Na jej widok wiele osób krzywi się z niesmakiem. To ogromny błąd

Kaszanka to przysmak, wokół którego krąży wiele kontrowersji. Jedni zajadają się nią w sezonie grillowym, inni z kolei na sam widok odwracają wzrok. Mimo licznych kontrowersji nie można pominąć faktu, że to naprawdę bardzo zdrowy smakołyk.

Kaszanka - PysznościKaszanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Photography By Tonelson
Ewa Malinowska

Kaszana, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na kaszy - jęczmiennej lub gryczanej. Do tego dochodzą podroby, najczęściej w postaci skrawków skóry wieprzowej i wątróbki. Całość doprawiana jest pieprzem, majerankiem i zielem angielskim. Brzmi kontrowersyjnie, ale znajduje całą rzeszę fanów. Nie tylko smak jest tu ważny, bo okazuje się, że sama kaszanka może być naprawdę zdrową przekąską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Czy kaszanka jest zdrowa?

Kaszana to nie tylko smaczne, ale i wartościowe danie. Jest bogata w żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Stanowi również dobre źródło białka i tłuszczu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, kaszanka bywa określana mianem polskiego superfoodu.

kaszanka, kasza, BINARY<(9) bytes>, danie, jedzenie, kiszka, BINARY<(8) bytes>, BINARY<(10) bytes>, BINARY<(6) bytes>, grill, smażenie, krew, BINARY<(7) bytes>, deska, drewno, pomidory, czosnek, bazylia
Kaszanka © Adobe Stock | ©robert6666 - stock.adobe.com

Kaszana słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości żelaza hemowego, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jest ono niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i zapewnia transport tlenu do wszystkich organów i mięśni. Żelazo hemowe, które znajduje się w kaszance, jest zdecydowanie lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe z roślin. Oznacza to, że jedząc kaszankę, dostarczamy organizmowi żelaza w formie, która jest łatwiej i efektywniej wykorzystywana.

Sposób na kaszę

Jednym z głównych i najbardziej wyczuwalnych składników tego wyrobu jest oczywiście kasza. Kasza gryczana jest bogata w witaminy z grupy B, cynk, magnez i potas. Błonnik zawarty w kaszy zapewnia uczucie sytości i reguluje wypróżnienia.

kaszanka
kaszanka © Getty Images

Jak wybrać dobrą kaszankę?

Podstawą dobrej kaszanki są podroby i kasza (gryczana lub jęczmienna). Szukaj produktów, w których te składniki stanowią zdecydowaną większość. Unikaj kaszanek z dużą ilością sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku i barwniki. Zwróć również uwagę na zawartość tłuszczu. Im jest niższa, tym lepiej i zdrowiej.

Kaszanka
Kaszanka © fot. Pixabay

Świeża kaszanka powinna być sprężysta i delikatnie miękka pod naciskiem palca. Zbyt twarda kaszanka może oznaczać, że jest ona wysuszona lub zawiera nieświeże składniki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀