Zrób na majówkę cebulowe miseczki z kaszanką. Wszyscy będą zachwyceni
Jak majówka, to i spotkanie z bliskimi przy grillu. Dlatego też przychodzę z genialną propozycją na pyszną przekąskę w ciekawym wydaniu. Kaszanka w cebuli jest taka smaczna, że nikt się jej nie oprze.
29.04.2024 | aktual.: 29.04.2024 14:56
Kiedy za oknem robi się ciepło i zielono, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Podczas tego typu spotkań nie brakuje wspólnego grillowania. I oczywiście na rozgrzanym ruszcie można znaleźć całą masę smacznych kęsków.
W tym roku chciałabym jednak zachęcić cię do przetestowania czegoś zupełnie nowego. Zamiast smażonej kiełbasy, karkówki w marynacie czy szaszłyków postaw na bardzo oryginalną i jednocześnie przepyszną przekąskę z cebulą. Jak się okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby z tego niepozornego warzywa przygotować miseczki z pyszną zawartością. Postaw na kombinację kaszanki, jabłka, musztardy oraz oscypka, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz bliskich genialnym przepisem prosto z grilla. Cebulowe miseczki z kaszanką mają w sobie to "coś"
Składniki:
- 4 duże cebule,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 360 g kaszanki,
- 1 łyżka musztardy,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 2 oscypki.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania cebulowych miseczek. W tym celu odcinam górną część, po czym usuwam całą zawartość każdego warzywa.
Krok 2. Usuniętych elementów oczywiście nie marnuję. Wręcz przeciwnie, drobno je szatkuje i podsmażam na dobrze natłuszczonej i nagrzanej patelni. Kiedy cebula nabiera już złotych rumieńców, na patelnię dodaję również pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz majeranek.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo po chwili do kuchennego gadżetu wrzucam również podzieloną na mniejsze kawałki kaszankę, musztardę, sól oraz pieprz.
Krok 4. Dokładnie mieszam zawartość patelni, po czym zdejmuję ją z patelni. I farsz do przyszłych miseczek jest już gotowy. Teraz wystarczy przełożyć go do wydrążonych wcześniej cebul.
Krok 5. Przygotowane w ten sposób miseczki umieszczam na grillu i piekę je w ten sposób przez 20 minut.
Krok 5. Do przepisu wykorzystuję również oscypki. Najpierw ścieram je na tarce na dużych oczkach, po czym posypuję miseczki na grillu i piekę je jeszcze przez 3-4 minut.
Krok 6. Upieczone miseczki z pyszną zawartością dekoruję przy pomocy świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także