Moja kaszanka z grilla zawsze pękała podczas pieczenia. Tata dał mi jedną radę i teraz wychodzi idealna

Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy, wiele osób przypomina sobie o naszej swojskiej kaszance. Nie inaczej jest w moim domu - gości ona niemal zawsze na ruszcie. Nieraz zdarzało mi się, że kaszanka pękała podczas grillowania. Mój tata, mistrz rusztu, zdradził mi swój patent, dzięki któremu problem zniknął raz na zawsze.

Przepis na kaszankę z grillaPrzepis na kaszankę z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż wygląda niepozornie, to może wzbudzać skrajne emocje. Jedni kaszankę uwielbiają, inni na sam widok krzywią się z niesmakiem. W moim domu zdecydowana większość należy do tej pierwszej grupy, więc chętnie wrzucamy ją na ruszt. Warto dać kaszance drugą szansę - odpowiednio przygotowana jest naprawdę smaczna i do tego jeszcze zdrowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

Jedz kaszankę na zdrowie

Mimo że traktowana jest jako produkt drugiej kategorii, to poza walorami smakowymi ma również właściwości odżywcze, które dodatkowo zachęcają do jedzenia. Kaszanka zawiera więcej żelaza niż inne popularne produkty mięsne, takie jak wołowina czy wieprzowina. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu w organizmie i zapobiega anemii. Zawiera również cynk i witaminy z grupy B. To zasługa obecnośco kaszy jęczmiennej lub gryczanej, które są bazą tego wyrobu.

Kaszanka - Pyszności
Kaszanka - Pyszności © Canva | Photography By Tonelson

Kaszanka jest jednak daniem dość kalorycznym i tłustym, dlatego też warto zachować umiar. W moim domu do grillowanej kaszanki podaje się świeżą, lekką sałatkę.

Jak grillować kaszankę?

Wiemy już, że po kaszankę warto jestem czasem sięgnąć. Wyzwaniem może być jednak jej przygotowanie - bywa kapryśna i lubi pękać na ruszcie pod wpływem wysokiej temperatury. Mój tata znalazł jednak rozwiązanie tego problemu i za każdym razem przygotowuje kaszankę idealną.

Kaszanka - Pyszności
Kaszanka - Pyszności © Canva | Nirad

Kaszanki nie należy grillować na zbyt silnym ogniu, gdyż może to doprowadzić do jej popękania i wysuszenia. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie tradycyjnego grilla rozgrzanego do średniej temperatury. W takich warunkach kaszanka będzie piekła się równomiernie, zachowując soczystość i aromat. To właśnie zbyt wysoka temperatura powoduje pękanie.

Czas grillowania kaszanki to około 15 minut, ale może się on różnić w zależności od grubości i wielkości produktu. Sekretem idealnej kaszanki z grilla jest częste obracanie. Dzięki temu kaszanka będzie równomiernie z każdej strony opiekać się, a jej skórka nabierze apetycznej chrupkości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca