Błyskawiczna sałatka Pascala Brodnickiego. Sekretem jest "nawilżony chleb"

Pascal Brodnicki zademonstrował na swoim Instagramie, jak przygotowuje panzanellę — włoską sałatkę z Toskanii. Odrobina kreatywności, świeże warzywa, doświadczenie Brodnickiego i tajny składnik: nawilżony chleb, dały tu niesamowitą mieszankę, której efektem jest prawdziwe cudo na talerzu. Będzie w sam raz na cały sezon letni. 

ObrazekPascal Brodnicki zaprezentował tradycyjną sałatkę kuchni włoskiej - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Panzanella to tradycyjna sałatka Włochów, serwowana przede wszystkim w regionach Umbrii i Toskanii. Mieszkańcy Italii zwykle tworzą ją ze świeżych pomidorów, czerstwego chleba, cebuli i oliwy. A jaki patent na ten włoski klasyk ma Pascal Brodnicki? Jego autorska wersja panzanelli pojawiła się ostatnio na Instagramie, a my już wiemy, jaką sałatkę będziemy wcinać przez całe lato.

Obrazek
Pascal Brodnicki pokazał, jak wykorzystać czerstwy chleb - Pyszności; foto: Canva

"Proste składniki i pełnia smaku. Idealny przepis do wykorzystania resztek chleba" - rekomenduje swoje kulinarne dzieło Pascal Brodnicki. Czy polsko-francuski kucharz sprosta tradycyjnej kuchni włoskiej? Jego panzanella pod względem wizualnym spełnia wszystkie nasze wymogi. A co ze smakiem? Nie ma wyjścia, trzeba się przekonać na własnych... kubkach smakowych.

Pascal Brodnicki prezentuje panzanellę

Składniki:

             
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek,
  • kawałek czerstwego chleba,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 duży ogórek,
  • 1 duży pomidor,
  • garść czarnych oliwek,
  • kilka anchois
  • kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Pascal Brodnicki przypomniał, że chleb na panzanelli dobrze jest wcześniej nawilżyć - Pyszności; foto: Canva
     
  1. Warzywa dokładnie umyj. Ogórka i pomidora pokrój w średniej grubości plastry. Czerwoną cebulę posiekaj w cieniutkie półplastry.
  2. Teraz zajmij się tym, co tak wyróżnią panzanellę spośród innych sałatek: chlebem. Według Pascala Brodnickiego nie wystarczy jedynie go pokruszyć; trzeba go jeszcze odpowiednio nawilżyć. Zrób to w ten sposób: do głębokiego talerza wlej niewielką ilość octu i kilka łyżek oliwy z oliwek. Pokrojony w małe kawałki chleb przełóż teraz do tej miski, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  3. Czas na formowanie sałatki. W talerzu ułóż garść rukoli. Na niej połóż pokrojoną czerwoną cebulę, ogórka, czarne oliwki, nawilżony chleb i pomidora. Całość obficie skropl oliwą. Na koniec dodaj jeszcze kilka anchois i udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej