W tym tatarze nie znajdziesz mięsa. Idealny na ciepłe dni

Jedni wprost przepadają za tatarem, inni nie wyobrażają sobie jedzenia surowego mięsa. Szczególnie ryzykowne może być to latem, gdy temperatury są wysokie. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na orzeźwiający wegetariański tatar. Na porcję skuszą się nawet najbardziej zagorzali mięsożercy.

Tatar bez mięsa - PysznościTatar bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tatar króluje na wielu imprezach, jednak nie każdy chętnie po niego sięga. Jeśli szukasz lekkiej, zdrowej i smacznej alternatywy dla tego dania, sięgnij po przepis na pyszny tatar z pomidorów. To idealna propozycja dla wegetarian, ale z pewnością zachwyci również miłośników tradycyjnych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Wegetariański tatar z pomidorów

Tatar wegetariański z pomidorów to doskonały przykład, jak czerpać inspirację z tradycyjnej kuchni, tworząc zupełnie nowe odsłony warzywnych przysmaków. Świetnie sprawdzi się w upalne dni - po wyjęciu z lodówki jest orzeźwiający, a przy tym lekki i pyszny. Tatar z pomidora to doskonały pomysł na przystawkę, lunch, a nawet kolację. To danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości i udowodni, że kuchnia roślinna może być równie pyszna i interesująca jak potrawy mięsne.

Tatar z pomidorów - Pyszności
Tatar z pomidorów - Pyszności © Adobe Stock

Przygotowanie tatara z pomidora jest banalnie proste - wystarczy pokroić pomidory, doprawić do smaku i połączyć z ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować go na tostach, krakersach lub liściach sałaty, a także wykorzystać jako farsz do tart lub wrapów.

Składniki:

  • 2-3 duże pomidory,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • sól i pieprz do smaku.
  • opcjonalnie: awokado, orzeszki piniowe.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekaj, kapary posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj pomidory, cebulę, kapary, pietruszkę, bazylię i czosnek.
  4. Dodaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dorzucić również pokrojone w kostkę awokado i orzeszki piniowe.
  5. Przed podaniem schłodź tatar w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj z grzankami, krakersami lub liśćmi sałaty. Dla bardziej pikantnego smaku dodaj szczyptę płatków chili lub papryczki jalapeno. Całość możesz wykończyć łyżką serka śmietankowego z ziołami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo