Nie musisz jechać w góry, by zjeść podhalański przysmak. Zrób sam tradycyjne moskole z bryndzą
Ziemniaczane placuszki są dla wielu turystów przyjeżdżających w góry pozycją obowiązkową. Jednak nie musisz ruszać się ze swojej kuchni, aby poznać smak tradycyjnych moskoli z bryndzą. Zobacz, jak je przygotować i wypróbuj przepis, z którego słynie całe Podhale.
02.02.2024 | aktual.: 13.06.2024 11:09
Kuchnia góralska to przede wszystkim tradycyjne receptury, które wykorzystują to, co Podhale ma do zaoferowania. Dlatego też nie brakuje tu przepysznych serów własnej roboty, mięsnych kęsków, jak i klasycznych smaków — ziemniaków oraz kapusty.
Do najbardziej popularnych przepisów tej kuchni z pewnością można zaliczyć kwaśnicę, moskole, oscypki, pierogi z bryndzą, kluski ziemniaczane, pieczone mięsa czy różnego rodzaju gulasze. Jednak na moskolach chciałabym się teraz skupić. Są to ziemniaczane placuszki, które można przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. A w połączeniu z tradycyjną bryndzą smakują wybornie.
Już nie musisz jechać w góry, aby rozsmakować się w podhalańskim przysmaku. Zrób te genialne placki sam!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne moskole z bryndzą — przepis
Składniki na 10 sztuk:
Placuszki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g bryndzy,
- 2 usmażone na maśle cebule,
- 2 jajka,
- ok. 1,5 szkl. mąki + do podsypania.
Dodatki:
- roztopione masło,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, po czym gotuję w solonej wodzie. Ugotowane warzywa przeciskam przez praskę do ziemniaków. To samo robię z bryndzą.
Krok 2. Następnie dodaję mąkę, jajka i usmażone wcześniej na maśle cebule. Produkty zaczynam wyrabiać przy pomocy rąk. W rezultacie ma powstać jednolite oraz zwarte ciasto.
Krok 3. Z gotowego ciasta wydzielam mniejsze porcje, po czym formuje je w małe placuszki.
Krok 4. Przygotowane w ten sposób moskole przekładam na rozgrzaną patelnię i podpiekam je przez kilka minut na każdej stronie. W tym czasie powinny nabrać złocistych rumieńców.
Krok 5. Placuszki przekładam na talerz i serwuję z dodatkiem roztopionego masła oraz drobno posiekanego świeżego koperku. Smacznego!
Jako dodatek świetnie pasowałyby tu również skwarki, sos grzybowy albo kawałki podsmażonego boczku. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada lub stosuj je naprzemiennie, aby podhalański przysmak szybko ci się nie znudził.