Potrawy z grilla z nutą innowacji. Tradycyjne i wege alternatywy dla każdego
Grill to domena nie tylko miłośników soczystych steków i kiełbasek. Wiosenno-letni czas to idealna okazja, by odkryć bogactwo smaków, które oferują nam nie tylko mięsne przysmaki, ale również opcje wegetariańskie i wegańskie z rusztu. Dzięki odpowiednim produktom, świeżym warzywom i odrobinie fantazji grill może stać się prawdziwą ucztą dla każdego – bez względu na preferencje kulinarne.
25.04.2024 08:02
Odkryj magię grillowanych warzyw i owoców
Zacznijmy od skarbów, które oferuje nam natura. Świeże warzywa i owoce od sprawdzonych sprzedawców, np. ze świetnie zaopatrzonego Zieleniaka Netto to prawdziwe must have. Grillowanie pozwala uwolnić i spotęgować ich naturalne aromaty, co sprawia, że mogą stać się gwiazdami wieczoru.
Odkryj, jak grillowana papryka, pieczarki, cukinia czy nawet brokuły zyskują zupełnie nowy wymiar, stając się delikatnie słodkie, chrupkie z wędzonym posmakiem. Niekwestionowany król ognisk – ziemniak - także na ruszcie czuje się wyśmienicie! Wystarczy go umyć i ponacinać, w nacięcia powkładać pokrojone ząbki czosnku, przyprawić do smaku, polać oliwą z oliwek, zawinąć w folię aluminiową i umieścić na grillu. Większego twista smakowego zapewni owinęcie ugotowanego wcześniej w mundurku ziemniaka w boczek. Tuż obok umieść szparagi w boczku! Efekt wow i prawdziwa bomba dla kubków smakowych gwarantowane. Zwłaszcza, jeżeli sięgniesz po boczek najwyższej jakości, jak Mistrz Rohus Boczek w plastrach dostępny w Netto.
A co powiesz na grillowane owoce? Brzoskwinie, nektarynki czy śliwki z rusztu posypane odrobiną soli morskiej i podane z kropelką balsamico mogą być nie tylko dodatkiem do dań, ale samodzielnym, eleganckim deserem.
Tofu: nie tylko dla wegan
Tofu to doskonała alternatywa dla mięsa. Dzięki temu roślinnemu zamiennikowi mięsa, grill staje się miejscem spotkania dla wszystkich - zarówno miłośników tradycyjnych smaków mięsnych, jak i entuzjastów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Możesz przyrządzić je w prosty sposób, marynując w ulubionych przyprawach czy sosach. Co istotne - grilowane tofu nabiera wspaniałej, dymnej nuty i może być serwowane np. w formie burgerów, samodzielnego dania czy dodatek do świeżych sałatek z mixów ciętych sałat. Tak te ostatnie, jak i tofu najwyższej jakości znajdziecie w Netto. Polecamy zwrócić uwagę zwłaszcza na tofu wędzone i naturalne Happy Vege – oba doskonale odnajdą się na ruszcie. Podczas grillowania nabiorą delikatnej, chrupiącej skórki na zewnątrz, a w środku pozostaną miękkie i soczyste.
Oto kilka przykładów pysznego wykorzystania grillowanego tofu:
- szaszłyki z tofu z warzywami - kawałki tofu marynowane w przyprawach, przeplatane z kawałkami papryki, cebuli, cukinii, grzybów czy innych ulubionych warzyw, które nadają szaszłykom wyjątkowego smaku i koloru;
- tofu z grilla z sałatką owocową - grillowane plastry tofu podane z sezonowymi owocami, takimi jak ananasy, mango czy arbuz, stanowią lekką i orzeźwiającą potrawę idealną na gorące dni;
- burger z tofu - kotlety z grillowanego tofu w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem to alternatywa dla tradycyjnego burgera mięsnego, która zachwyca smakiem i wartościami odżywczymi;
- sałatka z grillowanym tofu - kawałki tofu grillowane na chrupko, podane na świeżym liściu sałaty z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka z dressingiem balsamicznym stworzą lekką i sycącą sałatkę na letni obiad.
Nie zapominamy o mięsożercach! Tradycyjnie nie musi być NUDNO
Oczywiście mamy też coś dla miłośników tradycyjnych grillowych smaków, którzy dań z rusztu nie wyobrażają sobie bez mięsnych klasyków gatunku, jak karkówka, kurczak czy kiełbasa! W takim wypadku należy pamiętać przede wszystkim, by sięgać po produkty najwyższej jakości, jak Karkówka w marynacie grillowej czy Boczek rolowany wieprzowy w marynacie od Grill Bar albo Mistrz Rohus Kiełbasa Śląska – wszystkie dostępne w Netto.
Grill ma być zarówno pyszny, jak i prosty oraz szybki w przygotowaniu. I nawet te najprostsze rozwiązana nie muszą być nudne! Zaserwuj piersi z kurczaka w nieco odmiennej odsłonie. Ten przepis na grilla zachwyci nawet osoby, które zwykle nie przepadają za drobiem. Soczysty filet, przygotowany w ten sposób, rozpływa się w ustach. Dodatek salsy z awokado, natki pietruszki i pomidorów nadaje potrawie świeży, letni charakter. Wystarczy posmarować kurczaka oliwą, posypać ziołami i zamarynować. Następnie połóż go na rozgrzany ruszt lub patelnię i danie jest gotowe. Karkówka, podobnie jak szaszłyki czy kiełbaski, to absolutny hit na grillu. Pamiętaj jednak, że aby mięso było kruche i soczyste, warto pozwolić mu wcześniej przesiąknąć aromatem przypraw i marynaty. Kotlety dobrze jest grillować krótko, aby zachować sok w mięsie. W efekcie potrawa będzie dużo smaczniejsza. Podawana z sosem tzatziki na bazie jogurtu naturalnego, zielonego ogórka oraz świeżego pieczywa lub pieczonymi ziemniakami, będzie aromatyczna i lekka.
Możesz też zaskoczyć mięsożerców serwując… krewetki. NAVITO Krewetki surowe, które kupisz w Netto doskonale nadają się do grillowania i mogą być wyjątkowym dodatkiem do letnich potraw. Jak to zrobić?
Zaczynając od surowych krewetek należy najpierw je oczyścić, usuwając jelita. Można to zrobić delikatnie przecinając grzbiet krewetki nożem i wyciągając jelito. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Możesz marynować krewetki przed grillowaniem w ulubionych przyprawach lub po prostu skropić je oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem. Grilluje się je z każdej strony aż się zarumienią i będą różowe. Staraj się nie przegrzewać ich, ponieważ mogą stać się gumowate i stracić swoją delikatność. Podawaj skropione sokiem z cytryny lub z sosem czosnkowym jako przystawkę lub dodatek do sałatek.
Pamiętaj, że grill to wspaniała okazja do eksperymentowania z różnorodnymi smakami i teksturami. Niezależnie od tego, czy jesteś zagorzałym mięsożercą, wegetarianinem czy weganinem, produkty od Happy Vege i Zieleniaka oraz wybór mięs od Grill Bar i Mistrz Rohus dostępne w Netto zaspokoją każde kulinarne potrzeby. Niech ten sezon grillowy będzie pełen smakowych odkryć i zdrowych alternatyw!