Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Gdy mam ochotę na pyszne, jednogarnkowe danie, najchętniej przygotowuję fasolkę po bretońsku. Ostatnio do sosu dodałam pewien składnik, który wspaniale dopełnił smak dania, a cały gar zniknął w mgnieniu oka.
Chyba każdy lubi fasolkę po bretońsku. Jest prosta w przygotowaniu, powstaje z tanich i łatwo dostępnych składników, a przy tym smakuje wybornie. Czasem do gara dorzucam składniki, które sprawiają, że danie staje się nieco zdrowsze lub jeszcze smaczniejsze. Jedni eksperymentują z przyprawami, inni z mięsem, ale ja wiem, że nic nie działa tak dobrze jak wytrawne czerwone wino.
Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe z żółtym serem
Fasolka z aromatycznym dodatkiem
Istnieje wiele sposobów, by wzbogacić smak fasolki po bretońsku, ale nic nie działa tak dobrze jak czerwone wino, które nadaje daniu pięknego koloru i zaokrągla smak wędzonych mięs oraz pomidorów. Najlepiej wybrać wino wytrawne lub półwytrawne, bez wyraźnie owocowych czy kwaśnych nut. Nie musi być drogie – możesz spokojnie sięgnąć po budżetową wersję, dostępną w niemal każdym sklepie. Dzięki temu zwykła fasolka po bretońsku zmienia się w znacznie bardziej aromatyczne, głębokie w smaku danie.
Przepis na fasolkę po bretońsku z dodatkiem wina
Składniki:
- 500 g fasoli piękny jaś,
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 g swojskiej kiełbasy,
- 400 g wędzonych kości,
- 3 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2-3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Fasolę dokładnie opłucz pod zimną wodą.
- Jedną cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
- Do miski wlej wrzącą wodę, dodaj pokrojoną cebulę i liście laurowe, wrzuć fasolę i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc, aby napęczniała.
- Następnego dnia odlej fasolę wraz z wodą do dużego garnka.
- Lekko posól i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, mieszając od czasu do czasu.
- Wędzone kości opłucz, włóż do osobnego garnka.
- Zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez kilka minut.
- Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry, pozostałe cebule drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej smalec.
- Wrzuć boczek i smaż, aż lekko się zrumieni, następnie dodaj kiełbasę i cebulę, smaż do zeszklenia warzywa.
- Pod koniec dodaj czosnek, majeranek i tymianek, smaż krótko, aby przyprawy uwolniły aromat, a czosnek się nie przypalił.
- Wlej wino na patelnię i gotuj chwilę, aż alkohol odparuje.
- Przełóż zawartość patelni do garnka z fasolą, dodaj passatę i koncentrat pomidorowy.
- Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj powoli, aż zupa zgęstnieje. Fasolka gotowa. Smacznego.