PoradyPascal Brodnicki wskazał największe błędy Polaków w kuchni. Numer 4 popełniamy niemal codziennie

Pascal Brodnicki wskazał największe błędy Polaków w kuchni. Numer 4 popełniamy niemal codziennie

Błędy w kuchni - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=EC1FNQeU75Q
Błędy w kuchni - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=EC1FNQeU75Q
14.10.2022 08:41

Błędy to normalność - zdarzają się każdemu, a popełniamy je niemal wszędzie, również w kuchni. Popularny kucharz, Pascal Brodnicki, wskazał największe błędy, jakie popełniamy w kuchni. Ta lista na pewno Was zaskoczy!

Człowiek uczy się na własnych błędach, dlatego wierzymy w to, że zaprezentowana przez Pascala Brodnickiego lista, pozwoli Wam stać się lepszym kucharzem lub kucharką, a samo gotowanie będzie o wiele prostsze i przyjemniejsze. Oto najważniejsze błędy, jakie popełniamy w kuchni.

#1. Dokładne mycie rąk

Zawsze przed gotowaniem należy umyć ręce, również między palcami. Higiena jest niezwykle ważna, bo łatwo o przenoszenie bakterii na potrawy, które przygotowujemy. Najlepiej użyć tu zwykłego lub antybakteryjnego mydła.

#2. Właściwy sposób rozmrażania

Zamrożone mięso - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrożone mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Błędy, jakie popełniamy w kuchni w tym przypadku to odmrażanie potraw w temperaturze pokojowej - w ten sposób najlepiej jest odmrażać ciasta i pieczywo. Resztę potraw i składników, najlepiej jest odmrażać w lodówce. Unikniemy zatrucia.

#3. Nie wkładaj gorących składników do lodówki lub zamrażarki

Częsty błąd, jaki popełniamy w kuchni to wkładanie gorących składników do lodówki lub zamrażarki. Podnosimy w ten sposób temperaturę w lodówce i psujemy pozostałe składniki, które się w niej znajdują.

#4. Błędy, jakie popełniamy w kuchni - zbyt duża ilość składników podczas smażenia

Podczas smażenia, według Pascala Brodnickiego, dodawanie zbyt dużej ilości składników, może wpłynąć na jakość dania. Zamiast efektu smażenia uzyskamy efekt duszenia. Składniki najlepiej jest dodawać stopniowo lub robić to na dwóch patelniach.

#5. Niedokładne czytanie przepisów

Przepisy na wyjątkowe dania, zazwyczaj czytamy pobieżnie i następnie powracamy do nich w trakcie przygotowania posiłków. Jest to kolejny z błędów, jakie popełniamy w kuchni. Przepis czytaj od początku do końca.

#6. Nie doceniamy termometru

Odpowiednia temperatura ma niezwykłe znaczenie, głównie jeśli chodzi o mięsa wołowe. Dobrze jest zastosować termometr kulinarny, dzięki któremu przygotujemy dobry karmel, czy mięso saute. Tego typu urządzenie kosztuje około 50 zł, a często o nim zapominamy.

#7. Nie przesiewamy mąki podczas pieczenia

Mąka - Pyszności; Foto Canva.com
Mąka - Pyszności; Foto Canva.com

Pascal Brodniki zwraca uwagę, że częstym błędem jest nieprzesiewanie mąki przed pieczeniem ciast i innych wypieków. Przesianie mąki spowoduje, że nie będzie w niej grudki, moli spożywczych. Sama mąka stanie się napowietrzone, co jest ważne, gdy pieczemy na przykład biszkopt.

#8. Dokładne stosowanie się do wskazówek w przepisie

Czytanie całości przepisów to jedno, ale dobrze jest również przywiązywać uwagę do wskazówek, które pojawiają się w przepisach. Czasem drobna uwaga może mieć naprawdę kluczowe znaczenie. Często robimy to "po swojemu", przez co smak potrawy jest zupełnie inny.

#9. Odpowiednie zasady grillowania

Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kratka grilla musi być odpowiednia rozgrzana - dopiero wtedy wrzucamy na nią mięsa lub warzywa. To podstawa udanych dań z grilla. Nie używajmy też widelca do przewracania mięsa - nakłuwając je, tłuszcz wypływa, a mięso staje się niesmaczne. Nie odwracaj potraw zbyt często.

#10. Nie myj mięsa pod bieżącą wodą

W ostatnim artykule wspominaliśmy, że mycie drobiu pod bieżącą wodą jest błędem. Mycie mięsa spowoduje, że bakterie znajdą się wszędzie. Dobrze jest je oczyszczać przy użyciu ręcznika papierowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube błędy, jakie popełniamy podczas smażenia naleśników:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także