W PRL-u był daniem luksusowym i z najlepszego mięsa. Dziś ludzie się na niego wzdrygają

To danie było kiedyś prawdziwym przysmakiem i wyznacznikiem luksusu. Dziś wiele osób unika go jak ognia. A to duży błąd, bo przyrządzony w odpowiedni sposób tatar może być prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Z tych kilku składników może powstać coś pysznegoZ tych kilku składników może powstać coś pysznego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christin Klose
Marzena Pęcak

Dziś zabieram cię w podróż kulinarną do okresu PRL-u. Na pewno zgodzisz się, że w kuchni tamtego okresu można znaleźć całą masę smacznych dań, do których lubimy wracać nawet po wielu latach. 

Z drugiej strony są też przepisy, które kiedyś uznawane były za rarytas, a dzisiaj mało kto się na nie decyduje. Dobrym przykładem jest tutaj tatar, który dla wielu osób stanowi nie lada wyzwanie, aby się z nim ostatecznie zmierzyć. Tylko czy to słuszne podejście? Może w ten sposób tracimy możliwość odkrycia nowych i ciekawych smaków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Tatar nie musi być taki straszny

Sama wychodzę z założenia, że kuchnia to miejsce, gdzie powinniśmy eksperymentowaćotwierać się na nowe smaki. Wiem to najlepiej z własnego doświadczenia, bo bardzo długo zapierałam się przed spróbowaniem sushi. Zawsze wolałam jedzenie na ciepło, a forma sushi po prostu do mnie jakoś nie przemawiała. Jednak kiedy w końcu się przełamałam i spróbowałam egzotycznego dla mnie posiłku, byłam w siódmym niebie. Od tamtej pory sushi to jedno z moich ulubionych dań. 

W przypadku tatara wydaje mi się, że główne obawy wiążą się ze spożyciem surowego mięsa. I oczywiście należy pamiętać, że musimy zachować tu wszelkie środki ostrożności. Mięso musi być przede wszystkim świeżepochodzić ze sprawdzonego źródła. Dobrze też wiedzieć, w jaki sposób je przygotować i podać, aby smakowało jak najlepiej. I już za moment sam się o tym przekonasz, bo gotowa receptura już na ciebie czeka.

Tatar w okresie PRL-u był uznawany za luksusowe danie
Tatar w okresie PRL-u był uznawany za luksusowe danie © Adobe Stock | yanek

Jak przygotować smacznego tatara krok po kroku?

Składniki:

  • 180 g polędwicy wołowej,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • ¾ łyżki oleju,
  • dodatki: surowe żółtko, posiekana cebula, ogórki kiszone oraz marynowane grzyby,
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od drobnego posiekana mięsa. Możesz również je zmielić w maszynce do mięsa
  2. Następnie połącz je z przyprawamiolejem, po czym dokładnie wymieszaj. 
  3. Z powstałej mieszanki uformuj małą kopułę i zajmij się dodatkami. Drobno posiekaj cebulę, marynowane grzyby, ogórki kiszone oraz natkę pietruszki. 
  4. Nie zapomnij też o jajku. Z racji, że do przepisu potrzebne jest jajko w surowej formie, najpierw sparz dokładnie skorupkę wrzątkiem. Dopiero po takim działaniu możesz oddzielić żółtko od białka. 
  5. W mięsnej kopule zrób małe wgłębienie na żółtko. Pozostałe składniki rozsyp dookoła. Na koniec posyp tatara świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟