Do tej pory krzywiłam się na widok kaszanki. Spróbowałam jej w tej wersji i już nie chcę jeść nic innego

Kaszanka z grilla stanie się hitem tego sezonu. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, gotowa receptura już na ciebie czeka. Nie zwlekaj więc i od razu zabieraj się do pracy!

Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdegoKaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Za oknem w końcu piękna pogoda, a wraz z nią rusza powoli sezon grillowy. To idealny moment, aby spędzić trochę czasu ze swoimi bliskimi na świeżym powietrzu. Oczywiście tego typu spotkania nie mogą obejść się bez pysznego jedzenia.

A skoro o nim już mowa, to w tym roku możesz zaskoczyć rodzinę wyjątkowym kęskiem prosto z grilla. Na rozgrzany ruszt oprócz tradycyjnej kiełbasy, karkówki oraz kolorowych szaszłyków wrzuć kaszankę w ciekawej wersji, a na pewno nie pożałujesz. Wszyscy będą zajadać się nią ze smakiem. Jak ją przygotować i podać? Już śpieszę z odpowiedziami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Dlaczego kaszanka?

Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji na przygotowanie kaszanki z grilla, chciałabym wspomnieć o jednym fakcie. Sama do niedawna unikałam kaszanki jak ognia. Jakoś nie potrafiłam się do niej przekonać. Wszystko jednak zmieniło się, kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej właśnie prosto z grilla

Okazało się, że kaszanka z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Co więcej, jej przygotowanie na grillu jest bajecznie proste, dlatego też z przepisem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Ogromnym plusem samej receptury jest również fakt, że gotowe danie podasz w ciekawej formie. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć. Nie ma więc co zwlekać, tylko od razu zaplanować grillowe menu w taki sposób, aby na liście zakupów znalazła się kaszanka i inne potrzebne dodatki.

Kaszanka z grilla — jak ją przygotować?

Składniki:

  • 800 g kaszanki,
  • 2 jabłka,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, suszony majeranek,
  • natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie kaszanki na grilla zajmie ci dosłownie 20 minut
Przygotowanie kaszanki na grilla zajmie ci dosłownie 20 minut © Licencjodawca | Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw delikatnie natnij każdą kaszankę, po czym pozbądź się cienkiego jelita
  2. Po usunięciu osłonki rozgnieć kaszanki przy pomocy łyżki lub widelca.
  3. Następnie dodaj do miski: pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz suszone śliwki. Nie zapomnij też o posiekanej drobno cebuli oraz ząbkach czosnku
  4. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku przy pomocy przypraw. 
  5. Kiedy uzyskasz zadowalające efekty, przełóż część mieszanki na kawałek papieru do pieczenia. Z każdego takiego elementu uformuj mały rulonik, który następnie powinien zostać zabezpieczony dodatkowo folią aluminiową
  6. Tak przygotowane kaszanki piecz na rozgrzanym grillu ok. 30 minut
  7. Przed podaniem natnij każde zawiniątko w taki sposób, aby powstała mała łódeczka. Zawartość posyp świeżą natką pietruszki i od razu serwuj gościom. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca