Dobrej jakości wędlina lub kiełbasa. Ekspert zdradza, po czym to rozpoznać

Wędliny to popularny produkt w polskiej kuchni. Wielu z nas sięga po nie przygotowując śniadanie lub kolację. Jednak nie wszystkie wędliny są zdrowe i wartościowe. Jak więc wybrać te dobrej jakości?

Dobrej jakości wędlina i kiełbasaDobrej jakości wędlina i kiełbasa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wędliny i kiełbasa stanowią ważny element diety dla wielu Polaków, często goszczą na naszych stołach podczas śniadań i kolacji. Jednak, aby cieszyć się smakiem i zdrowiem, ważne jest, aby odróżnić wysokiej jakości wędliny od mniej wartościowych. Ekspert ds. kulinarnych, Szymon Czerwiński, w programie "Dzień dobry TVN" podzielił się wskazówkami dotyczącymi rozpoznawania dobrej jakości produktów mięsnych, aby uniknąć przykrych niespodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Jak wybrać dobrej jakości wędliny?

Wędlina to często gość na naszych stołach, ale nie zawsze jest łatwo wybrać produkty najwyższej jakości. Szymon Czerwiński, doświadczony kucharz, podzielił się kilkoma zasadami, które pomogą ci zidentyfikować zdrowe i smaczne wędliny:

  1. Oceniaj wygląd: Jednym z kluczowych czynników oceny jakości wędliny jest jej wygląd. Dobrej jakości wędliny powinny być lśniące i mieć naturalny kolor. Unikaj produktów, które wydają się zielonkawe lub wykazują oznaki szarości, zieloności lub niebieskiej pleśni. Jeśli wędliny zaczynają się psuć, nie próbuj ratować ich, lepiej je odrzucić.
  2. Sprawdź skład: Zawsze warto sprawdzić etykietę, aby dowiedzieć się, co dokładnie zawiera wędlina. Wybieraj produkty z czytelnym składem i bez nadmiernych dodatków chemicznych. Im prostszy skład, tym lepiej.
  3. Wybieraj produkty z certyfikatami: Produkty mięsne z certyfikatami jakości, takimi jak "Dobra żywność" lub "Bez GMO," często są lepszej jakości i bardziej wartościowe żywieniowo.
  4. Kupuj lokalnie: Wsparcie lokalnych producentów mięsa może zapewnić ci dostęp do świeżych, naturalnych wędlin, które są często bardziej smaczne i zdrowsze.
  5. Unikaj produktów niskiej jakości: Produkty mięsne w niskiej cenie często są mniej wartościowe, dlatego staraj się unikać ich zakupu. Wybieraj jakość ponad ilość.

Warto dbać o jakość produktów mięsnych, jakie spożywamy. Dzięki wskazówkom eksperta, Szymon Czerwińskiego, możemy lepiej rozpoznać dobrej jakości wędliny i kiełbasy, co zapewni nam smaczne i zdrowe posiłki.

Na co zwracać uwagę czytając etykiety?

Większość wędlin produkowanych jest przez duże zakłady. W procesie produkcji wykorzystuje się różnego rodzaju dodatki, które mają na celu poprawić smak, wygląd i trwałość wędlin.

Do najpopularniejszych dodatków należą:

  • Sól - poprawia smak i konserwuje wędlinę.
  • Cukier - poprawia smak i sprawia, że wędlina jest bardziej miękka.
  • Glutaminian sodu - wzmacnia smak.
  • Polifosforany - poprawiają konsystencję wędliny.
  • Barwniki - nadają wędlinie pożądany kolor.
  • Konserwanty - zapobiegają psuciu się wędliny.

Nadmierne spożycie tych dodatków może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Sól może podnosić ciśnienie krwi, cukier może prowadzić do otyłości, a glutaminian sodu może powodować bóle głowy i nudności.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej