Do tej pory krzywiłam się na widok kaszanki. Spróbowałam jej w tej wersji i już nie chcę jeść nic innego
Kaszanka z grilla stanie się hitem tego sezonu. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, gotowa receptura już na ciebie czeka. Nie zwlekaj więc i od razu zabieraj się do pracy!
07.04.2024 15:37
Za oknem w końcu piękna pogoda, a wraz z nią rusza powoli sezon grillowy. To idealny moment, aby spędzić trochę czasu ze swoimi bliskimi na świeżym powietrzu. Oczywiście tego typu spotkania nie mogą obejść się bez pysznego jedzenia.
A skoro o nim już mowa, to w tym roku możesz zaskoczyć rodzinę wyjątkowym kęskiem prosto z grilla. Na rozgrzany ruszt oprócz tradycyjnej kiełbasy, karkówki oraz kolorowych szaszłyków wrzuć kaszankę w ciekawej wersji, a na pewno nie pożałujesz. Wszyscy będą zajadać się nią ze smakiem. Jak ją przygotować i podać? Już śpieszę z odpowiedziami!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego kaszanka?
Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji na przygotowanie kaszanki z grilla, chciałabym wspomnieć o jednym fakcie. Sama do niedawna unikałam kaszanki jak ognia. Jakoś nie potrafiłam się do niej przekonać. Wszystko jednak zmieniło się, kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej właśnie prosto z grilla.
Okazało się, że kaszanka z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Co więcej, jej przygotowanie na grillu jest bajecznie proste, dlatego też z przepisem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Ogromnym plusem samej receptury jest również fakt, że gotowe danie podasz w ciekawej formie. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć. Nie ma więc co zwlekać, tylko od razu zaplanować grillowe menu w taki sposób, aby na liście zakupów znalazła się kaszanka i inne potrzebne dodatki.
Zobacz także
Kaszanka z grilla — jak ją przygotować?
Składniki:
- 800 g kaszanki,
- 2 jabłka,
- 100 g suszonych śliwek,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy według uznania: sól, pieprz, suszony majeranek,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Najpierw delikatnie natnij każdą kaszankę, po czym pozbądź się cienkiego jelita.
- Po usunięciu osłonki rozgnieć kaszanki przy pomocy łyżki lub widelca.
- Następnie dodaj do miski: pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz suszone śliwki. Nie zapomnij też o posiekanej drobno cebuli oraz ząbkach czosnku.
- Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku przy pomocy przypraw.
- Kiedy uzyskasz zadowalające efekty, przełóż część mieszanki na kawałek papieru do pieczenia. Z każdego takiego elementu uformuj mały rulonik, który następnie powinien zostać zabezpieczony dodatkowo folią aluminiową.
- Tak przygotowane kaszanki piecz na rozgrzanym grillu ok. 30 minut.
- Przed podaniem natnij każde zawiniątko w taki sposób, aby powstała mała łódeczka. Zawartość posyp świeżą natką pietruszki i od razu serwuj gościom. Smacznego!