W tym tatarze nie znajdziesz mięsa. Idealny na ciepłe dni

Jedni wprost przepadają za tatarem, inni nie wyobrażają sobie jedzenia surowego mięsa. Szczególnie ryzykowne może być to latem, gdy temperatury są wysokie. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na orzeźwiający wegetariański tatar. Na porcję skuszą się nawet najbardziej zagorzali mięsożercy.

Tatar bez mięsa - PysznościTatar bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tatar króluje na wielu imprezach, jednak nie każdy chętnie po niego sięga. Jeśli szukasz lekkiej, zdrowej i smacznej alternatywy dla tego dania, sięgnij po przepis na pyszny tatar z pomidorów. To idealna propozycja dla wegetarian, ale z pewnością zachwyci również miłośników tradycyjnych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Wegetariański tatar z pomidorów

Tatar wegetariański z pomidorów to doskonały przykład, jak czerpać inspirację z tradycyjnej kuchni, tworząc zupełnie nowe odsłony warzywnych przysmaków. Świetnie sprawdzi się w upalne dni - po wyjęciu z lodówki jest orzeźwiający, a przy tym lekki i pyszny. Tatar z pomidora to doskonały pomysł na przystawkę, lunch, a nawet kolację. To danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości i udowodni, że kuchnia roślinna może być równie pyszna i interesująca jak potrawy mięsne.

Tatar z pomidorów - Pyszności
Tatar z pomidorów - Pyszności © Adobe Stock

Przygotowanie tatara z pomidora jest banalnie proste - wystarczy pokroić pomidory, doprawić do smaku i połączyć z ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować go na tostach, krakersach lub liściach sałaty, a także wykorzystać jako farsz do tart lub wrapów.

Składniki:

  • 2-3 duże pomidory,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • sól i pieprz do smaku.
  • opcjonalnie: awokado, orzeszki piniowe.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekaj, kapary posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj pomidory, cebulę, kapary, pietruszkę, bazylię i czosnek.
  4. Dodaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dorzucić również pokrojone w kostkę awokado i orzeszki piniowe.
  5. Przed podaniem schłodź tatar w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj z grzankami, krakersami lub liśćmi sałaty. Dla bardziej pikantnego smaku dodaj szczyptę płatków chili lub papryczki jalapeno. Całość możesz wykończyć łyżką serka śmietankowego z ziołami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników