PrzepisPrzekąskiZostał ci kawałek kiełbasy? Zetrzyj na tarce, dorzuć 3 składniki i zrób obłędne placki

Został ci kawałek kiełbasy? Zetrzyj na tarce, dorzuć 3 składniki i zrób obłędne placki

Placki z niezwykłego produktu. Pyszne i sycące
Placki z niezwykłego produktu. Pyszne i sycące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gwiazdaa

24.01.2024 10:57, aktual.: 24.01.2024 14:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu, dzięki któremu wykorzystasz do reszty każdy kawałek niezjedzonej kiełbasy, to dobrze trafiłeś. To prawdziwa rewolucja kulinarna, strzał w dziesiątkę, sprzeciw wobec marnotrawstwa jedzenia, a przede wszystkim... coś niezwykle pysznego!

Każdego z nas najdzie czasem ochota na odrobinę czerwonego, wysokoprzetworzonego mięsa. Tu nie ma winnych i świętych. Dietetycy od lat powtarzają, że w takich kwestiach najważniejszy jest umiar i świadomość żywieniowa. W skrócie: wszystko jest dla ludzi, ale nie można tu zawierzyć przypadkowi. To dlatego kiełbasę warto kupować dobrej jakości. Kiedy już ją mamy, można szaleć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Często zdarza się jednak sytuacja, w której nie zjadamy całej kiełbasy na raz i kawałek zostaje w lodówce. Wtedy resztkę wykorzystujemy albo do jajecznicy, albo do kanapek. A gdyby tak wcielić w życie zupełnie szalony — i zarazem genialny — przepis na... placki z kiełbasy? Poza głównym składnikiem niezbędny będzie jeszcze kefir, jajka, ser żółty, trochę przypraw i masa odwagi. Ale tej ostatniej na pewno nam nie brakuje! A tobie? Jeśli nie, to zapraszamy do przepisu!

Placki z kiełbasy - przepis

Składniki:

  • kawałek kiełbasy (120-150 g wystarczy),
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • 2 jajka,
  • 300 ml kefiru,
  • 6-7 łyżek mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.
Kiełbasa? Nie tylko na grilla!
Kiełbasa? Nie tylko na grilla!© Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę zetrzyj na tarce. Użyj do tego średnich oczek. To samo zrób z serem żółtym. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Jajka wbij do miski i wymieszaj z kefirem. Dorzuć do nich mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszaj do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie połącz to z kiełbasą, serem i szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  3. Z przygotowanej masy usmaż placuszki. Nakładaj ciasto na rozgrzany olej, a gdy się zarumieni (powinno to zająć około 3 minut) przewracaj na drugą stronę. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z kapką ketchupu. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kiełbasaprzepisplacki