Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak

Gdy mam ochotę na pyszne, jednogarnkowe danie, najchętniej przygotowuję fasolkę po bretońsku. Ostatnio do sosu dodałam pewien składnik, który wspaniale dopełnił smak dania, a cały gar zniknął w mgnieniu oka.

Aromatyczna fasolka po bretońskuAromatyczna fasolka po bretońsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chyba każdy lubi fasolkę po bretońsku. Jest prosta w przygotowaniu, powstaje z tanich i łatwo dostępnych składników, a przy tym smakuje wybornie. Czasem do gara dorzucam składniki, które sprawiają, że danie staje się nieco zdrowsze lub jeszcze smaczniejsze. Jedni eksperymentują z przyprawami, inni z mięsem, ale ja wiem, że nic nie działa tak dobrze jak wytrawne czerwone wino.

Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe z żółtym serem

Fasolka z aromatycznym dodatkiem

Istnieje wiele sposobów, by wzbogacić smak fasolki po bretońsku, ale nic nie działa tak dobrze jak czerwone wino, które nadaje daniu pięknego koloru i zaokrągla smak wędzonych mięs oraz pomidorów. Najlepiej wybrać wino wytrawne lub półwytrawne, bez wyraźnie owocowych czy kwaśnych nut. Nie musi być drogie – możesz spokojnie sięgnąć po budżetową wersję, dostępną w niemal każdym sklepie. Dzięki temu zwykła fasolka po bretońsku zmienia się w znacznie bardziej aromatyczne, głębokie w smaku danie.

Przepis na fasolkę po bretońsku z dodatkiem wina

Składniki:

  • 500 g fasoli piękny jaś,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 400 g wędzonych kości,
  • 3 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie opłucz pod zimną wodą.
  2. Jedną cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Do miski wlej wrzącą wodę, dodaj pokrojoną cebulę i liście laurowe, wrzuć fasolę i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc, aby napęczniała.
  4. Następnego dnia odlej fasolę wraz z wodą do dużego garnka.
  5. Lekko posól i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, mieszając od czasu do czasu.
  6. Wędzone kości opłucz, włóż do osobnego garnka.
  7. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj i gotuj przez kilka minut.
  8. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry, pozostałe cebule drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  9. Na patelni rozgrzej smalec.
  10. Wrzuć boczek i smaż, aż lekko się zrumieni, następnie dodaj kiełbasę i cebulę, smaż do zeszklenia warzywa.
  11. Pod koniec dodaj czosnek, majeranek i tymianek, smaż krótko, aby przyprawy uwolniły aromat, a czosnek się nie przypalił.
  12. Wlej wino na patelnię i gotuj chwilę, aż alkohol odparuje.
  13. Przełóż zawartość patelni do garnka z fasolą, dodaj passatę i koncentrat pomidorowy.
  14. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj powoli, aż zupa zgęstnieje. Fasolka gotowa. Smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇