W tym tatarze nie znajdziesz mięsa. Idealny na ciepłe dni

Jedni wprost przepadają za tatarem, inni nie wyobrażają sobie jedzenia surowego mięsa. Szczególnie ryzykowne może być to latem, gdy temperatury są wysokie. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na orzeźwiający wegetariański tatar. Na porcję skuszą się nawet najbardziej zagorzali mięsożercy.

Tatar bez mięsa - PysznościTatar bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tatar króluje na wielu imprezach, jednak nie każdy chętnie po niego sięga. Jeśli szukasz lekkiej, zdrowej i smacznej alternatywy dla tego dania, sięgnij po przepis na pyszny tatar z pomidorów. To idealna propozycja dla wegetarian, ale z pewnością zachwyci również miłośników tradycyjnych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Wegetariański tatar z pomidorów

Tatar wegetariański z pomidorów to doskonały przykład, jak czerpać inspirację z tradycyjnej kuchni, tworząc zupełnie nowe odsłony warzywnych przysmaków. Świetnie sprawdzi się w upalne dni - po wyjęciu z lodówki jest orzeźwiający, a przy tym lekki i pyszny. Tatar z pomidora to doskonały pomysł na przystawkę, lunch, a nawet kolację. To danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości i udowodni, że kuchnia roślinna może być równie pyszna i interesująca jak potrawy mięsne.

Tatar z pomidorów - Pyszności
Tatar z pomidorów - Pyszności © Adobe Stock

Przygotowanie tatara z pomidora jest banalnie proste - wystarczy pokroić pomidory, doprawić do smaku i połączyć z ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować go na tostach, krakersach lub liściach sałaty, a także wykorzystać jako farsz do tart lub wrapów.

Składniki:

  • 2-3 duże pomidory,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • sól i pieprz do smaku.
  • opcjonalnie: awokado, orzeszki piniowe.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekaj, kapary posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj pomidory, cebulę, kapary, pietruszkę, bazylię i czosnek.
  4. Dodaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dorzucić również pokrojone w kostkę awokado i orzeszki piniowe.
  5. Przed podaniem schłodź tatar w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj z grzankami, krakersami lub liśćmi sałaty. Dla bardziej pikantnego smaku dodaj szczyptę płatków chili lub papryczki jalapeno. Całość możesz wykończyć łyżką serka śmietankowego z ziołami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm