PrzepisBłyskawiczna sałatka Pascala Brodnickiego. Sekretem jest "nawilżony chleb"

Błyskawiczna sałatka Pascala Brodnickiego. Sekretem jest "nawilżony chleb"

Pascal Brodnicki zaprezentował tradycyjną sałatkę kuchni włoskiej - Pyszności; foto: Canva, Facebook
Pascal Brodnicki zaprezentował tradycyjną sałatkę kuchni włoskiej - Pyszności; foto: Canva, Facebook
21.06.2023 13:57, aktualizacja: 16.10.2023 12:35

Pascal Brodnicki zademonstrował na swoim Instagramie, jak przygotowuje panzanellę — włoską sałatkę z Toskanii. Odrobina kreatywności, świeże warzywa, doświadczenie Brodnickiego i tajny składnik: nawilżony chleb, dały tu niesamowitą mieszankę, której efektem jest prawdziwe cudo na talerzu. Będzie w sam raz na cały sezon letni. 

Panzanella to tradycyjna sałatka Włochów, serwowana przede wszystkim w regionach Umbrii i Toskanii. Mieszkańcy Italii zwykle tworzą ją ze świeżych pomidorów, czerstwego chleba, cebuli i oliwy. A jaki patent na ten włoski klasyk ma Pascal Brodnicki? Jego autorska wersja panzanelli pojawiła się ostatnio na Instagramie, a my już wiemy, jaką sałatkę będziemy wcinać przez całe lato.

Pascal Brodnicki pokazał, jak wykorzystać czerstwy chleb - Pyszności; foto: Canva
Pascal Brodnicki pokazał, jak wykorzystać czerstwy chleb - Pyszności; foto: Canva

"Proste składniki i pełnia smaku. Idealny przepis do wykorzystania resztek chleba" - rekomenduje swoje kulinarne dzieło Pascal Brodnicki. Czy polsko-francuski kucharz sprosta tradycyjnej kuchni włoskiej? Jego panzanella pod względem wizualnym spełnia wszystkie nasze wymogi. A co ze smakiem? Nie ma wyjścia, trzeba się przekonać na własnych... kubkach smakowych.

Pascal Brodnicki prezentuje panzanellę

Składniki:

             
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek,
  • kawałek czerstwego chleba,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 duży ogórek,
  • 1 duży pomidor,
  • garść czarnych oliwek,
  • kilka anchois
  • kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

Pascal Brodnicki przypomniał, że chleb na panzanelli dobrze jest wcześniej nawilżyć - Pyszności; foto: Canva
Pascal Brodnicki przypomniał, że chleb na panzanelli dobrze jest wcześniej nawilżyć - Pyszności; foto: Canva
     
  1. Warzywa dokładnie umyj. Ogórka i pomidora pokrój w średniej grubości plastry. Czerwoną cebulę posiekaj w cieniutkie półplastry.
  2. Teraz zajmij się tym, co tak wyróżnią panzanellę spośród innych sałatek: chlebem. Według Pascala Brodnickiego nie wystarczy jedynie go pokruszyć; trzeba go jeszcze odpowiednio nawilżyć. Zrób to w ten sposób: do głębokiego talerza wlej niewielką ilość octu i kilka łyżek oliwy z oliwek. Pokrojony w małe kawałki chleb przełóż teraz do tej miski, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  3. Czas na formowanie sałatki. W talerzu ułóż garść rukoli. Na niej połóż pokrojoną czerwoną cebulę, ogórka, czarne oliwki, nawilżony chleb i pomidora. Całość obficie skropl oliwą. Na koniec dodaj jeszcze kilka anchois i udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także