Wieprzowe szaszłyki na grilla to nie lada gratka dla prawdziwych fanów mięsnych kęsków
Przygotowujesz grilla i szukasz ciekawych pomysłów na przepisy z mięsnym akcentem? Koniecznie zrób wieprzowe szaszłyki, które znikają w mgnieniu oka. Są tak dobre, że dosłownie nikt nie potrafi się im oprzeć.
03.05.2024 | aktual.: 03.05.2024 20:40
W tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich podczas wspólnego grillowania. A wszystko za sprawą genialnego przepisu na oryginalne szaszłyki, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Znajdziesz na nich naprawdę sporą dawkę mięsa, dlatego miłośnicy takich smaków z pewnością będą zachwyceni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W skład genialnych szaszłyków wchodzi karkówka wieprzowa, którą przygotujesz i podasz w dwóch wersjach. Co więcej, w przepisie nie zabraknie słoniny, warzywnych akcentów oraz aromatycznych przypraw. Stworzona w ten sposób mieszanka zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Po prostu nie sposób się jej oprzeć.
Zrób wieprzowe szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- 800 g słoniny,
- 1 cebula,
- 2 zielone papryczki chili,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki przyprawy do grilla.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania słoniny. W tym celu dzielę ją na dwa płaty o grubości 1 cm. Następnie przykrywam je folią spożywczą i dodatkowo rozbijam przy pomocy tłuczka do mięsa.
Krok 2. Następnie zajmuję się karkówką. Kawałek mięsa dzielę na dwa płaty o grubości 1 cm. Pozostałą część karkówki zachowuję na później, bo jeszcze się przyda. Zaś płaty, podobnie jak w przypadku słoniny, rozbijam dodatkowo przy użyciu tłuczka.
Krok 3. Kawałki karkówki, które zostały, mielę w maszynce do mięsa.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Przy pomocy robota kuchennego siekam drobno cebulę, papryczki, czosnek oraz natkę pietruszki.
Powstałą mieszankę łączę z wcześniej zmielonym mięsem. Do miski wrzucam również przyprawy: słodką paprykę, mielony kminek, ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Zawartość miski mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej łopatki.
Krok 5. Na blacie kuchennym układam deskę z płatem słoniny. Posypuję ją przyprawą do grilla. Kolejną warstwę tworzę z rozbitej karkówki.
Krok 6. Na następny poziom składa się mieszanka mięsa mielonego z dodatkami. Na niej ląduje płat karkówki, kolejna porcja przyprawy do grilla oraz płat słoniny.
Gotową konstrukcję przykrywam drugą deską do krojenia i wstawiam całość do lodówki na 3 godziny.
Krok 7. Po wyjęciu z lodówki dzielę całą konstrukcję na mniejsze kwadraty, po czym nabijam je na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane przekąski grilluję z każdej strony po ok. 10 minut.
Krok 8. Gotowe szaszłyki serwuję ze świeżą natką pietruszki w posiekanej wersji. I to wszystko, smacznego!