PoradyNa jej widok wiele osób krzywi się z niesmakiem. To ogromny błąd

Na jej widok wiele osób krzywi się z niesmakiem. To ogromny błąd

Kaszanka to przysmak, wokół którego krąży wiele kontrowersji. Jedni zajadają się nią w sezonie grillowym, inni z kolei na sam widok odwracają wzrok. Mimo licznych kontrowersji nie można pominąć faktu, że to naprawdę bardzo zdrowy smakołyk.

Kaszanka - Pyszności
Kaszanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Photography By Tonelson

06.03.2024 | aktual.: 06.03.2024 11:37

Kaszana, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na kaszy - jęczmiennej lub gryczanej. Do tego dochodzą podroby, najczęściej w postaci skrawków skóry wieprzowej i wątróbki. Całość doprawiana jest pieprzem, majerankiem i zielem angielskim. Brzmi kontrowersyjnie, ale znajduje całą rzeszę fanów. Nie tylko smak jest tu ważny, bo okazuje się, że sama kaszanka może być naprawdę zdrową przekąską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy kaszanka jest zdrowa?

Kaszana to nie tylko smaczne, ale i wartościowe danie. Jest bogata w żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Stanowi również dobre źródło białka i tłuszczu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, kaszanka bywa określana mianem polskiego superfoodu.

Kaszanka
Kaszanka© Adobe Stock | ©robert6666 - stock.adobe.com

Kaszana słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości żelaza hemowego, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jest ono niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i zapewnia transport tlenu do wszystkich organów i mięśni. Żelazo hemowe, które znajduje się w kaszance, jest zdecydowanie lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe z roślin. Oznacza to, że jedząc kaszankę, dostarczamy organizmowi żelaza w formie, która jest łatwiej i efektywniej wykorzystywana.

Sposób na kaszę

Jednym z głównych i najbardziej wyczuwalnych składników tego wyrobu jest oczywiście kasza. Kasza gryczana jest bogata w witaminy z grupy B, cynk, magnez i potas. Błonnik zawarty w kaszy zapewnia uczucie sytości i reguluje wypróżnienia.

kaszanka
kaszanka© Getty Images

Jak wybrać dobrą kaszankę?

Podstawą dobrej kaszanki są podroby i kasza (gryczana lub jęczmienna). Szukaj produktów, w których te składniki stanowią zdecydowaną większość. Unikaj kaszanek z dużą ilością sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku i barwniki. Zwróć również uwagę na zawartość tłuszczu. Im jest niższa, tym lepiej i zdrowiej.

Kaszanka
Kaszanka© fot. Pixabay

Świeża kaszanka powinna być sprężysta i delikatnie miękka pod naciskiem palca. Zbyt twarda kaszanka może oznaczać, że jest ona wysuszona lub zawiera nieświeże składniki.

Wybrane dla Ciebie