem z cytryny.
  5. Masę przełóż do miseczek. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy